söndag 28 februari 2010

En liten Boon Framboise provning 04:37 på morgonen.

Skall bli spännande att prova igen, Framboise 2003 var nämligen det första ölet jag provade ifrån bryggeriet (och ett av de första spontanjästa öl jag betygsatte, 5/10 2005-08-02). Man kan väl tillägga att spontanjäst fruktöl inte var min favorit ölstil på den tiden.

Boon Framboise 2003.
Färg: Bärnstensfärgad, inte så mycket skum, (mycket fällning).

Doft: Fruktig, viss doft av mogna hallon och rabarber, liten kemisk doft, ganska hög syra, papper, aningen trött i doften, viss stallig karaktär.

Smak: Gelehallon, godis, rabarber, frukt te, hög sötma, men också en ganska bra syra. Lite "over the top".

Betyg: Fredrik 6/10 Andreas 10/20.

Boon Framboise 2008.
Färg: Mörkröd, klar, lite ljusrött skum.

Doft: Mycket hallon, fräsch, frisk, doftar som en lagrad Pinot Noir, men även mycket frukt, svarta vinbär, vingummi, väldigt vinös, inga stalliga dofter som i den äldre varianten.

Smak: Frisk, mycket hallon och svarta/röda vinbär, bärig, liten touch av menthol, men även lätta friska rödvins smaker. Ovanligt vinöst, riktigt kul att prova igen och jämföra med en äldre version.

Betyg: Fredrik 7/10 Andreas 15/20.

Humle Malt Jäst & Vatten rekommenderar : Lagra INTE!!! Vilket måste vara en av de få spontanjästa öl vi inte tycker vinner på lagring.

/Fredrik & Andreas

3 kommentarer:

Baggen sa...

Drack en 2005:a igår och tyckte den var mumsig. Fast jag hade ju ingen färsk att jämföra med då. Får väl köpa lite färska när jag ska till belgolandet om några veckor.

Pulsatorius sa...

oon Kriek 2003 verkar leva lite längre. Däremot är det mycket viktigt att inte få med bottenfällningen. Den smakar inte bra...

Fredrik sa...

Baggen satsa på Cantillon istället :)

Det visste jag inte om fällningen, får testa nästa gång.