måndag 9 november 2009

Vi firar med Willi Opitz.

I samband med festivalen i Stockholm tidigare i år var jag och Fredrik på Akkurat för att fira mitt nästa betyg, vilket var 4500. Efter lite uppvärmning och provning av Rasputin X (recention här) var det dags, jag valde en Cantillon Goldackerl Geuze. En geuze jag länge velat prova.

Cantillon Goldackerl Geuze 3.91p Ratebeer
On the 19th of November of 2004 the little molded sweeties arrived to head-brewer Jean Van Roy at the Cantillon Brewery in Brussels. 35kg of Sämling and 35kg of Welschreisling. That is the same 50/50 mixture that Willi Opitz uses to make his "Beerenauslese Goldackerl".
A very sweet, slightly acidic dessert wine with different tropical fruits in both nose and palete. We macerated the grapes in a secondfill cognac barrel using a 2-year old, soft lambic with strong wine caracter.
The fermentation begun after a few weeks and went on for almost 3 months and created a wonderful, dry, extremely fruity botrytis lambic with lots of raisin and Cognac in the nose!!!
Bottling according to the Champagne Method!!
On februari the 8th the Botrytis Lambic was bottled. But still one more unique action was to be taken.
When making a "Gueuze" the blender adds a bit of young lambic to his old when bottling. The young lambic still has fermentable sugars and will create a secondary fermentation in the bottle. This method was created by the Benedectine monks in the 1530 ´s and is known to the world as "The Champagne Method".
In our Botrytis Lambic we have added the Wine "Beerenauslese Goldackerl" in the bottles both for fermentable sugars as well as the extra flavour. That of course will name our beer Goldackerl Gueuze.


Utseende: Gyllene orange, lite platt med snabbt fallande vitt skum.

Doft: Vinösa toner med inriktning av sötare vitt vin ifrån Alsace. Otroligt balanserad sötma/syra.
Cantillons stalldoft finns där med trä, hö och fat samt en frisk fruktighet av citrus, äpplen, melon och gula gelébjörnar.


Smak: Börjar sött och fruktigt med dessertvinstoner, sött rieslingvin och frukt. Härefter kommer syrligheten med citrus, omogna äpplen, stall, fat och syra allt i perfekt harmoni. Riktig bra balans mellan sötma och syra även i smaken. Kalaset avslutas med lång sötare eftersmak och en syrlig friskhet i munnen. Fantastiskt!

Betyg:
Andreas 20/20
Fredrik 10/10

Fler recentioner:

Ratebeer
Hirigalzkar
Öl är gott

Detta var utan tvekan ett av de bästa ölen jag någonsin smakat...men vem vet,
nästa öl kanske är ännu bättre.

/Andreas

1 kommentar:

Gyllenbock sa...

Onekligen en trevlig öl. Undrar hur många flaskor som finns kvar?