Först fick vi lite Sour Bitch i glasen en riktigt bra "Geuze" smaksatt med Lychee.
Snacks
Hjortrektangel, rökt
färskost, picklade rödlöksbåtar, picklade schalottenlöksringar, grovt lantbröd
stekt i smör, primörmorot doppad i rödbetsjuicekappa
It's Alive
Trevlig kombination, ölen funkade bra med köttet och syran i den picklade löken.
Dansk krabba,
krondillscrème, gurk- och dillsnö, gurkört
It's Alive
Eftersom jag inte älskar brett tyckte jag mycket om denna kombo, karaktären av brett i ölen försvann nästan helt till hummer och gurksmaken.
Tartar på hamachi,
gul tomatgaspazhho, körsbär, friterad Nori
BA It's Alive White Wine
Jag är heller ingen tartar älskare, men i så här liten mängd funkar det bra och tillsammans med den lite fruktigare vitvinslagrade ölen gick det jättebra med tomaten och fisken.
Havskräfta från
Fjällbacka stekt i skal med rosmarin, rökt enoki, huvudet fyllt med klokött i
brandade mixat med pate a choux, doppat i sifontempura och friterat,
kräftemulsion
Vesterbro Toiletbajer
Skaldjur och witbier = Gott, kryddorna i ölen lyfte rätten och jag tyckte detta var en av mina favorit kombinationer.
Pilgrimsmussla från
Kristiansund, majs, pilgrimsmusselkjol, bläckfisk, squidfond, mejram, panchetta,
zuccini
Orval Klon 09
En av de mer ovanliga ölen denna kväll Orval Klon 2009, väldigt fruktig och "brettig" mycket kolsyra och smak, enligt mig bättre än originalet, det funkade helt ok till musslan och sötman ifrån majsen och fonden.
Bourgognesniglar, maltjord, kantareller, persilja, vitlökscrème,
vitlökschips
Orange Pilsner
Detta var en kombination jag var mycket osäker på, men den friska, välhumlade och fruktiga ölen bröt mycket bra mot både sniglarna (som var mycket goda) och svampen, vilket gjorde att det funkade väldigt bra ihop. Det smakade mycket vitlök och ölen dämpade den riktigt bra. Ibland har man tur med kombinationerna :)
Svamptortellini,
säsongens svamp, brynt gullök, champinjonjuice, tryffelskum, färsk tryffel
The Forager
Detta var nog enligt de flesta den absolut bästa kombon och för mig den absolut godaste ölen och maten på hela kvällen. Mikkel berättade att det var tryffel för ca 35dkk i varje öl, och som om den inte var dyr nog har man bladguld i etiketten. Maten och ölen gifte sig verkligen, ölen (en stout på nästan 7% smaksatt med svart tryffel) passade perfekt till svampen, tryffeln och den hemgjorda pastan. Detta var kärlek!
Halstrad piggvar,
dillmarinerade slag, kronärtskocka, spritärtor, Barigouleemulsion, friterad
kronärtskocka
Trippel
Kanske den tråkigaste rätten, ölen funkade bra till men jag är ingen stor trippel fantast, gott men inte så spännande.
Mörkokt kalvkind,
grillad kalvtunga, krispig bräss, gastrique, betor, björnbär
BA Monks Elexir Brett & BA Santas Little Helper White Wine
En mycket kraftig rätt med betor, tunga som smakade mycket. Brett Monks Elixir funkade alldeles utmärkt, medans SLH White Wine 2011 var kvällens sämsta både öl och kombination, det funkade inte alls. Just som man ibland träffar rätt så blir det fel också ibland. Som tur var hade vi två öl till denna rätt.
Variation på
säsongens bär, björnbärsglass, blåbär i textur
BA Monks Elexir Raspberry
En pre dessert med frisk karaktär funkade perfekt med den söta tunga ölen som smakade mycket hallon. Detta tyckte jag var kvällens näst bästa kombination.
Infuserat päron,
karamellliserad mjölkchokladglass, päroncurd, praliné
BA Big Worse Bourbon & BA Weasel Rodeo
Här fungerade faktiskt båda ölen mycket bra till desserten, den söta bourbon smakande ölen fungerade bäst till päronen, medans whisky fatlagrad kaffe stout med chipottle gick bäst med den karameliserade glassen och praline.
Stella 3 till kaffe ifrån Koppi fick bli en trevlig avslutning innan vi gick vidare för att dricka mer öl både på Dahlberg och Mogwai...
Tack till Mikkel och alla gäster för en helt fantastisk kväll, med risk för att vara partisk en av de absolut bästa BMD jag varit på.
Balder skriver om middagen HÄR!!!
Kristopher skriver om middagen HÄR!!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar