måndag 7 september 2009

Gammal Geuze smakar bra.


Tack till våra vänner i Malmö som burit hem denna ifrån bryggeriet.

Detta är som det gick att utläsa ifrån korken en geuze från Debelder, vilket innebär att den är MINST 30år gammal, Debelder bytte nämligen namn 1979 och heter numera 3fonteinen som ni kanske känner till bättre.

Häftigt att få dricka så här gammal öl, flaskan kommer ifrån bryggeriet och om jag kommer ihåg historian rätt så kommer flaskorna ifrån en samling av 4lådor med Debelder geuze som bryggaren bytte till sig ifrån ett dödsbo för ett tag sedan, dottern (tror jag det var) ringde bryggeriet och fick byta dom 4lådorna med gammal öl mot en låda ny öl (vilket byte!).

Så här smakade det:

Färg: Gyllengul, mycket lite vitt skum.

Doft: Stall, halm, jäst, lite fruktig, mycket mogen, tydliga toner av aprikos och passionsfrukt, mycket hög syra men väldigt välballanserad.

Smak: Mycket hög syra, väldigt mogen, påminner väldigt mycket om mogen vit Bourgogne om ni provat det, fast med extrem syrlighet, massor av aprikoser och persikor i smaken, fortfarande bra mousse, lite ton av ättika (det ända negativa), lång syrlig men ack så mjuk eftersmak.

Betyg:
Fredrik 9/10.
Andreas 18/20.

/Fredrik

7 kommentarer:

Victor sa...

Mums, låter verkligen fantastiskt!

Christer sa...

Vill också ha...

Sven C sa...

Drack i förrgår en 3 Fonteinen från 1999, och tyckte det var både gott och kul. Tänk en 30-årig......

Gyllenbock sa...

Låter kul att prova såpass gammal öl.

Hmmm, det kanske är läge att snart besöka Kulminator och se vad de kan tänkas ha? Har du/ni varit där?

Fredrik sa...

Gyllenbock: faktiskt så skall jag dit om ca 1-2 dagar, sitter nu i champagne och dricker lite vin, (men hittade 9 nya franska öl från 2 lokala bryggerier så det blir en del öl också) imorgon bär det av till brugge, och ev westvleteren.

Och efter det kulminator...

David & Fredrik sa...

Låter häftigt, man blir bra avundsjuk!

Tänkte bara passa på och höra om du ville göra om länken till oss på blogglisten till www.olkultur.com då det är vår nya adress.

Glada ölhälsningar från oss på Ölkultur

Gyllenbock sa...

Fredrik det låter härligt med Kulminator. En gedigen rapport om det stället med prisuppgifter och annat vore härligt att läsa. Ha det gott på resan!