fredag 6 april 2012

Ney York del1 Manhattan.

Äntligen fick jag åka på en av mina drömresor nämligen en vecka i New York fullt med öl och restaurangupplevelser på schemat. Nu skriver jag inte en renodlad matblogg, reseblogg eller modeblogg så jag besparar er alla bilder på restauranger, sevärdheter, shoppingstråk och liknande (vilket det blev en hel del av också såklart) och går direkt på det väsentliga ÖLEN!

Jag tänkte göra 3 olika inlägg om min vecka i New York, första inlägget kommer handla om pubarna på Manhattan som vi besökte, del 2 om pubarna på Brooklyn och del 3 om ölen och ölbutikerna.

Första stoppet på resan var den fantastiska puben Rattle N Hum som har ca 40fatöl.


Jag var helt överväldigad av mångfalden av bra öl som erbjöds på fat, detta var min första resa till USA, man är inte så här bortskämd i Sverige även om vi också har bra pubar.
Vi passade på att äta här också och man serverade riktigt bra pubmat, jag käkade en kyckling wrap som var ganska stark men mycket god.
Fatlistan uppdateras hela tiden, vi var här torsdag kväll, det var inte många av ölen som fanns kvar på måndag em när vi besökte puben igen, helt fantastiskt. En Rattle N Hum t-shirt med texten Beer is life fick följa med hem till Sverige också.

Något av det bästa förutom alla bra öl som finns här är att man kan köpa smakprover, 4 prover för 10dollar.
Jag testade inte mindre än 5 "flights"... :)
De bästa ölen jag testade här var:
Speakeasy Scarface Imperial Stou 9/10
Speakeasy Big Daddy IPA 8/10
Speakeasy Double Daddy IPA 8/20
Napa Smith Bonfire Imperial Porter 8/10
Kuhnhenn Foreign Export Stout 9/10


Några dagar senare var det dags att besöka The Ginger Man, här mötte jag upp med Theis och Mette (som är Danska ratebeerianer) vi delade på några flights.

Även detta en fantastisk pub som enligt ratebeer skall ha 70 öl på fat (jag räknade aldrig).
Jag tyckte dock att servicen var snäppet bättre på Rattle N Hum, vilket gjorde att vi gick tillbaka dit en gång men bara stannade på Ginger Man en dag. Jag åt ingenting här tyvärr, kanske nästa gång...

Nåväl jag kommer lätt att gå tillbaka om jag kommer tillbaka till New York, det bästa vi drack här var:
21st Amendment Bitter American 8/10
Breckenridge 72 Imperial Chocolate Cream Stout 8/10
Dogfish Head Burton Baton 8/10
Green Flash Palate Wrecker 8/10
Smuttynose Short Batch #2 Brett and I 8/10

En gäst på Dahlberg som var ifrån NY rekommenderade den här puben McSorley's Old Ale House eftersom han tyckte det var ett skönt ölställe. Så vi kollade in det också, kanske en häftigare än bra ölpub, man startade redan 1854 (innan förbudstiden tex), kvinnor var inte välkomna hit förrän 1970. Och det var nog längre sedan än så sen man städade senast, kändes som en genuint gammal pub med sågspån på golvet och gammal inredning. Man serverade bara två öl en ljus och en mörk (bryggda av Pabst) som inte är så mycket att hänga i granen, men stället rekommenderas eftersom det är så annorlunda, värt ett snabbt besök.


Lite längre ner på Manhattan ligger Blind Tiger Ale House som stoltserar med ca 30 olika fatöl, just denna söndag fyllde puben 15år så det var fullsatt redan vid lunch, men fullt med trevliga ölentusiaster. Vi passade på att käka lite lunch, jag testade en riktigt smarrig BLT med massor av bacon :) Det var för mycket folk för att få flights, men personalen var riktigt bra ändå och när vår servitris/bartender fick veta att vi kommit ända ifrån Sverige fick vi ännu bättre service.

Det jag testade här blev ändå dessa goda öl:
Allagash Old HLT 7/10
Bear Republic Black Racer cask 8/10
Firestone Walker Double Jack IPA 8/10
Hill Farmstead Flora 7/10
Maine Beer Company Mean Old Tom 8/10

Ett ställe som jag verkligen ville besöka var Eataly ett litet varuhus fullt med Italienska livsmedel och restauranger med Italienskt tema. Här åt jag bland annat den bästa mozzarella jag någonsin ätit, och pizzan och pastan är i världsklass. Man serverade tom ett med Amerikansk standard gott kaffe (vi åt både frukost och lunch här). Men man sålde även en hel del olika Italienska öl och flera öl ifrån Dogfish Head. Efter en liten hiss resa upp till den inglasade serveringen på taket, fanns dock det bästa stället på Eataly Birreria. Här kunde man njuta av ett tiotal Amerikanska fat öl några Italienska och 3 egna öl på cask.

Här blev det bara några öl och man kunde bara köpa pints:
Birreria Gina The Birreria at Eataly cask 5/10
Birreria Nigella The Birreria at Eataly cask 7/10
Tröegs Dream Weaver Wheat 7/10

Vi träffade Bradley som var en mycket ölintresserad och trevlig bartender här, efter att vi talats vid en stund blev vi bjudna på massor av smakprover, det visade sig att Bradley gillade Lambic så jag erbjöd mig att bjuda på min Cantillon Blåbär jag hade tagit med mig, vi bestämde att träffas några dagar senare för att ta en pubrunda i Brooklyn. Jag återkommer om det i nästa inlägg.

Det blev också ett väldigt kort stopp på Heartland Brewery jag köpte deras största flight på 8olika öl mest för att ticka av dom, det som jag tyckte var bäst var:
Heartland Farmer Jons Oatmeal Stout 8/10
Heartland Indiana Pale Ale 7/10

Många de restauranger vi var på serverade såklart också en hel del öl, Red Rooster i Harlem som drivs av Marcus Samuelsson var riktigt bra och man hade ett tiotal öl på fat.

En av de bättre hamburgare jag käkat åt vi på Shake Shack Brooklyn Brewery gör en egen öl hit som heter Shakemeister som är värd att prova, men burgarna och milkshaken var inte av denna värld.

Som sagt detta var mina ölhöjdpunkter i Manhattan, del två Brooklyn kommer snart.

7 kommentarer:

dempa sa...

Härligt!

Ser fram emot de andra delarna.

En bild på den så fantastiska burgaren tycker jag hade varit trevligt ändå ;)

Weine sa...

Grym stad med mycket bra öl! Men det är värt att nämna att San Francisco är typ lika mycket bättre än NY som NY är bättre än Sverige. Förövrigt tycker jag att du var snål i betygsättningen på double jack :)

Fredrik sa...

Burgarna såg inte så mycket ut för världen Dempa, men dom var grymma! :)

Jag planerar en resa till västkusten också Weine men vet ej när det blir, jag tyckte double Jack var riktigt bra, får höja betyget nästa gång ;)

Weine sa...

Då har du något att se fram emot. Varför inte synka besöket med någon av beer week:arna i San Diego eller San Francisco, nov respektive feb. :) När jag nämde att SF var mycket bättre än NY syftade jag på ölutbudet och inte själva statsupplevelsen då NY då är svårslaget. Jag drar till Kalifornien om 14 dagar. Blir en road trip med start I SF ner mot LA och San Diego med avslut I Vegas. :)

Kristopher sa...

Ser jävligt gött ut, och ser fram emot de andra delarna :)
Jag var i Boston och New York för några år sedan, tyvärr innan jag blev ölfrälst.. Borde åka dit igen. Men har först en resa till San Francisco-området (San Fancisco, Santa Rosa, Sacramento, Santa Cruz bland annat) inbokad i Juni, sjukt pepp :)

Fredrik sa...

Weine och Kristopher hoppas ni får det fantastiskt :) Ni får posta bilder på ölen ni köper senare!

Thorsten sa...

Kul läsning! Sitter precis och väntar på planet till NYC så tipsen passade perfekt. Hoppas del2 kommer snart.