fredag 5 februari 2010

Bilderna och sammanfattning ifrån BMD Alvinne.

Förra lördagen (30/1) samlades 65 förväntansfulla gäster på Gastro för att äta och dricka gott, det var ju nämligen beermakeers dinner med Picobrouwerij Alvinne.

Glenn, Davy & Marc anlände redan på fredag em, efter en middag på Dahlberg på fredag kvällen och en rundtur i Helsingborg på lördag fm (med det obligatoriska besöket på Koppi, där alla bryggare jag haft på bmd varit hitintills), var det dags för middagen som jag planerat sedan september.

Vi träffades 19:00 och startade med lite Extra Restyled, en relativt välhumlad Belgisk ale på 7% och 70IBU. En ganska frisk och fruktig öl, med bra beska, och kryddig eftersmak. Tydliga inslag av marmelad och frukt, och balanserad sötma. 7/10.

Till förrätt serverades: Tartar på Skånsk Limousinkalv, späda betor i textur, vaktelägg, dragonemulsion och brödflarn.
Till detta drack vi:
Gaspar på 8%.
Välhumlad, med mycket fruktiga inslag av apelsin och grape, brödig och med en doft av honung.
Smakrik, bra bitter karaktär, lite eldig och tydlig smak av apelsinskal, lagom söt. 7/10.
&
Melchior på 11%.
Här är det sötare och starkare karaktär, tydlig Belgisk jästighet, mycket tropiskfrukt (ananas/passionsfrukt). Smaken är även den väldigt fruktig, smakrik, inte så alkoholstark som man kan tro, ganska fyllig och lite söt, relativt bitter, väldigt elegant och komplex, en öl i min smak. 8/10.

Till maten funkade båda ölen helt ok, tartar är inte min favorit mat, så jag var spänd på att prova den med ölen. Jag föredrog Gaspar till tartaren som blev mycket friskare och fruktigare tillsammans med köttet och betorna, Melchior var ok men alkoholen slog igenom lite för mycket.
Bland gästerna var det ca 50/50 på vilken öl man föredrog till maten vilket var roligt.

Dags för varmrätt: Ibericogris "secreto" (patanegra), potatis ifrån Larsviken, sauce Bordelaise, svamp.
I glasen serverades:
Balthazar på 9%.
En maltig och kryddig öl, med toner av koriander, nejlika, pepparkaka och mörkt sött bröd.
Fyllig, söt, blommig, och kryddig, med smak av nejlika. Väldigt god öl, alkoholen känns inte i smaken överhuvudtaget. 8/10
&
Caper Fumatis en rökbock på 6.7%.
Äntligen en rököl som inte bara doftar rök (även om det finns där såklart), den är också kryddig, lite söt, elegant, med en doft som påminner om fudge.
Smakrik, torrare än vad doften lovade, lagom rökig, behaglig syra som ger ölet balans, trevlig rund smak. 7/10.

Även här fungerade båda ölen till maten, gästernas favoriter var ganska jämt fördelade på båda ölen. Rökbocken försvinner litegrand tillsammans med maten, rökkaraktären finns kvar men resten av smakerna tonas bort. Enligt mig är Melchior bättre, kryddorna integreras väldigt bra tillsammans med köttet och såsen som är ganska smakrika, ölen mjukar upp rejält och känns inte alls så smakrik vilket gör den väldigt trevlig till. Enligt mig är detta nog kvällens bästa kombination. Vi fick mycket beröm för varmrätten som jag tyckte var rustik och välsmakande, det är ju väldigt bra griskött.

Till dessert blev det: Gastros dessert på valnötter, choklad och kaffe.
I glaset: Podge Bourgogne Barrel Oak Aged på 10.5%.
Kvällens bästa öl (enligt mig), med tydliga ek och vaniljtoner, liten sötma, viss förnimmelse av alkohol, kaffe, vaniljkola och lite bitter choklad.
Bra balanserad och fyllig stout med massvis av vanilj och fatkaraktär, kokos, bra fruktig karaktär. Bryggarna vill inte kalla det en Imperial Stout utan snarare en Strong Dark Ale, eftersom den är ovanligt mjuk och fyllig. Den höga alkoholen känns inte alls 8/10.

Tyvärr är detta också den sämsta kombinationen, jag tycker inte att det är bara dåligt, men desserten är så söt och kraftig att den slår bort all sötma som finns i ölen. Detta resulterar i att ölet känns väldigt torrt och nästan syrligt ihop med desserten. En av gästerna sa att om man doftar på ölen och smakar på desserten så funkar det jättebra, lite tråkigt men som andra sa att det var en god dessert och en god öl. Nåja vi försöker bättra oss till nästa middag :) men ibland är en sak som låter bra på pappret inte lika bra i verkligheten. Det var så att alla öl inte var klara ifrån bryggeriet, så jag fick dom levererade torsdagen innan vilket gjorde att menyn redan var satt, vi (jag och köksmästare Karl Bengtsson) testade liknande öl till menyn innan vi bestämde den. Men jag måste säga att det var på det stora hela en mycket lyckad kväll, god mat, god dryck och tack vara alla gäster mycket trevligt sällskap.

Efter maten fick vi testa Cuvee Freddy, en fatlagrad Sour Ale som legat hela 8månader Bourgognefat, alkoholhalt 8%.
Endast ca 10 personer har testat den här ölen innan vi fick sätta tänderna i den, den kommer att släppas i Belgien i början av mars på en festival.
Freddy har en hög syra, som påminner om hallonmarmelad, doftar också kryddigt, med inslag av örter, fat och vanilj. Söt doft väldigt vinös.
Smaken är fruktig, syrlig, lagom söt, mycket vanilj ifrån faten, vinös, smakrik, ganska låg kolsyra vilket inte gjorde så mycket. Trots att sour ale inte är min grej (fast jag älskar lambic) så är denna öl riktigt häftig 8/10, och ja jag har ett par flaskor kvar på Dahlberg.

Bryggarna var mycket nöjda och tyckte att det var kul att få komma till Sverige och presentera sina öl, Glenn som skötte det mesta av snacket, jämförde det med första gången han beställde in en av sina egna öl på krogen.

Jag har planer på att (kanske i år) åka ner till Alvinne och vara med och brygga en unik öl till Gastro/Dahlberg, vi skall utarbeta ett recept och bestämma datum först. Jag har också pratat med Spirit of Hven och dom lånar gärna ut ett fat som vi kan lagra en dela av batchen på = SPÄNNANDE!!! Återkommer om info när jag vet mer.

En annan spännande sak var att Glenn är bekant med Armand Debelder, han som äger det här bryggeriet, och han skulle köpa loss några flaskor av det här ölet till mig som är ett av dom bästa öl jag någonsin druckit tackar tackar :).

/Fredrik

1 kommentar:

Anonym sa...

Har varit intresserad av att testa det här bryggeriets öl länge utan att hitta dom någonstans. Man blir inte mindre sugen av det här inlägget precis.