onsdag 18 juni 2008

Beermakers dinner på Dahlberg


Vi hade Norge besök på Dahlberg (Restaurangen som jag jobbar på) från Nögne Ö, Norges första och bästa micro-bryggeri den 7/5, bryggmästare Kjetil Jikiun och Kjell Einar åkte ända från Grimstad i Södra Norge för att hålla en mat och öl provning med oss.

I Samarbete med Brill & Co som är vår favorit importör ;-) fyllde vi Dahlberg med öl entusiaster, en 3-rätters middag med tillhörande öl från Nögne Ö serverades.

Köksmästare på Gastro Karl Bengtsson fick 1 flaska av varje öl för att prova och komponera en trevlig meny, för ovanlighetens skull lät vi ölen bestämma vilken mat det skulle bli (inte som vanligt då man sätter dryck till maten).

Till förätt bjöds det marinerad tonfisk och kamchatkakrabba med avocado och variation på vikentomater, i glasen fick vi Wit och Pale Ale.

Wit på 4.5% har en tydlig vete karaktär smaksatt med koriander och apelsinskal en öl som är perfekt för varma sommar dagar gärna i kombination med en grillad bit fisk.

Pale Alen på 6% har en tydlig beska och är härligt frisk och torr i smaken, väldigt välgjord och sammtidigt lättdrucken, en perfekt "allround öl".

Till varmrätt fick vi Limousinekalv med örtcrust serverad med toppmurklor, grön sparris en portvinssky och färskpotatis, vi drack India Pale Ale & Imperial Brown Ale.

Här blir ölen lite tuffare, India Pale Alen har en mycket tydligare beska än sin lille bror, högre alkohol som säg bör (7,5%), beskan är otroligt väl integrerad i smaken en snudd på perfekt öl, bitterheten funkar väldigt bra till syran i sparrisen och till svampen.

Imperial Brown Ale på 7.5% är nog kvällens bästa öl, otroligt komplex med tydlig maltighet, hög beska och precis lagom söttma, jag skulle nästan vilja kalla den för Barley Wine light, 2 års lagring har gjort den här ölen mycket gott.
Till maten gifter det sig med kalven och port skyn.

Slutligen till dessert får vi en variation på Varhona choklad med hallonsorbet, vaniljskum och en hallonbavaroise med gele, till detta dricker vi Porter & Imperial Stout.

Slutligen portern på 7%, söt och god porter med lagom hög beska och tydlig ton av rostat kaffe och choklad i både doft och smak, en höjdare som tyvär inte står sig så bra mot nästa öl som är ännu bättre.

Imperial Stout 9% en av mina favorit öl stilar och detta är en av dom bättre imp stouterna jag druckit på länge, allt som är imperial (dvs extra allt) funkar på mig detta är porter upphöjt till 2 mycket mer beska och ett par procent alkohol till gör denna öl otroligt god, men den är lagom att dela på 2 smaken är intensiv mycket rostad malt och kaffe tonerna är mycket generösa.

Tyvär har desserten lite för lite choklad för att kunna stå sig bra mot denna öl, den tar överhanden.

På det stora hela en mycket trevlig tillställning god mat och goda öl i kombination, med en mycket trevlig presentation av ölen från bryggmästaren.

Som en inte så liten bonus får vi smaka Dark Horizon version 2.0, en imperial stout på över 17.5% bryggd med vinjäst och kaffe. mycket god (men stark), ett riktigt monster.
Denna öl är inte släppt än så det är extra spännande att få prova den, fast smaklökarna är ganska trötta vid det här laget.

Norrmännen är väldigt trevliga och informativa, dom är väldigt stolta över sin öl som är "flask modnet" dvs opastöriserad och ofiltrerad, Kjetil säger att ölen fortsätter att mogna på flaska och utvecklas possitivt flera år efter det att flaskan lämmnat bryggeriet, något jag kan intyga imperial brown alen är otroligt mycket godare nu än för 2 år sedan då jag provade den för första gången, smaken har utvecklats och ölen har blivit mer ballanserad och rund.

Några av Nögne ölen finns att köpa på bolaget, PASSA PÅ dom är mycket bra.

Håll öron och ögon öppna till hösten planerar vi en ny beer makers dinner!!!

Inga kommentarer: