onsdag 5 oktober 2011

SBWF 2011.

Ett av de första stoppen blev hos Wicked Wine massor av spännande nya Sierra Nevada öl.

Ett av de svenska bryggerierna som överraskade mest med många nya öl bryggda för festivalen bla Bourbon och cognac fatlagrad svart. Freedom IPAn var inte tokig heller.

Sigtuna hade såklart flera nyheter CPH black ale var riktigt bra. Jag fick också höra att det kommer en ny ipa till systemet Eastcoast ipa det är samma recept som summer ipa vilket är konstigt tycker jag, här på festivalen var den iaf ofiltrerad, det kommer den inte att vara på flaska. Man kunde också dricka nya Ace of Spades som iår är en DIPA helt ok men lite för eldig för min smak.

En av årets stora nyheter stogd nog Carlsberg för. Carnegie porter 175års versionen, fatlagrad på bourbon fat. Vi fick testa lite av spriten som man hade fått ifrån de nästan tomma faten, riktigt gott fast jag inte är så förtjust i whiskey.

Innan man hade filtrerat och pastöriserat portern så buteljerade man 4st sådana här små carlsberg flaskor, denna låg på lite över 9.4% och var inte lika bra som den färdiga produkten, men det var riktigt kul att få testa något så ovanligt.

Lite mat kunde man få till också, en kock ifrån vassa eggen serverade en liten 3rätters, sill, köttgryta och choklad. Jättegott förutom sillen som jag tyckte var sådär till. Carlsberg kan sin marknadsföring och är duktiga på den här typen av event.

Innis and Gunn hade en festival specialare: Innis fatlagrad på mackmyra fat, 5cl för 100:- var kanske inte så prisvärt 7/10 blev betyget och ovanligt bra för den ölen får man ju säga.

Nytt Stockholmsbaserat bryggeri Södra maltfabriken, inte så mycket öl än, men trevlig öl och väldigt trevlig bryggmästare. När man kommit igång lite mer kommer ni kanske kunna hitta några av deras öl i Helsingborg.

TWC dryckesutbildningar fanns här med massor av Danska specialöl, bla Det lille bryggeri 200 kanske mässans bästa öl. Magnus serverade också Weisse Arne ifrån Worlds smallest brewery på fat, riktigt god weissbier och man måste nästan gilla namnet.

Hos Johan (5.0 tv) tickade vi lite nya Tyska öl ifrån Schneider.

Pilsner Urquell hade återigen fyllt detta gigantiska fat med opasöriserad och ofiltrerad öl, gott i år också.
En av mässans höjdpunkter var nog bloggträffen som Johan på Portersteken styrt upp. 24 bloggare ifrån nästan lika många bloggare träffades och fick först en blindprovning på 4öl med ledning av Jan Erik Svensson. Intressant och lärorikt.

Sierra Nevada Pale Ale vs Caldera Pale Ale. Båda Amerikans Pale Ale.
Oppigårds Amarillo vs Slottskällans Red Ale. Båda med Amarillohumle.


Inbjuden för en kort föreläsning var också Bryggmästaren på Pilsner Urquell Vaclav Berca, han berättade om bryggeriet lite historia och vi ställde lite frågor.

Här kan ni läsa mer om själva bloggträffen:
Karlströms malt
Ofiltrerat
Allt om öl
Ölkultur
Öl är gott resor är kul
De flesta bloggare som var med har skrivit om detta, dessa är bara några exempel.

Som vanligt hjälpte vi till lite hos Brill & co, vi testar lite öl pratar och har det gott med alla trevliga medarbetare, här på bild förutom Andreas, Anton och Jonas.
Missa inte mitt klipp på Youtube där Jonas försöker sabrera en Deus Brut des Flandres. HÄR!!!

Med risk för att bli en modeblogg var jag bara tvungen att köpa en Brutal Brewing mössa och posera i det sista jag gjorde på torsdagkväll :) Nuff said!

Det bästa ölen på festivalen enligt mig utan någon ordning alls:
Croocked Moon Hurricane fat 8/10
Oppigårds Golden Ale Nelson Sauvin Hopback fat 8/10
Oppigårds Golden Ale Galaxy Hopback fat 8/10
Amager The Sinner Series Gluttony fat 8/10
Det Lille Bryggeri 200 9/10
BrewDog/Nøgne Ø/Mikkeller Black Tokyo* Horizon 9/10
Carnegie Special 175th Anniversary Porter 8/10
Eskilstuna Sundbyholm Single Hop 7/10
Jämtlands Bryggeri Black IPA fat 7/10
Monks Café Lambretta fat 8/10
Oppigårds Ekporter 2011 fat 8/10
Sigtuna CPH Black Oak fat 7/10
Slottskällans Svart Bourbon fat 7/10
Anderson Valley Imperial IPA 8/10
Hopworks Organic Galactic Imperial Red 8/10 Hopworks Organic IPA 8/10
Pelican Mother of all Storms 8/10
Sierra Nevada 30th Anniversary Jack & Kens Ale 9/10 Sierra Nevada DIPA fat 8/10

Givetvis testade vi en hel del annat gott, men detta var några av höjdpunkterna, vi syns nästa år.

2 kommentarer:

Killer sa...

Fredrik, håller nog Grassroots/Cigar City Neither, To Öl Final Frontier och Amager Gluttony som de bästa som jag provade under mässan.

Martin sa...

Hej Fredrik! Tack för den trevliga pratstunden om öl och lite av varje på SBWF 2011 i Brills monter!

Du är väl värd berömmet för din blogg, vill minnas att du serverade mig en Barley Wine från De Molen men minnet tycks svika mig vilken det var, den smakade som en hel karamell fabrik är det enda jag minns..

Ska kika in på ditt jobb när jag besöker släkten i Ängelholm någongång.. ;)

Med vänliga hälsningar

Martin (Som jobbar statligt)