tisdag 28 augusti 2012

South Plains - American Pale Ale

Jag blev kontaktad av Anders häromdagen han praktiserar hos Jeffrey Scott Brown som snart startar ett bryggeri i Malmö. På frågan om jag ville testa South Plains första öl en APA och skriva några rader om den var givetvis "klart jag vill". Passade även på att köpa en låda till Dahlberg så varmt välkomna att komma förbi och testa det står några flaskor i kylen just nu. Just denna batch är bryggd hos Amager, det är en Pale Ale på 6% med en IBU på 44

Jo jag skulle ju skriva några rader om ölen också:Färg: Bärnstensfärgad, ofiltrerad och med ljust skum.

Doft: Mycket grön och kryddig humle doft trängs med en lite sötare doft som påminner om smörkola och farinsocker. När jag doppar näsan i glaset för andra gången blir citrus och grape doften mer påtaglig.

Smak: Torrare än vad doften antyder, välhumlad enligt Amerikansk stil helt klart, mycket grön humle och kryddig, pepprig smak som påminner om att tugga på lakritsrot. Men det är såklart mycket grape och friska citrus toner i smaken, och ölen har en trevlig mycket lång bitter eftersmak. Kanske inte så balanserad, men vem vill ha det när man kan få mycket humle karaktär i sin öl? Ju mer jag testar desto mer lättdrucken upplevs ölen samtidigt, skulle var spännande att testa den till 

Betyg: 7/10. En riktigt bra APA helt i min smak, jag ser fram emot att testa fler öl ifrån South Plains, om Pale Alen är så här bra har jag stora förväntningar på kommande IPOR och DIPOR.

2 kommentarer:

Tomas sa...

Hade det inte varit intressant att göra en BMD med Jeff när han kommit igång? Han är ju kock själv också...

AndersAnd sa...

Skål! Och jag skulle till och med påstå att det vore kul med någon form av "cook-off" mellan Dahlberg o Brown där båda lagar x antal rätter för att se vem som får ihop bäst kombinationer med ölen, bryggaren själv eller denna andra erkända kock ;) ja när Jeff har fått ut fler brygder då dvs..