fredag 13 april 2012

New York del2 Brooklyn.

Jag bodde nära times square på Manhattan, men hade såklart planerat ett besök på Brooklyn Brewery, jag kontaktade Garrett Oliver några veckor innan besöket och han var hemma och tog emot oss för rundvisning och en liten ölprovning.

Det är alltid kul att se nya bryggerier och Brooklyn var nog ett av de större jag varit på (förutom när jag var på Pripps i gymnasiet). Men det trevligaste är ju såklart att testa ölen på plats när den är som färskast.
Vi fick testa några nya spännande och ganska exklusiva öl:
Brooklyn Cuvée de la Crochet Rouge Rose 9/10 Wild1 lagrad på Pinot Noir och Chardonnay fat om jag inte minns helt fel, en riktigt bra sour ale.
Brooklyn Mary’s Maple Porter 8/10
Brooklyn IPA 8/10 fat versionen är svagare och är bryggd med mer humle, riktigt bra.
Brooklyn Dry Irish Stout cask 7/10 fat 7/10
Det var ett evenemang på bryggeriet denna kväll, det första ölet i en serie där olika bryggare på bryggeriet fick göra sin egen öl, så det villa jag inte missa. Efter middag och rundvandring återkom vi till ett nästan helt fullsatt bryggeri, vilket är lite kontrast till bilden här ovanför.
På fat serverades då Brooklyn Oishi 7/10 en "Belgisk" ganska svag men riktigt god öl.

Vi fick förmånen att testa The Companion 8/10 som var en riktigt bra och balanserat Barley Wine, flaskan såldes endast i en box tillsammans med The Oxford Companion To Beer.
Eftersom jag redan har boken och inte hade lust att köpa en till, blev jag riktigt glad när jag fick testa denna grymma öl.

Bryggerikatten Monster kom också och sa hej, fast han var ganska skeptisk.

Efter bryggeri besöket gick vi till en av de coolaste ölbarer jag någonsin varit på BARCADE kolla in deras hemsida så förstår ni själva om ni inte varit där. Förutom ett 30tal bra fatöl att erbjuda hade man minst lika många arkadspel, jag spenderade en hel del tid här, massor av god öl och nostalgi. Med spel som Gauntlet och Strider gick tiden fort. Personalen här var SUPERtrevlig, de serverade normalt sett inte flights men vi var här ganska tidigt så jag fick testa alla öl för 20dollar, vilket var ett väldigt snällt pris.

De bästa ölen här var:
Spider Bite First Bite Pale Ale 8/10
Sly Fox OReillys Stout 8/10
Sierra Nevada Ruthless Rye IPA cask 8/10
McNeills Dead Horse India Pale Ale 8/10
Chelsea Blackhole XXX Stout 8/10

Efter att ha spelat och druckit en hel del öl var det dags att bege sig till restaurangen St. Anselm som Garrett rekommenderade som ett bra steak house med god öl. Vi satte oss i baren med utkik över det öppna köket, vilket var en trevlig upplevelse, jag beställde en Avery Joes pilsner och en god fläskkotlett med fläsk som side order. GOTT!!!

Efter kaffe och vaniljglass toppad med torkat fläsk, gick vi in på baren som låg vägg i vägg ingen mindre än Spuyten Duyvil (samma ägare som St. Anselm), det var så skönt väder denna dag och en mild kväll så jag slog mig ner på uteserveringen och beställde två små öl:
Kuhnhenn Belgian IPA 7/10
Dieu du Ciel Grande Noirceur 8/10

Alldeles för mätt för att orka testa något mer var det dags att bege sig hem mot Manhattan.

Men på vägen dit hittade jag denna trevliga pub Mugs Alehouse som hade ca 20 olika öl på fat.
Jag var fortfarande galet mätt så det blev bara 2 små öl här också men det var mycket trevlig personal och fullt med folk denna fredagskväll.
Uinta Hop Notch IPA 8/10
Firestone Walker Sucaba 8/10

Jag tyckte mycket om Brooklyn alla bra ölställen, mysiga butiker och fikaställen. Så nästa gång hoppas jag kunna bo här eller åtminstone närmare, bartendern Bradley som jag träffade på Birreria @ Eataly, bodde på Brooklyn och vi bestämde via mejl att träffas och ta en liten pubrunda vår sista kväll i New York.

Vi träffades på denna mycket trevliga pub Brouwerij Lane, Brad kände alla som jobbade här så jag öppnade min Cantillon Blåbär jag hade med mig, passade på att öppna lite öl jag köpt i NY också Mikkeller Invasion IPA 8/10 och Lindemans Experimental Cassis 9/10.
Men vi testade såklart en hel del öl här också och blev bjudna på några öl tillbaka:
Schneider & Brooklyner Hopfen-Weisse Zymatore Pinot Noir/Gin Barrels fatlagrad i USA 8/10
Fox Barrel Pacific Pear Cider 7/10
Barrier Rembrandt Porter 7/10

Det fanns ett 20tal öl på fat och kanske ett 100tal flaskor/burkar. Man kunde också (som på de flesta ställen) köpa growlers med sin favorit öl. Det var mycket trevliga människor här och jag tycker att det var en härlig stämning på puben, inte så många turister som hittar hit kanske men väl värt ett besök. Promenaden hit med utsikt över Manhattan var trevlig bara den.

Vi begav oss mot The Habitat för att käka och fortsätta dricka god öl men det var tyvärr så fullt att vi inte fick plats.

Så vi gick vidare till en mexikansk restaurang jag inte kommer ihåg namnet på, men som serverade otroligt goda tacos med fläsk och Sixpoint Diesel på fat var inte tokig alls 8/10.

Spritzenhaus33 hade inga nya öl på fat (men ändå en imponerande fat lista) så vi delade på en Breckenridge Vanilla Porter 8/10, en pub som jag gärna hade käkat på, men det får bli en annan gång. Ganska trötta bestämde vi oss för att ta ett stopp till på väg till tunnelbanan.

Sista stoppet för kvällen blev Union Hall där man kunde spela bowling och dricka god öl, vi hoppade över spelandet och testade en Captain Lawrence Freshchester Pale Ale 7/10 istället.

Vi tackade Bradley och co för trevligt sällskap och för vår fina guidning bland Brooklyns pubar.

Del3 som handlar om ölbutikerna och ölen jag köpte och testade där kommer snart.

6 kommentarer:

Johan sa...

Spelar ingen roll att jag varit i Kalifornien nyligen, jag vill vill vill till NY :)

Gyllenbock sa...

Vilken episk ölresa! Schysst att få träffa Garrett bara sådär. :)

Hur många öl hann du med i NYC?

Fredrik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fredrik sa...

Det blev inte mindre än 165 nya öl :)
Fantastisk stad det där.

Andreas sa...

Du har det alldeles för bra ser jag!

Man får verkligen känslan av att man är en lekman inom öl när man läser detta, väldigt trevlig läsning får jag tillägga, man vill bara ta första flyget till NYC när man läst klart.

Ska till London i Maj, så jag tänkte fråga dig om du har någon bra affär som säljer trevliga öl som inte hittas här hemma, för det känns som att du är rätt person och fråga.

Fler sådana här inlägg så man kan sitta här och bli avundsjuk.

Fredrik sa...

Tack Andreas jag har tyvärr inte varit i London på några år så jag har dålig koll, men the Kernel som är ett grymt bryggeri ligger i London tror jag. Kolla ratebeer.com och platser så får du många tips. :)