lördag 18 juni 2011

Evil Twin Yin & Yang 2öl blir 3.

Jeppe ifrån ölbutikken har ju börjat brygga öl under namnet Evil Twin för er som missat det. Senaste ölen (iaf som kommit till Sverige) är YIN en Imperial Stout på 10% och YANG en DIPA på 10%. Man kan dricka ölen varför sig, men man kan också blanda ölen 50/50 för att få en riktigt häftig Black and Tan. Givetvis finns den blandade varianten på ratebeer, jag testade den på Mikkeller bar ifrån fat den kallas då Taiji och är en Black IPA. Så här tyckte jag om ölen:


Yin
Färg: Bärnstensfärgad, grumlig, lite ljusbrunt skum.

Doft: Kryddig, lite söt, ganska mycket humlearom, örtig och gräsig som sig bör, liten touch av smörkola, ganska mycket eldig alkoholkaraktär.

Smak: Mycket humle, rejäl beska, lång kraftig och fyllig smak, med tydlig humlekaraktär, riktigt trevlig och smakrik DIPA som varken är för söt eller upplevs för alkoholstark. Eftersmaken är fylld av torkad frukt, aprikos och persika och väldigt örtig. Över förväntan, riktigt bra öl.

Betyg: 8/10.

Yang


Färg: Kolsvart, mycket ljusbrunt skum.

Doft: Klassisk Imperial Stout, med tydliga toner av rostat kaffe, mörk choklad och lite lätt rökig doft. Fyllig och med trevlig gräsig humle karaktär, jag kan inte dofta att denna öl är så stark, väldigt balanserad.

Smak: I smaken känns alkoholen lite mer tydligt, men det är fortfarande en väldigt balanserad öl, mycket kraftig och fyllig (utan att vara för söt), lakrits, salmiak, espresso, mycket bra och lång eftersmak som är väldigt bra, inget nytt under solen men en riktigt trevlig imperial stout.

Betyg: 8/10

Blandad Yin & Yang = Taiji:

Utan att gå för djupt in på detaljer så är detta en riktigt bra Black IPA, båda ölen gifter sig riktigt bra och beskan ifrån DIPAn blir riktigt bra med den rostade kraftiga karaktären ifrån Stouten.
Faktiskt snäppet bättre än var för sig.
Betyg: 9/10.

Intressant ide och riktigt spännande öl.

/Fredrik

2 kommentarer:

dempa sa...

Testade Yang igår, riktigt god DIPA måste jag säga. Påminde en del om I Hardcore You eller om det var I Beat You jag tänkte på..

Hade varit intressant att testa mixa dom som du gjorde. Får bli nästa gång. 109 kr kostade de på krogen, ganska ok pris.

jesperhammer sa...

Interessant, Fredrik

Jeg har også smagt Taiji på Mikkeller Bar.
Dit eksperiment med at blande Taiji selv vil jeg også forsøge over for min ølklub. Interessant om vi er enige med dig om blandingen er bedre en de enkelte komponenter.

På Ratebeer er Taiji fjernet da det ikke betragtes som en egen øl. Dine links virker derfor heller ikke til Taiji.