söndag 11 juli 2010

Ölbloggarstaffet 6 - 5rätters med ölmeny.

Ölbloggarstaffet 1 - Min favorithumle.
Ölbloggarstaffet 2 - Den perfekta ölen.
Ölbloggarstaffet 3 - Med över 20år i ölets tjänst.
Ölbloggarstaffet 4 - Om smakernas uppkomst.
Ölbloggarstaffet 5 - Lördag 27 Juni 2015.

Dempa lämnar över stafettpinnen till mig och vill att jag skall föreslå en relativt lättlagad 5rättersmeny med 2öl till varje rätt. Mat och öl är ju något jag brinner för så detta skall bli kul.
Jag är inte så duktig på att förklara varför mat och dryck passar ihop men jag skall göra mitt bästa.

Vi börjar med Sparris lindad i serranoskinka med hyvlad parmesan.
Väldigt enkelt och gott, det är bara att linda in 2-3 grönasparrisar i 1-2 bitar serranoskinka, stek i smör tills sparrisen är klar, servera med lite brynt smör och hyvla lite parmesan över. Rostade pinjenötter är väldigt gott till och rostas helt enkelt i stekpannan utan smör tills dom fått lite färg, och serveras till.

Till denna rätt skulle jag välja en pilsner eller en lättsam pale ale, ölen får inte ta förmycket plats utan skall harmonisera med de ganska kraftiga smakerna ifrån skinkan och osten.

Så jag väljer St:Eriks Pils och Sierra Nevada Pale Ale det behöver inte vara mer komplicerat än så, jag tror dock mer på pilsnern rent kombinationsmässigt, men det är alltid intressant att jämföra.

Som nästa förrätt kör vi en toast med getost, valnötter och honung.
Skär chevre i 1cm tunna skivor, lägg osten på ett toastbröd skär bort kanterna på brödet så att det blir samma storlek på brödet och osten, ringla lite honung över och gratinera i ugn tills det hela fått lite färg. Servera på en liten salladsbädd gärna smaksatt med lite balsamicovinäger, strö hackade valnötter över och servera, lätt och gott detta är en riktigt trevlig klassiker.

När det gäller vin till denna rätt skall man dricka torra, friska vita viner, så vi försöker med torra friska öl istället. Jag kan tänka mig att något så enkelt som en Hoegaarden skulle kunna funka alldeles utmärkt. Som det lite roligare alternativet kör vi en Mikkeller - Nelson Sauvignon en "brett" öl som är fatlagrad på vitvins fat. Finns på ölbutikken eller att privatimportera genom Brill. Båda ölen är friska och borde klara av att balansera upp både osten och den söta honungen. Får man inte tag på Mikkeller Nelson Sauvignon kanske en vanlig Orval skulle funka lika bra...

Till varmrätt vill jag ha något fräscht och somrigt, vi kör lite fisk. Hälleflundra med färskpotatis, skirat smör och pepparrot.

Också enkelt, smörstek fisken tills den är färdig (låt den inte blir för torr bara) ös gärna fisken med smöret du steker i under tillagningen några gånger. Servera med skirat smör, kokt nypotatis och riven pepparrot, vill man ha grönt till så brukar jag finhacka sockerärtor (på längden blir finast) låt dom koka upp lite snabbt, dom får absolut inte vara i länge utan skall vara krispiga och goda. Pressa lite citron över fisken innan servering.

Till detta är det ju veteöl som gäller, här är det inga krusiduller, ölen som är nästan omöjlig att stava till :) Weihenstephaner hefe weissbier, friskt lättdrucket, men ändå med karaktär. Detta har jag testat och det funkar alldeles utmärkt ihop. Öl har en tendens att ta fram metallisk "järnig" smak ur fisk vilket jag tycker är en riktigt vidrig kombo, det tycker jag inte händer med veteöl så därför blir nästa öl Sigtuna - Sommarwit. Kan tänka mig att citrongräset och koriandern ger det hela ytterligare en dimension.

Ingen middag utan ost heter det ju och just ost och öl är ju riktigt trevlig ihop, 3-4 bitar ost, jag gillar Franst kryddbröd till min ost (recept på Pain d Epice HÄR!!!), päron är lite tråkigt att servera till men man kan ganska lätt göra en egen god marmelad på päron och ingefära, recept HÄR!!! Fikon/päronmarmelad finns att köpa och funkar också, men det är roligare att göra egen. Vilka ostar man väljer är ju upp till var och en, och ni har säkert era egna favoriter, men man bör ju blanda lite och ha både mjuka och hårda ostar, kör man hela menyn skulle jag inte välja getost just på denna bricka eftersom man redan ätit det, men gärna en god blå/grön mögel, en Manchego, en Brie de Meaux och en bit Gryere kanske...

Till detta dricker jag mer än gärna Barley Wine, kraftigt och sött funkar både till ost, bröd och marmelad. Har man inga Thomas Hardy kvar kan man lätt dricka Nynäshamns - Bötet Barley Wine. Mjöd är också gott till och finns att beställa på Systembolaget tex Staropolski ifrån Polen riktigt sött och gott.

Till dessert är det gott och enkelt att göra en pannacotta, skall vi dricka några goda öl till så smaksätter vi den med choklad, hittade detta recept på nätet klicka HÄR!!! Till pannacottan skulle jag vilja servera björnbär som man kokar upp med lite rödvin och svartpeppar, men det skulle vara roligare att använda sig av lite barly wine istället för vin. Typ ett paket björnbär ca 1dl baley wine och några varv på pepparkvarnen, koka upp en liten stund, man kan med fördel lägga i lite stjärnanis för ytterligare karaktär. Gräddigt, sött och med choklad smak, och kryddiga björnbär, vad dricker man till detta?

Jag har tidigare druckit Schloss Eggenbergs Samichlaus bier (den mörka) till just pannacotta och det har funkat riktigt bra så en sådan gärna med några år på nacken och med lite mindre kolsyra vore inte dumt. Som alternativ måste vi ju dricka lite porter/stout och se vad som passar bäst till. Det måste vara en öl med lite sötma som kan mäta sig med det söta i desserten. Varför inte en Youngs Double Chocolate Stout den är ju både söt och ganska fyllig och har ganska mycket choklad karaktär, borde kunna funka bra till.

Ja det var en ganska så lättlagad men ändå en festlig meny om ni frågar mig, jag har valt öl som är hyfsat lätta att få tag på och blir såklart sugen på att testa maten ihop med ölen, men tror att det är kombinationer som skulle kunna funka bra. Det är bara att prova.

Jag skickar pinnen vidare till Victor som startade denna trevliga ide, jag väljer ett lite klurigare ämne men du verkar kunna din kemi bra har vi sett innan. Jag skulle vilja veta mer om de spontanjästa ölen, vad är det som gör att dom blir så speciella (och goda)??? Är det möjligt att göra riktig spontanjäst öl utanför Belgien? Du har säkert massor att lära oss om detta (enligt mig) mycket intressanta ämne.

/Fredrik

11 kommentarer:

Magnus Bark sa...

Jag var aldrig orolig över att du skulle fixa det här på ett lysande sätt. Snacka om inspiration!

ricke sa...

kanoninlägg Fredrik!

Johan sa...

Vackert!

Hur är det egentligen med ost och dessert, finns det någon särskild ordning man brukar ta det i? Jag brukar äta dessert före ost när båda två står på menyn, men du har ju satt osten före desserten här. Finns det något "så här ska det vara" eller är det lite vilket som? Vad tycker du? :)

Fredrik sa...

Tack Bark och Ricke!!! :)

Johan: Det finns ju aldrig något rätt och fel det är upp till var och en hur man lägger upp en meny. Men det finns några regler, (eller ganska många egentligen). Tex kall mat före varm, fisk före kött osv, på alla krogar jag jobbat på och alla menyer jag jobbat med så är det ost före dessert. Men man gör ju som man vill jag äter alltid ost före dessert så jag tror det skall vara så. Men som sagt det är ju inte så viktigt egentligen :)

dempa sa...

Way to go Fredrik!

Vissst kan jag köra Sparris och Lufttorkad skinka i ugnen med?

Får testa något av förslagen någon gång.

Gruyére.. mmmmm....

Fredrik sa...

Det går säkert jätte bra Dempa, MEN då missar du det goda brynta smöret. JAg röstar på smörsteka varje dag i veckan ;)... Jag har tagit ledigt btw när du kommer ner så det kanske blir några kalla :).

Gyllenbock sa...

Trevligt inlägg, hungrig det är det svårt att inte bli.

Victor Dahlberg sa...

Göttigt! Blir nog till att testa några av kombosarna i alla fall!
Jag arbetar för fullt på inlägget... eller kanske inläggen, vi får se vad det blir av detta!

Fredrik sa...

Ser fram emot det Victor...

Andreas sa...

Trevligt. Pålitliga och klassiska anrättningar i stabilt ölsällskap. Gott mos!

Larsa sa...

Låter fruktansvärt trevligt det där, får nog försöka testa det :)