tisdag 21 april 2009

På provning med vagnmakarens nanobryggeri.


Jag och Andreas var i Lund i fredags (den 17/4), vi hade fått äran att delta i en provning, med vagnmakarens bryggeri ifrån Lund, 2 mycket entusiastiska hemmbryggare Filip och Hugo.
Många av flaskorna som dukades fram var bland dom sista, så vi kände oss otroligt glada som fick vara med och smaka deras goda öl.

Till varje öl fick vi en grundlig genomgång av Hugo som berättade vilka sorters malt och humle man använt till varje öl, bara att få dofta och smaka på olika sorters malt är mycket intressant, (jag kan alldeles för lite om detta tyvärr).

Länk till Hugos hemsida HÄR!!!

Först ut var Ceres veteöl som fanns i 2 upplagor:
Ceres veteöl hefeweissen 5/10, jag saknad lite av den fräscha vetekaraktären och syran.
Ceres veteöl hefeweissen (med citrontimjan) 6/10, här har vi tydliga citrus inslag och mycket kul och originellt med citrontimjan.

Sedan blev det Svensk Ale en halvmörk ale smaksatt med bla: Honung och pors 6/10.
Öl #4 Karve IPA välhumlad India pale ale med rikliga mängder cascade & Amarillo 7/10.

Nästa öl Imperial Brown 8/10 testade vi mot en av mina favorit öl Nögne Ö Imperial Brown 9/10, det är svårt att slå norrbaggarnas öl som är klockren nu efter några års lagring, men vagnmakarens Imperial Brown står sig bra.

Öl #6 Barleywine 1 2007, endast 4st 25cl flaskor producerades av detta öl alltså totalt 1l (nu snackar vi micro) vi drack alltså en 1/4 bärs av 1/4 batch, dom 10procenten alkohol var som bortblåsta men det var lite förlite humle för min barleywine smak, betyget landar på 7/10.

Dom 2 efterföljande testade vi emot varandra:
Barleywine 2a 2007 med vinjäst 8/10.
Barleywine 2b 2007 med Trappistjäst 8+/10.
Mycket intressant att testa olika jäst sorter mot varandra, vi var nog alla hyfsat överens om att
öljästen var lite vassare, båda dessa barleywine hade betydligt tydligare humlebeska och var dessutom smaksatta med lakrits, Mums!

Dags för att ta steget över till den mörka sidan för öl #9 & #10.

Tanngrisner Imperial Stout VS Tanngnjost Imperial Stout (lagrad med ekspån).
Tanngrisner 6/10 Tanngnjost 7/10, trä smaken gjorde ölen mycket mildare och mjukare, alkoholen var mycket mer påtaglig i den "vanliga" (båda på 8.1%) smaksatta med honung och muscovadosocker för en tydlig sötma. Mycket gott.

Som avslutning fick vi testa Abbedissans klosteröl en kryddad ale som skall påminna om Bröckhouse Esrum kloster, killarna har smaksatt denna öl med: Citronmellis, älgört, lavendel, rosmarin, enbär & anis, mycket spännande och gott 7/10.

Till provningen käkade vi (typ världens största bit) bröd med havsalt och brie, bra öl tillbehör.

Tack så mycket för att vi fick vara med och testa dessa goda och mycket intressanta öl, mitt intresse för hemmbryggning har ökat enormt, det finns många duktiga entusiaster där ute.

/Fredrik

6 kommentarer:

Filip sa...

Tack för att ni ville komma!

Jag har tittat på ditt vårtermins-schema över ölprovningar på Dahlbergs och allt låter riktigt inbjudande. Framför allt nu när Systembolaget inte levererar. Jag tror inte jag kan hålla mig ifrån Amerikansk öl i världsklass.

Martin sa...

Härligt inlägg. Vi får väl ta och anordna något liknande då vi har lite fler sorter klara :)

simon sa...

Tusan det låter väldigt intressant - o gott! Särskilt kul att man börjar experimentera med kryddor. Mer sånt och lycka till!

Fredrik sa...

Tack Filip, jag kommer snart att posta provningarna på bloggen, tack igen för en trevlig provning.

Det skulle vara roligt Martin, hur går det med ipan?

Martin sa...

IPAn är klar. Vi smakade igår, trots att vi båda var förkylda och att ölen var för kall (låg i frysen dryga 30 min för länge). Doften, smaken och bitterheten fanns där, så god var den. Nästa vecka kommer det "riktiga" testet.

Fredrik sa...

Låter gott, ser fram emot att få smaka på den (om jag får?).

/Fredrik