fredag 19 juni 2009

Winemakers Lunch - La Spinetta.

Vad är nu detta kanske du undrar?, har Fredrik blivit från vettet och börjat skriva om något annat än öl!

Eftersom jag inte längre får prova öl för Anders And (eftersom jag inte älskar Orval) se inlägg HÄR!!! (och läs kommentarerna), så kommer här ett vininlägg. ;-)

Nåja skämt åsido så skriver ju många andra ölbloggare om whisky, och jag vet det är också malt baserat men jag är inte så glad för whisky, så jag tänkte att om jag inte gör det till en vana kan jag ju skriva lite om detta evenemang, eftersom jag är just väldigt förtjust i vin och hela mitt intresse för ädla drycker började med vin för ca 15år sedan, då jag började gå på munskänkarnas vinprovningar i Vänersborg som 19åring.

Jag hade nöjet att få vara med på en trevlig lunch på Gastro, som anordnades av enjoy wine & spirit länk HÄR!!! med inga mindre än La Spinetta från Piemonte i norra Italien.

Detta är ett av mina favorit vinhus, tyvärr så är deras viner hyfsat svåra att få tag på och dom är inte så jätte billiga, (men dom är fantastiskt goda).
Jag köpte Bionzo Barbera d'Asti & Gallina Barbera d'Alba när dom kom på bolaget i våras (tror jag det var), dom kostade då 315:- styck, fantastiskt bra viner.

Giorgio Rivetti som är vinmakare hade tagit sig tid för att träffa oss och prata om sina viner över en lunch som bestod i en god ryggbiff, en fredag för några veckor sedan.


Detta var vinerna vi testade:
1. Lidia Chardonnay 2006 290:-
2. Il Nero di Casanova 2006 130:-
3. Ca' di Pian Barbera d'Asti 2006 165:-
4. Bionzo Barbera d'Asti 2006 285:- Detta vin köpte jag på bolaget när det kom men jag föredrar Barbera d'Alban så om dom kommer nästa år också blir det nog 2 Alba istället.
5. Gallina Barbera d'Alba 2006 285:- Jag har en flaska kvar i min vinkyl av detta vin, det kommer att få ligga ett litet tag till innan det är dags att korka upp.
6. Langhe Nebbiolo 2007 176:-

Dom sista 3 vinerna är viner som jag bara drömt om att få prova, med ett pris på ca 750kr styck hade jag inte råd att köpa dom när dom kom på bolaget i början av året (fast jag gärna ville).
7. Barbaresco Valeirano 2006 720:-
8. Barbaresco Starderi 2006 720:-
9. Barolo Campe 2004 755:-

Barolon och Valeirano Barbaresco var också bland det bästa jag druckit på väldigt länge, helt sjukt, det kommer ingen recension ni får helt enkelt lita på mig.

Några av La Spinettas viner finns faktiskt kvar på bolaget men där är nästan priserna 800kr styck för deras Barbaresco, jag säger inte att det är dyrt, bara att det är mycket pengar om ni förstår vad jag menar.

Jag och frugan som planerar att åka till Italien i sommar/höst någon gång blev inbjudna av Giorgio att komma förbi och hälsa på vingården, ett erbjudande vi inte kan säga nej till.

Länk till La Spinetta HÄR!!!

Och du kan vara lugn, jag kommer snart tillbaka med ett inlägg om öl nämligen en recension av: Mikkeller X Framboos Lambic 2009.

Med vänliga vin & öl hälsningar.
/Fredrik

6 kommentarer:

andersand sa...

Låter intressant men hade jag haft extra stålar till 800kr vin så hade jag för tillfället nog lagt dem på BFM öl istället, framförallt "Abbaye de Saint Bon-Chien 2008" mm, smaskens med en hel toner av både rött och vitt vin ;)

Tre katter sa...

Vin är gott, resor är kul! Italien har jag aldrig varit i, det måste vara grymt..

dempa sa...

f*rbannade katter, dom är inloggade överallt..

Christer sa...

Jag gillar vin också, gärna komplexa, smakrika röda, men oftast kommer ölen i första hand så det blir inte tid/råd till allt för mycket vindrickande. Även whiskydrickandet har minskat de sista 2-3 åren till förmån för öl.

Victor sa...

Har själv inte haft förmånen att testa något vin från La Spinetta... ännu. Men de verkar galet bra på vad de gör. Ständig hype bland vinbloggarna! Har du testat några andra galna viner från italien - Sassicaia? Tignanello?

Fredrik sa...

Jo Victor jag har testat och jobbat med båda dom vinerna, men jag har inte druckit mer än några centiliter av varje (det är ju rätt så höga priser).

Jag föredrar själv Spanska röda viner så jag lägger oftare lite mer krut på dom.