måndag 15 november 2010

Provning av världens 6starkaste öl.

När jag fick utskicket om att världens 6 starkaste öl skulle öppnas och testas på Örsted ölbar i Köpenhamn så tvekade jag inte en sekund utan köpte en biljett direkt. Det var iofs innan jag skulle få testa The End Of History i Stockholm, men men jag skulle nu få ticka de 3 starkaste Tyska ölen (i världen)... :)

Från Vänster till Höger:
BrewDog The End Of History
Schorschbräu Schorschbock 43%
BrewDog Sinking The Bismarck 41%
Schorschbräu Schorschbock 40%
BrewDog Tactical Neuclear Penguin 32%
Schorschbräu Schorschbock 31%
Ca 2cl av varje öl 1cl av TEOH + smakprov på Samuel Adams Utopias 2009 = ca 900:-
Det blir bara korta noteringar om varje öl.

Doft: Väldigt eldig, inslag av brandy, vanilj, ekfat och smörkola.

Smak: Viss fruktighet, lång stark, eldig karaktär, ekfat, russin lite nötig. Påminner faktiskt om spetsad glögg.

Betyg: 7/10. Faktiskt mycket bättre än vad jag förväntat mig.

Doft: Rökig, bränd lite syrlig, varm eldig doft, inslag av torkad frukt, väldigt tydlig ekfatslagring.

Smak: Ganska hög syra, mycket rök och stor Whisky karaktär, ganska söt i eftersmaken som sitter kvar länge och är stark.

Betyg: 8/10. En öl jag hunnit prova några gånger som är trevlig i små klunkar.


Doft: Mycket torkad frukt, aprikos och apelsinmarmelad, ganska söt, starkvins karaktär. Det börjar bli lite för starkt nu för att det skall vara trevligt att dofta på.

Smak: Rejält med alkohol, men smaken är faktiskt ganska komplex och vinös, smakar som frukt som man lägger i cognac, ganska intressant öl, mycket trevligare att dricka än att dofta på.

Betyg: 7/10. Det är små sippar som gäller.

Doft: Massor med humle, samtidigt som det är mycket alkohol och sötma, riktigt trevlig doft. Men det sticker till i näsan om man doftar för långt ner i glaset.

Smak: Jodå det är beskt och stark, ganska mycket humle som faktiskt smakar riktigt trevligt, lång grön gräsig humle eftersmak bakom all alkohol. Det är riktigt extremt men intressant och tyvärr alldeles för obalanserat för att vara riktigt bra.

Betyg: Blir ändå 9/10 samma som första gången jag testade ölen, som någon vid bordet sa: "Det smakar som Cognacs IPA". Detta är lätt den bästa ölen av de 6 starkaste, humlen hjälper till otroligt mycket.

Doft: Påminner mycket om de två andra ölen ifrån bryggeriet, det finns lite torkad frukt och en hel del sötma i doften, men det är så starkt att det nästan inte går att urskilja mer doft än så. Jag kanske är för otränad på så här starka drycker jag vet inte, men det gör nästan ont i näsan.

Smak: Den torkade frukten finns även i smaken, en hel del sötma också, men detta är för starkt, väldigt obalanserat, men ändå kul att testa så klart.

Betyg: 5/10. För starkt går nästan inte att dricka.

Och världens dyraste öl, smaksatt med nässlor och enbär, jag var inte alls imponerad när jag fick smaka ölen i Stockholm, får se om jag ändrar mig...

Doft: Ekfat, smörkola, vanilj, örtig kryddig doft, för mycket eldig alkohol, doftar lite enbär.

Smak: Väldigt varm och eldig, ganska mycket örter, smakar faktiskt en hel del både nässlor och enbär, en del humle hittar jag också. Men ölen biter sig fast i tungan, och eftersmaken är spritig.

Betyg: Blir lite högre 7/10, ölen blir mer intressant när man faktiskt kan urskilja lite smaker och inte bara alkohol, som jag upplevde förra gången jag testade den.
"Flaskan" eller vad man skall kalla det??? skall nu tillbaka till Skottland för påfyllning så det kanske bara finns 12 flaskor med uppstoppade djur, men det finns nog mer öl än så (även om det säkert inte finns så mycket).

Det är inte alla öl som man kan tända eld på och som brinner ett tag, det är ju ingen kvalitets säkring men lite kul är det nog...?

Örsted hade också dagen till ära öppnat en hel del kul öl på fat:
The Evil Twin Soft Dookie Burning Asshole Edition 7/10.
Närke Fyra Flammor 8/10.
Struise Black Damnation V Double Black 9/10.
Pizza Port Bacon & Eggs Breakfast Coffe Imperial Porter 9/10.
+ massor av annat gott. Så det var definitivt värt en resa.

/Fredrik

6 kommentarer:

Marc sa...

Med tanke på vad du skriver om de starka alkoholsticken i doften som totalt tog över tänkte jag bara säga att det första som slog mig redan på den första bilden var att det var väldigt oinsmickrande glas för den typen av öl. Jag tror ölen hade vunnit stort på att serveras i antingen iso-glas eller någon annan typ av små kupor istället för traditionella cognacskupor som även brukar ha förmågan att döda den finaste cognacsdoften. Eller vad tror du?

Mo sa...

Jag drack End of History for typ tva-tre veckor sedan pa en gratis provning / launch har i London och kan bara halla med i vad du skriver... det ma bara finnas ett visst antal djur-flaskor men desto mer av olet rent volymmassigt, speciellt om man ser till alla samplingar av denna ol som hallts runt om i Europa och USA.
Produkten i sig var helt klart drickbar, men Sink! ar sa hemskt manga ganger battre!

AndersAnd sa...

Spännande provning men jag hade inte råd.. Och håller med angående glasen, aj aj i näsan?

Själv drack man en hel Tactical Nuclear Penguin här om dagen, prova det! Det är skitkul.

Danne sa...

Ah som jag har undrat över hur End of History kan serveras var och varannan månad i köpenhamn...

Då kanske chansen att få testa den lever, jag gillar både TNP och Sink the.

Fredrik sa...

Jag håller med glasen var nog inte optimala.Men det var ganska intressant öl, någon som vet hur mycket TEOH som producerats typ i liter???

Jonas sa...

Brutalt!
Vilken provning!
Vad gick kalaset på?