tisdag 28 juli 2009

Amarillo torrhumling.

Andreas köpte hem flera olika sorters humle som vi testat att torrhumla olika öl med.

Först ut är Amarillo, vi testade bla att torrhumla Heineken på fat vilket blev sådär, visst den blev lite mer smakrik men det är fortfarande inte en bra öl.

Vi testade att torrhumla Nynäshamns DIPA som börjat tappa rejält av aromhumlen, det blev riktigt trevligt och gjorde att den smakade nästan lika bra som när den var ny.

På bilderna är jag såpass arrogant att jag försöker torrhumla Arrogant Bastard som stått några månader för länge, det blev sådär.

Jag kan fortfarande rekommendera alla att prova, det är kul och man lär sig lite lättare att känna igen olika humlesorter, jag har iaf lättare för att hitta amarillo humle i öl efter dessa små experiment.

Om ni inte vill testa själva kan jag varmt rekommendera brewpub i köpenhamn där jag fick iden ifrån. länk till brewpub HÄR!!!

Snart skall vi testa andra sorters humle.

/Fredrik

8 kommentarer:

JoeG sa...

Nu blev jag genast riktigt inspirerad att testa! Men av det du skriver sammanfattar jag det som att man egentligen enbart hittar vilka humlesorter i en öl som går bra ihop med den torrhumlesorten man väljer ut att testa med. Vilket inte egentligen är så bara när man ska brygga ny öl och vill testa att kombinera humlesorter:)

David L sa...

Ser riktigt trevligt ut! Man kanske ska köpa sig lite humle och börja med det där någon gång... annars är det ju riktigt trevligt att gå sniffa ur humlepåsen då och då.

Anonym sa...

Vad är det du har ölen i? Ser ut som en kaffekanna, Hur som helst, man borde kanske testa någon dag.

Förresten torrhumlar jag just nu min första hembrygd med en 50/50-blandning av Amarillo och Cascade. Det ska bli intressant att se hur det blir.

Anonym sa...

kanske ni kan smaka humle utan öl, den ska bli ännu spännande ... en typ till man köper en ölflaska med kapslyl , där man lämnar humle ett par dag och sen dricker... har någon testat öl brygt på färsk humle? har ni tänkt hur mycket aroma försvinner med torknning?MHV lagerdryckare

Fredrik sa...

Jag har testat sierra nevadas fresh hop öl men sen vet man ju inte hur gamla dom är när vi får dom till sverige.

Martin sa...

Har varit och letat pressobryggare lite smått med det är jättesvårt att hitta en 50cl-modell. Bara litrar överallt :(

Anonym sa...

Att beskan skulle öka med torrhumlingen beror antagligen på något annat. Alfasyran, som är den huvudsakliga komponenten för beska, måste omvandlas till Iso-alfasyra för att kunna lösas i vätska. För denna isomisering krävs att temperaturen överstiger 92 grader C. Alltså torrhumling ger bara smak och doft, ingen beska.

Fredrik sa...

Anonym: Helt rätt beskan ökade inte men humle smaken blev mycket tydligare, fel av mig, det var därför som heineken inte blev speciellt mycket bättre.