måndag 10 oktober 2011

Beermakers dinner #9 BrewDog.

Så var det då äntligen dags för årets ända BMD på Gastro, förväntningarna var stora och efterfrågan var enorm, nästan 80platser sålde slut på mindre än ett dygn, och ca 100-110 personer kunde vi tagit om vi haft plats, men nu fick vi hålla vid 80. Det blev hela 5st beermakers förra året vilket blev lite mycket eftersom det är en del jobb och planering bakom, därför bestämde jag mig för att bara köra en middag i år, och så här gick det.

Ölen vi testade:
Punk IPA burk, Trashy Blonde, 5AM Saint, Hardcore IPA, AB:07, Bitch Please (ifrån fat), Black Tokyo Horizon och Sink the Bismarck.
Vi började med Punk IPA som välkomstdrink, vi hälsade James välkommen och han berättade om hur han och hans kompanjon (Martin tror jag han heter) startade upp bryggeriet. Mycket roliga historier (som nog gör sig bäst på plats) bjöds vi på, såklart fick vi höra om nya spännande ölprojekt som brygghundarna har på gång och ingående historier om ölen vi testade. James är en mycket rutinerad talare och är mycket intressant och roligt att lyssna till.

Men vi hade ju kommit för att äta också:
Först bjöds vi på hemmagjorda croqetter på röding och torsk, med aioli, fänkål och vikentomater. Till detta Trashy Blonde och 5AM Saint. En helt ok rätt men faktiskt den tråkigaste denna kväll, kombinationerna funkade bra båda två, men ingenting stack ut, jag föredrog 5AM Saint, eftersom eftersmaken av ölen låg kvar lite längre tillsammans med maten, men de flesta föredrog Trashy Blonde som jag tyckte försvann litegrand.

Till huvudrätt serverades Kalvkind, benmärgssky, lök, och pure på Larsvikenpotatis.
Jag var lite rädd att AB:07 skulle vara lite för kraftig till maten, eftersom det är en fatlagrad Scotch ale på 12%, men de flesta tyckte det var den bästa kombon. Jag tyckte att det var gott men både jag och James gillade den mer humlerika Hardcore ipan, eftersom eftersmaken av ölen och beskan ifrån humlen blev riktigt bra med denna mycket rustika och smakrika varmrätt. Det bröt av väldigt trevligt, men det är alltid kul att alla tycker olika. AB:07 skickades direkt ifrån bryggeriet så vi var bland de första i världen som fick prova ölen vilket är extra kul.

Eftersom vi skulle få prova Hello! My name is Ingrid tillsammans med lite olika ostar så hade vi förutom ostarna, en kvittenmarmelad och ett sött pain d'epice bröd, gjort en hemmagjord hjortronmarmelad, som var riktigt mumsig. Nu visade det sig att det hade blivit strul med leveransen, så varken Ingrid eller Black Tokyo Horizon hade kommit, Ingrid fanns det inga flaskor kvar av, stouten fanns så den skickades med bud i ilfart ner till Helsingborg. Jag upptäckte detta på eftermiddagen så för att rädda situationen kopplade jag på Bitch Please på fat, och för att anpassa osten mer med den rökiga ölen slog vi i en god skvätt Laphroaig i marmeladen och lätt den reducera ordentligt. James tyckte att detta var en av de bättre kombinationerna och jag kan bara hålla med, öl och ost är galet gott ihop framförallt om man serverar lite olika sorters marmelad och sött bröd.

Varm chokladfondant, vaniljglass, björnbärscreme, och kanderade björnbär.
Budbilen kom ca 20:00 med en låda stout så vi blev inte utan dryck till desserten.
Här var jag lite nervös för att ölen skulle vara alldeles för kraftig, och det var inte alla som gillade denna kombinationen, men jag tyckte att det var en av de bästa. Björnbären den varma krämiga chokladen var riktigt bra tillsammans. Jag tyckte det var jättegott.

Vi fick var sin skvätt sink the Bismarck som avslutning på middagen och fick höra mer om "kriget" mellan BrewDog och Schorschbräu. Det är en riktigt annorlunda öl som är kul att testa.

Jag var mycket nöjd med middagen kombinationerna var bra, maten var rustikare denna gång men funkade bra ihop med den goda ölen. Kul att det komm så många bloggare och tack till alla trogna besökare som alltid kommer på våra ölmiddagar.

James Watt är en riktigt trevlig kille och var mycket intressant att lyssna på, så detta var faktiskt en av mina favorit Beermakers av de 9 jag arrangerat än så länge. Frida Nilsson (min flickväns kusin) som är kock satt bredvid James och dom diskuterade en hel del mat under middagen, Frida väntar besked på om hon går vidare i årets kock i år, och är en av de duktigaste kockar jag känner. Hursom så föreslog James att jag och Frida borde komma upp till Aberdee i Skottland för att göra en beerdinner med Skandinavisk mat och öl på BrewDogs pub, någongång nästa år, det vill vi givetvis så nu skall vi bara bestämma ett datum, det skall bli en stor ära att få göra något så här spännande. Jag tyckte James föreslog att jag kanske skulle få vara med under någon bryggning också, det hade varit galet roligt.

Läs också vad Balder ifrån Örådet ölblogg skriver HÄR!!!
Kristopher ifrån Kornmalt och humlekottar skriver också om middagen HÄR!!!
Frida ifrån Food and Wine skriver om middagen HÄR!!!

Tack till alla som kom och gjorde den här middagen fantastisk, vi syns nästa gång.
Finns det något bryggeri som ni skulle vilja se på nästa/nästnästa BMD?
Kom gärna med förslag!

5 kommentarer:

Johan sa...

Man skulle ju behöva se en lista på alla BMD's du har fixat så man inte råkar föreslå något ni redan har gjort ;)

Men Struise eller De Dolle hade varit kul. Fast de gubbarna kanske inte är tillräckligt bra på engelska för att det ska funka att hålla en hel BMD?

Fredrik sa...

Struise är bra på Engelska jag har pratat med dom för något år sedan. Carlo är mycket vinintresserad så dom kanske hade tyckt det var kul.

Vi har haft: Nögne Ö, Dugges, Mikkeller, Alvinne, Brooklyn, Birra Gilac, Närke, Croocked Moon, (och BrewDog). :)

Johan sa...

De Molen eller Schneider kanske? Menno brukar väl vara på Köpenhamns ölfestival så du får väl snacka in dig med honom där nästa år ;)

Fredrik sa...

Jag har redan frågat Menno och han är intresserad, har bara inte gått vidare med det, ha när en tänkbar kandidat.

Sebastian sa...

Tack Fredrik för att du lägger ner så mkt tid och kraft på dessa arrangemang ! Om man får önska helt utan begränsningar så röstar jag på "Three Floyds" eller Cigarr City .Eller kanske Mikkeller i repris , har ju hänt en del sen förra gången ;)
Än en gång tack för en trevlig kväll !!