onsdag 17 februari 2010

Pliny den yngre & Pliny den äldre.

Skulle lika gärna kunna kalla detta inlägg "Drömmen som slog in"!

Pliny The Younger 11%. Från fat 5/2 (ganska exakt 10dagar gammal).
Färg: Bärnstensfärgad, mycket vitt skum.

Doft: Vart skall man börja? Väldigt gräsig och välhumlad, liten sötma, friska fruktiga toner bakom all örtig och söt doft. Färsk rå humle, koncentrerad, väldigt komplex och blommig, fyllig. En öl man inte tröttnar på att sniffa på, detta lovar ju inte direkt gott eller hur?

Smak: Otroligt elegant sina 11% till trots, sötare än vad jag hade förväntat mig, mycket salmiak och lakritsal, väldigt mycket humle och tropiskfrukt så klart. Tall/gran karaktär, blommig och kryddig, alkoholen slår igenom lite lite för mycket för min smak. Men detta är en otroligt sammansatt dryck, balanserad som tusan, lång bitter eftersmak, som ligger kvar mycket länge efter att sista klunken runnit ner i strupen. Ganska enkelspårig och rakt på, men gott. Man tröttnar inte på smaken fast jag satte i mig en god halvliter.

Betyg: 8+/10, Andreas 19/20, Filip, 10/10, Erik 9+/10.

Helt sjukt, om någon hade sagt till mig att jag skulle få testa Pliny The Younger i Skåne, hade jag trott att dom skämtade med mig. Jag har varit sugen på att åka till USA länge nu, kanske inte bara för att testa younger (men nästan ;).

Pliny The Elder. 8% buteljerad i slutet av januari.
Färg: Ljusgul, grumlig och med mycket vitt skum (inte på bilden dock för jag hann dricka upp det mesta innan jag kom på att jag måste fota ölen).

Doft: Massor av fräsch grön örtig humle, liten söt förnimmelse i doften, dom tropiska frukterna får vi inte glömma (passionsfrukt, mango ananas), nektar, humle juice. Detta är den godaste doften jag kan tänka mig, ingen stout eller gueuze eller annan öl kan mäta sig med denna öl.
När kommer humle som parfym?

Smak: Så otroligt fräsch och lättdrucken att det nästan är löjligt, att det är fruktigt (tropiskt) och välhumlat behöver jag väl inte säga?! Men smaken är väldigt kryddig, med mycket peppar, torr lång bitter eftersmak. Inte så komplex utan mer enkelspårig, men det funkar alldeles utmärkt. Detta måste vara världens mest "lättdruckna" DIPA eller? Jag hade kunnat dricka nästan hur mycket som helst.

Betyg: Så nära 10 det bara kan men trillar ner på en grymt stark 9+/10, jag är mer imponerad av Elder, (utan att tycka att Younger är dålig), den är renare, fräschare och inte lika söt.
Andreas 19/20, Erik 9-/10, Filip 9+/10.

Kolla in min blick när jag just skall öppna growlern :).

Tack till Erik & Filip för att vi (jag och Andreas) fick vara med och smaka, vi tackar ödmjukast.

/Fredrik

5 kommentarer:

Filip sa...

Det var bara trevligt att ha er här på en liten provning. Bra öl smaker bäst i bra sällskap.

dempa sa...

Wow. Grattis!

Få se nu.. buteljeras även Elder en gång om året, och alltid i januari?
När du var hos mig i april förra året delade vi ju en Elder. Jag var inte så himla imponerad då, men det skulle jag nog varit på en så färsk som ni drack nu!

Erik sa...

Elder buteljeras ganska många gåner per år tror jag.

Jag tolkade för övrigt datumet på den fel, den är buteljerad 1:a februari i år. Hyfsat färsk den också alltså...

andersand sa...

Mycket Younger i skåne i år..

Låter väll sådär, varför gå över ån för att hämta vatten? Vi har ju Pistonhead!!

Fredrik sa...

Tack själv Filip!

Anders jag förstår vad du menar, jag hade ju valt att dricka Pistonhead hällre en pliny the younger alla dagar i veckan. Men jag var ju tvungen att "ticka" Pliny. ;-) Jag hörde att ni hade ett par på ingång också. Najs!