fredag 11 september 2009

Öl som lagrats på Mackmyra fat.

Jag var uppe i Stockholm och lyckades komma över lite trevliga öl ifrån Sigtuna Brygghus som var fatlagrade på Mackmyrafat, hos Brill & co testade jag dom här:

MacBooster en Belgian Strong Ale på 8.5% Lagrad 7månader på ståltank och 7 veckor på Mackmyra fat. Detta var flaska 26/66.

Färg: Brun, lite ljustbrunt skum.

Doft: Toffekola, ljuschoklad, ekfat, vanilj, lite eldig alkohol, men på det stora hela en mycket avrundad och behaglig doft, komplex, liten fruktighet som påminner om lingon, aningen kemisk.

Smak: Smakrik, ganska balanserad, behaglig beska, råsocker/farinsocker, fyllig och lite söt, ganska stark, tydliga smaker av choklad, kola och fat, mycket vanilj, och en liten lätt rökighet finns i eftersmaken.

Betyg: 7+/10.

Nästa öl ut var en starkporter på 7.2% lagrad på Mackmyrafat denna finns inte på ratebeer utan är en provbryggd vet ej om/när den kommer släppas.

Färg: Svart, ljusbrunt skum.

Doft: Kaffe, nötter, mandel, mjukt rostad, mörk choklad, vanilj, fat karaktär, väldigt rund och behaglig doft.

Smak: Smakfull, mycket nötter (typ nötcreme), kaffe, salt lakrits, ganska torr porter, tydligt inslag av whisky, och en lite rökighet även här, detta är riktigt gott, ölen balanseras upp med en lite lätt syrlighet (som inte stör), mycket choklad även i smaken.

Betyg: 8/10.

Lite senare på kvällen styrde vi kosan mot krogen Man in the moon som jag inte besökt tidigare.

Målet med besöket var naturligtvis att få testa deras Månens 099 Barleywine som jag läst mycket gott om och var nyfiken på att testa.

Färg: Ljusbrun, lite skum.

Doft: Maltig men samtidigt frisk och fruktig, passionsfrukt och tropisk frukt, lite rökig, väldigt tydlig whisky karaktär, inslag av rödavinbär, fat och vanilj.

Smak: Fruktig, välbalanserad och mycket lättdrucken trots sina 13% alkohol, lakrits, fat och vanilj, mer karaktär ifrån whiskyfaten i denna öl än dom två andra jag provade samma kväll.

Detta var en av 65 flaskor.

Betyg: 8/10.

Fredrik

1 kommentar:

JoeG sa...

Jag var inte alltför imponerad av Portern från Sigtuna som var mackmyra fatlagrad. Tyckte att den andra som inte var det var betydligt bättre när jag testade dem i Sigtuna.

Barley Winet var däremot riktigt bra, även om den hade tjänat ännu mer på lite längre lagring.