söndag 31 maj 2009

Mikkeller - Drikkeriget GIPA.


Mikkel tog med sig några flaskor till mig av denna öl när han var på besök i Helsingborg för att delta i beermakers dinner.

Mikkeller Drikkeriget GIPA - Batch 01.01 6.6%.
Malt: Pilsner,Pale Munich, Humle: Tomahawk (bitter) Tettnang (arom).

Färg: Gyllengul/bärnstensfärgad, lite grumlig, mycket vitt skum.

Doft: Citrus, örter, humle, lite sötma, apelsin, påminner lite om en witbier om jag inte vetat bättre, lite honung, kryddor.

Smak: Frisk, tydlig humlekaraktär, massor av citrus och grape, mycket bitterhumle, lite belgisk i karaktären, viss rökighet, mycket smakrik och frisk samtidigt, lång och ganska bitter eftersmak.

Betyg: 7+/10. Hoppas vi får se denna i butikerna snart, jag har inte sett den på ratebeer än.

Jag frågade Mikkel när han var på besök var den belgiska karaktären kommer ifrån (som man kan hitta i ölen som är bryggda i belgien, Drikkeriget DIPA och singel hop serien), min gissning har hela tiden varit jästen, men Mikkel menar att det beror på att malten han använder är belgisk, så nu vet vi.

/Fredrik

2 kommentarer:

Daniel sa...

Jag har också alltid trott att den "belgiska karaktären" kommer från jästen. Jag antog att belgiska jäststrängar producerade mycket estrighet som viss jäst gör vid jäsning vid hög temperatur.

Jag ska nog experimentera med att brygga med lite belgisk malt och vanlig alejäst för att se om jag får fram de belgiska tonerna, det är ju svårt att behöva ändra på något som jag trott på ett tag.

Daniel

Fredrik sa...

Jag kan noll om bryggning men det var vad Mikkel sa, men det kan ju vara roligt att experimentera lite, du får höra av dig när du testat ;-)

/Fredrik