Westmalle Dubbel ca 30år
Den här gamla goding har vi haft stående ett tag i väntan på ett bra tillfälle, och i samband med att Andreas betygsatte sin 5000:e öl var det dags.
Kan man spara en öl så här länge? Bör man spara en öl så här länge? Svaren kommer här:
Färg: Grumlig bärnstensfärgad, nästan inget skum.
Doft: Startar med friska syrliga grapefrukts toner, stor vinös doft, påminner om vällagrad Bourgogne, tydliga lagrings toner tex jordkällare, lite unken. En stor fruktighet som inte är helt avlägset en äldre kriek finns också i doften. Sötman framträder tydligare efter några minuter i glaset.
Smak: Det första vi uppmärksammar är hur fräsch den fortfarande är, det finns ingen kolsyra, men balansen mellan sötman, syran och en fruktig bitterhet är någonting alldeles extra. Smaker vi känner är körsbär, lingon och fatkaraktär. Smakerna påminner om en blandning mellan en oude bruin, en torrare Madeira/Sherry. Detta var en väldigt annorlunda ölupplevelse eftersom ölet faktiskt påminner mer om en gammal Bourgogne. I eftersmaken utvecklas stora fruktiga bittra toner (läs grape).
Betyg: Fredrik 8/10 Andreas 18/20.
Sammanfattningsvis kan man väl säga att JA! Du kan lagra detta öl länge och JA! det blir bättre, (men väldigt annorlunda).
/Fredrik & Andreas
6 kommentarer:
Skulle va kul att prova en jätte gammal öl!
Håller med.. ser kul ut.
30-årig öl har jag aldrig provat men det vore kul att göra det. Äldsta jag testat är från 1983, provades i höstas.
Fascinating review Fredrik and a very special beer moment to savour!
Asså det ser ju inte gott ut! haha men det är det kanske :)
Det var värsta gott, men kanske lite väl lite kolsyra kvar.
Skicka en kommentar