torsdag 17 juli 2008

Deus Brut des Flandres 2005 å 2007Öltransvestit i Champagne flaska.

Första gången jag köpte denna flaska 2004 så tog det personalen på Systemet ca: 20 minuter att hitta flaskan, dom letade efter en öl inte en champagne flaska.

Detta är en Belgisk öl som först görs i Belgien, andra delen i tillverkningen sker i Champagne, där ölen genomgår Champagne metoden.

För er som är obekanta med Champagne metoden är det lättare att kolla in bryggeriets hemsida, för mer info klicka HÄR!!!

Deus 2007 är nyligen släppt på Systembolaget info HÄR!!!

För att fira att vi får dricka en ny årgång (2007) av Deus, överaskar min vän Andreas med att ta fram en 2005 ur vinkylen för att jämföra (tack).

Vi börjar med 2007:
Färg: Gyllengul, mycket mousse och många fina mycket små bubblor.

Doft: Kryddig och parfymerad, rosmarin, viol och ljung honung hittar jag i doften (mina vänner tycker det doftar tvål).

Smak: Eldig, kryddig och en liten störig kemisk smak finnes, jag känner smak av örter, smör, en liten nötig karaktär, beskan och söttman är väl ballanserad med alkoholen.

Betyg: 8/10

Har en så liten lagring som 2 år påverkat ölen frågar vi oss när vi korkar upp 2005:an.

Färg: Gyllengul, mycket mousse och många små bubblor.

Doft: Mycket högre syra, citron och grape, fläder och honung, den kemiska tonen är borta (tack för det) smörig doft som påminner om rikligt ekad Chardonnay, lite rök (som i rökt bacon) känner jag oxå. Hur konstigt det än låter så doftar ölen lite surkål.

Smak: Mogen, mycket fylligare, moussen är inte lika aggressiv, kryddorna och örterna finns kvar och söttma och beskan är i ännu bättre harmoni MMMMMM Denna öl påminner mer om en riktig Champagne än 2007an.

Betyg 9/10

11.5 % är ganska starkt och 211:- är en liten slant, men skall du köpa en riktig skumpa kommer du inte undan så lindrigt, och då är detta mer originellt. Har du inte riktiga Deus glas som på bilden till vänster funkar Champagne glas lika bra.

En annan rolig detalj är korken, jag har sett många öl med kork, men detta är nog den enda med "riktig" Champagne kork som består av 3 delar.

Passa på att köpa Deus 2007 medans den finns kvar men lagra den några år är mitt tips.

Sägervi

2 kommentarer:

Mats sa...

Jag blir i alla fall sugen!

Jonas sa...

Jag lade undan två av nio.
Trots att den var jävligt dyr&god kom den bara trea(av sex)i vår provning förra veckan.