söndag 29 maj 2011

The Evil Twin - Disco Beer.


Den onde tvillingen (Jeppe) har varit i farten igen och bryggt en ny spännande öl: Disco Beer.
En DIPA smaksatt med 10% vitt vin gjort på Cardonnay druvor, sedan fatlagrad på Chardonnay fat. Beskrivning ifrån RB lyder så här:

Disco Beer is a vinous IPA thoughtfully blended with 10 % Chardonnay white wine. This Champagne of beer is a real party starter, no more shy beer geek. Drink it and you will own the dance floor.

Spännande spännande så här tyckte jag.

Färg: Mörkbrun, grumlig, mycket vitt skum.

Doft: Söt, örtig, lätt kryddad, trevlig humlekaraktär, ganska söt, lite vanilj och fatkaraktär, ganska vinös men jag kan inte placera att det är just Chardonnay man använt. Dock så är det en väldigt tydlig doft av rosmarin som slår igenom ganska hårt.

Smak: Först ganska söt och besk karaktär, smaken övergår snabbt och upplevs både torrare och fruktigare, med väldigt mycket örter och kryddor i karaktären. Den vinösa och friska smaken som jag kände väldigt tydligt ibörjan, avtar lite efter några klunkar. Ekfaten gör sig påminda hela tiden och eftersmaken är något söt och har en behaglig beska som hänger med ett tag. En mycket vinös öl med mycket tydlig karaktär av det vita vinet, som sagt det är svårt att peka ut Chardonnay, men detta är riktigt gott och bland de första ölen jag druckit där man tillsatt vin, intressant måste jag säga. Jag har testat några öl ifrån Cantillon smaksatta med druvmust & vin, Ölfabrikken hade en nyårsöl smaksatt med vin tror jag annars är det ett ganska outforskat område, mig veterligen.

Betyg: 8/10.

/Fredrik

2 kommentarer:

Marc sa...

Jeppe berättade att han hade testat ett öl från De Dolle som hade 10% tillsatt vin och som inspirerade honom att göra Disco Beer. Kanske det som heter Zannekin? Sätt upp på "att ticka"-listan :)

Magnus Bark sa...

Att blanda vitt vin och veteöl är traditionellt förekommande i Lorraine.