lördag 13 december 2008

Varför är dom flesta ölnördar killar???


Några saker som jag tänkt på ett tag!!!

Varför är dom flesta ölnördar killar, jag kanske har missat något men av alla länkar jag har till andra ölbloggar så är det ingen som skrivs av en tjej.

Jag känner många tjejer som gillar öl och men bara 3 som tycker mycket om öl:
1.Min fru (som säkert provat snart 1500 olika öl, hon betygsätter inte, och hade nog inte druckit så mycket öl om det inte varit för mig, men ändå).
2.Betty från vårt ölgäng (visst låter ölgäng så där härligt nördigt?)
3.Viktoria som brukar skriva inlägg här på bloggen (och dessutom går hembryggarutbildning).

Men vad är det som tilltalar oss killar mer (det kanske är en slump men jag känner RÄTT så många fler killar som gillar öl, fler än 3 i alla fall).

Det stämmer ju inte att vi killar generellt gillar öl och tjejer cider/vitt vin, fast ibland verkar det ju så när man står bakom baren.

Själv gillar jag nästan alla öl (har svårt för trista lageröl och bocköl) och jag älskar cider (inte dom Svenska söta smaksatta varianterna, utan Fransk och Engelsk).

Dom flesta refererar ju också om fruktöl som "tjejöl", vadå "tjejöl" min fru tycker bäst om Imperial Stout en öltyp som dom flesta killar föraktar som för kraftig och man blir "mätt" om man dricker den.

Dom flesta nördar är ju iofs killar, jag har ett förflutet som star wars samlare, inte många tjejer där heller, men öl är ju en fantastisk dryck både till mat och som sällskapsdryck, den borde uppskattas av alla (nästan).

Man får som sommelier lära sig om vinet's fiender, fruktade ingredienser som ägg, vinäger, sparris mfl, som kan förstöra vinupplevelsen.
När folk frågar om det verkligen är gott med mat och öl brukar jag fråga om dom har hört talas om ölet's mat fiender, det har inte jag i alla fall.

Nånting annat som jag verkligen stör mig på är när folk ibland säger: ölen är god MEN jag skulle inte orka att dricka en till den är för mäktig, vadå en till, sen när blev kvalitet=hur många du kan dricka.

Häng med på följande exempel:
Pizzan smakar jättebra MEN jag skulle inte orka äta en till.
Den här filmen är jättebra MEN jag skulle inte vilja se den en gång till på direkten.
Den här whiskyn är god MEN jag skulle inte kunna dricka en flaska till.

Jag får ofta höra just detta om öl, aldrig om tex vin eller sprit.
Vad är det med öl som gör att man skall kunna dricka flera flaskor av samma sort utan att tröttna, själv dricker jag aldrig mer en max en flaska av varje sort, och helst delar jag på en flaska, så att jag kan prova flera sorter.

Ok exemplen kanske är lite överdrivna, men jag vill bara att folk skall förstå att öl inte bara är en törstsläckare eller rusdryck, utan ett fantastiskt tillbehör till mat eller bara som njutning.

Jag älskar verkligen vin också, brukar säga att det inte är så mycket som slår ett RIKTIGT gott vin (men då måste det vara just RIKTIGT gott), men jag tycker fortfarande att öl är 1000% mer prisvärt och mindre pretentiöst än vin, räkna bara hur många som har kostym på en vin mässa mot en ölmässa, så får ni se.

På tal om prisvärt ett av mina favorit viner (i rimmlig prisklass) släpptes den 1/12 Allto 2005 för 329:-för 75cl, samma dag kom 2 av mina favo öl Thomas Hardy 2008 25cl 49:- & Stone Imperial Russian Stout 35cl 40:- det ena utesluter (tyvärr) inte det andra, men det är rätt stor skillnad på priset vin/öl.

Ja nu har jag avreagerat mig för den här gången.

På återseende... hoppas vi ses på millennium-provningen i februari.

Varma öl-hälsningar Fredrik

10 kommentarer:

Gyllenbock sa...

Har också funderat över varför det främst är killar som är ölnördar. Vet inte riktigt vad det beror på, är det ett arv från förr då det främst satt män på ölhaken?

Lite kul är det iallafall att min mor dricker betydligt mer "avancerad" öl än pappa. Pappa brukar nöja sig med vanlig lager medan mamma gärna köper Bedarö Bitter, Chimay mfl.

andersand sa...

Jag tror absolut det beror på ölets kulturella anseende. Hur mycket ölnörd man än är så ser man ju det själv främst som en mansdryck just för att man är uppvuxen med det. Trots att de mönsterna är enkla att bryta och ofta bryts så ligger de ju självklart också och lurar undermedvetet. Säkert många damer som aldrig ens har provat en öl just för att ordet direkt förknippas med "tjock brölande, aspackad man med 1 liters mugg i handen". Hade min uppfattning varit densamma så hade inte jag heller druckit öl. Min kwinna dricker öl, föredrar starka belgare men kan även klämma en dubbel IPA då och då..

Osten sa...

Väl talat. Känner att jag för det mesta måste försvara öl som är mörkare och smakrikare än Lapin Kulta men jag fattar inte varför?

Fredrik sa...

Gyllenbock och Anders :
Kanske miljö och arv spelar in även i ölen's värld...

Osten:
Ja visst är det tråkigt, man måste verkligen försvara sig mot den allmänt rådande "stor stark" mentaliteten som råder i vårt land.

/Fredrik

Mats B sa...

Därför att 99,98% av alla nördar är män.
Nörderiet är en manlig egenskap.

Osten sa...

Kom att tänka på en sak en kille sa till mig när jag berättade om mitt ölintresse.

Du dricker säkert sån där jävla mörk och smakrik öl.

Ja visst gör jag det :-)

dempa sa...

Mats B: Du har säkert rätt, men har du varit på en kattutställning någon gång? Där är det 98% kvinnor. Varför? :)
Bra inlägg Fredrik.

DBB sa...

Visst är ölnörderi väldigt manligt, MEN det finns absolut många tjejer/kvinnor som är ölnördar. Måste nog räkna mig själv till en av dem, coh jag har flera kvinnliga vänner som definitivt räknas som ölnördar. Själv njöt jag av en Stone Ruination IPA igår:-)

Fredrik sa...

DBB : Härligt med lite fler tjejer som gillar bra öl, jag hoppas du förstår vad jag menar när jag generaliserar, för jag tror fortfarande att (tyvärr) att öl är en mansdominerad dryck.

Tack för att du tittar in.

/Fredrik

Jonas sa...

Ja,man undrar ju.Tyvärr känner man ju igen sig i nästan allt du skrev.
Nörderi&insnöande i största allmänhet brukar vara pojkar/män förunnat.
Vansinnigt vacker kvinna på bilden.

Osten:En liknande anekdot från flera år bakåt i tiden:Jag sitter i godan ro&dricker en Boddington.Min kollega(på bred&bisarr dialekt):Öu!Ä det sån't där jävla lödder!?