lördag 11 oktober 2008

Mat Öl & Dugge i harmoni...

Så var det äntligen dags för Beermakers version 2.0 i Helsingborg.

Ett 30tal personer anlände hungriga och törstiga till restaurang Gastro i Helsingborg den 9/10, för att få äta en specialkomponerad 3-rätters meny med tillhörande öl från Dugges.

Som i våras då vi hade Nögne Ö på besök, fick köksmästaren på Gastro : Karl Bengtsson 6 olika öl, hans jobb blev att i samarbete med mig, komponera en meny till ölen.

Till mat och öl hade vi också Mikael Dugge Engström på plats för att berätta om sitt bryggeri, sina öl, mat/öl kombinationerna och sig själv.

Medan Micke introducerade sig fick vi smaka Brandmästar Andrens Törstsläckare, en mycket trevlig öl på 2.8% (en av dom bästa folköl jag någonsin druckit).

Till förätt åt vi lättrökt marulk med "hummersallad", löjrom och syrade rödbetor.

Till detta drack vi Avenyn ale & Gustafs finger, båda ölen fungerade mycket bra till maten, den lite ljusare och syrligare avenyn ale möte upp bra med sältan i löjrommen och hummersalladen, medan den lite mörkare och fylligare Gustafs finger gick bra ihop med marulken.

Till varmrätt blev vi serverade Ibericogris "Secreto" med jordärtsskockspure, fikon, kantareller och portvinssky.

I glasen fick vi Holy Cow en välhumlad IPA och Dugges Celebration 3Y på fat, jag lyckades få tag på sista fatet i Sverige av denna mycket välbalanserade IPA som Micke bryggde i våras för att fira att han bryggt öl i 3år.

Båda ölen hade smak och kraft nog att möta sötman i såsen och fikonen, samtidigt som dom inte var för kraftiga för det mycket möra och välsmakande köttet.


Till dessert blev det variation på valhronachoklad (Chokladkaka & mousse) med hemlagad vaniljglass och körsbärcoulis.

Ölen blev Kals Oatmeal Stout & Poseidon Porter, porter/stout och choklad är ju oftast en höjdare och här tyckte jag (men inte alla) att Stouten som var lite sötare klarade sig bäst, andra (men inte jag) tyckte att den lite syrligare portern funkade bättre.

Båda kombinationer var dock bra och jag var väldigt nöjd med hela middagen, (och det verkade alla gäster också vara).

Som en inte så liten bonus fick vi vara bland dom första i Sverige som fick prova årets upplaga av Rudolf (julöl) 2008. Mycket god brown ale med bra balans mellan sötma och bitterhet perfekt till julmaten, kommer på Systemet senare i år.


Jag vill tacka Brill & Co som hjälpt mig att organisera det hela. Mikael Dugge för att han tog sig tid att åka ända till Skåne för att underhålla oss och inte minst alla som kom och njöt på denna lilla tillställning.

Nästa år, kanske till våren? skall jag försöka ordna med Beermakers Version 3.0, jag frågade Mikkeller när jag var på EBF i Köpenhamn, vi får se vad som händer.

Syns vi då???

/Fredrik

3 kommentarer:

Victoria sa...

Jag skulle redan vilja förhandsboka platser åt mig och Martin ;)

Mats SE sa...

Låter supergott, nästa gång måste vi nog vara med, tack för ölen Oud Beersel Oude Geuze Vieille, den var mycket god.

Alexi sa...

Tackar för en kanontrevlig kväll. Får verkligen hoppas på Mikkeller...