tisdag 15 december 2009

Provning av 4st öl ifrån BrewDog.

Jag tycker att det är trevligt att prova flera öl ifrån ett och samma bryggeri på en gång. Så efter Dieu du Ciel provningen tänkte jag att detta måste jag göra igen, så nästa bryggeri att testa flera öl ifrån blir BrewDog.

Ett bryggeri som inte är sådär jättepopulärt ibland några bloggar men som andra gillar skarpt. Jag har alltid gillat bryggeriet och deras öl, dom allra flesta ölen är riktigt bra, och visst jag kan hålla med om att BrewDog ibland slår sig själva lite för hårt på bröstet. Men samtidigt gillar jag deras image, flaskorna är snygga och innehållet oftast riktigt stabilt, dessutom är texterna bra och roliga att läsa, (se bara 5AM Saint).

Det skall bli kul att höra era åsikter som läser detta, vad tycker ni? Skriv gärna en kommentar.

En god vän till mig som gjorde en intervju med Tyska synth/metall bandet Eisbrecher, (som förövrigt är riktigt bra, men låter ganska likt Rammstein), frågade sångaren om han inte var trött på att många jämförde bandet med Rammstein? Nej vi gillar Rammstein! det hade varit sämre om man jämförde oss med ett band vi inte tyckte om var hans svar.

Och ungefär så tycker väl jag också om BrewDog, dom vill gärna efterlikna Stone med sina flasktexter och image, men alla deras öl kommer inte riktigt upp i samma klass, men det betyder inte att dom är dåliga bara för att dom har en liknande image och gillar Stone. BrewDog blir nog inte ledsna om man jämför dom med Stone, jag tror man skall ta det hela med en gnutta humor, jag tycker att båda bryggerierna är bra, men har olika stil. Vad tycker ni?

Nej nu får det vara slutbabblat, nu testar vi ölen istället!

Först ut är:
Nanny State 1.1%

Färg: Mörkbrun, ljusbrunt skum.

Doft: Massor av grön humle, känns väldigt färsk och frisk, liten lätt rökighet, och bra maltsötma, kola och örter (örtkola?), lite salmiak, lovar riktigt gott på doften.

Smak: Riktigt bra bitterhet och humlekaraktär, beskan ligger kvar länge i munnen, jag trodde att denna öl skulle vara tunn och smaklös pga den låga alkoholen, men jag måste säga att jag är MYCKET positivt överraskad. Lång eftersmak, ganska fyllig, smakar ganska mycket lakritsal/salmiak, väldigt gräsig och örtig. Jag skulle inte rekommendera att man sparar den här ölen, den skall drickas nu när den är riktigt färsk och god.

Betyg: Bästa "lätt" ölen någonsin 7/10.

Nästa öl blir Trashy Blonde.

Färg: Gyllengul, mycket vitt skum.

Doft: Frisk med inslag av citrus, ganska liten doft, men en liten maltighet, och väldigt lite sötma finns här, lite unken och "stallig", gräsig humlekaraktär.

Smak: Frisk, fräsch smak, ganska besk, torr, balanserad eftersmak, en bra "sessionbeer", trevligt alternativ till dom flesta lageröl, jag gillar att den är lättdrucken men samtidigt har en bra humleprofil.

Betyg: 6/10.

Nu är det hög tid för 5AM Saint.

Färg: Bärnstensfärgad, ljust skum.

Doft: Mycket humle, gräsig, örter, lite mer "kropp" än dom andra ölen, men stilen känns igen, citrus, grape, ananas, mycket färsk, tropisk frukt, jag vet inte vilken/vilka humlesorter det är i men jag gillar dom.

Smak: Lättdrucken, mycket humle, riktigt fräsch och bitter, massor av tropisk frukt, lite smörkola och råsocker, bra syra, men här finns och en lite sötma som gör ölen väldigt balanserad, riktigt bra "sessionbeer", men jag kan tänka mig att den blir tråkig om den blir gammal.

Betyg: 7/10.

And now something completely different: BrewDog/Stone Bashah.

Färg: Mörkbrun, nästan svart, mörkbrunt skum.

Doft: Belgisk karaktär, bra maltig sötma, inslag av kaffe och choklad, lite rökig doft, välhumlad, tropiskfrukt, fruktig, jästig, komplex.

Smak: Riktigt kraftig och smakfull, inslag av kaffe och nötter (mandel), lite rökig även i smaken, ganska eldig och varm alkoholkaraktär, söt. Välbalanserad och smakrik, besk fruktig eftersmak, riktigt bra balans. Riktigt bra öl, men humlen försvinner lite ibland alla andra smaker.

Betyg: 8/10. Cask versionen fick 7/10 på sbwf.

Andra öl ifrån BrewDog jag testat:
77 Lager 5/10.
Atlanic IPA 6/10.
Chaos Theory 7/10.
Coffee Imperial Stout 9/10.
Cult Lager 5/10.
Divine Rebel 8/10.
Dogma (Speed Ball) 7/10.
Hardcore IPA 7/10.
HopRocker 5/10.
How to Disappear Completely 6/10.
Paradox 1968 Islay Cask batch 004 flaska 13/200 9/10.
Paradox Grain batch 007 9/10.
Paradox Islay batch 006 batch 001 batch 009 9/10.
Paradox Isle of Arran batch 016 8/10.
Paradox SmokeHead batch 015 8/10.
Paradox Speyside batch 005 9/10.
Punk IPA 8/10.
Riptide 8/10.
Storm 8/10.
The Physics 7/10.
Tokyo 10/10 Denna öl gjorde jag ett inlägg om 31/8 2008 Länk HÄR!!!
Tokyo* 18.2% 10/10.
Zeitgeist 6/10.

Nu ser jag fram emot att testa Tactical nuclear penguin! Jag och Andreas har också en flaska Zephyr undanlagd i England, skall bli gott (hoppas jag). Någon som har en Rake Imperial Stout??

/Fredrik

7 kommentarer:

Stefan - Ölsvamlarn sa...

Jag har inte provat lika många öl från Brewdog som du gjort men jag har lite blandad uppfattning om deras öl. Vissa är riktigt bra, som t.ex. deras ekfatslagrade varianter, Tokyo-ölen osv. Medans andra är mer icketsägande som Punk IPA, Zeitgeist och Lager 77. Känns nästan som att det är två olika bryggerier eller att vissa öl bryggs i ett mindre experiment-bryggeri.

Fast jag gillar verkligen deras attityd. Hela grejen runt Tokyo* var sjukt kul.

Mo sa...

Jag har testat Rake-stouten - den var riktigt, riktigt bra!
Har dessutom ocksa en flaska Zephyr (ihop med nagra flaskor Tokyo*, Bashah och diverse Paradox) undangomd(a) i garderoben for att drickas vid nagot framtida tillfalle...

Gyllenbock sa...

Har inte heller provat alltför många av deras öl, 77 Lager tyckte jag var menlös.

En flaska Bashah har jag hemma, den verkar lovande.

Tactical nuclear penguin vore förstås skoj att prova, den har hittills fått fina betyg på Ratebeer.

dempa sa...

Jag tycker BrewDog gör hyfsad öl. Har druckit en del gott, som tex Chaos Theory (har jag för mig).

Nanny state låter superintressant!

Har inte testat gamla Tokyon men har en flaska i garderoben.

När Punk IPA kom på bolaget köpte jag den väldigt ofta, nu har det inte alls blivit så, undrar om jag tröttnat på dess enkelspåriga råhet?
Tyvärr en del tråkig öl som tagits in på bolaget av deras sortiment. 77 lager och Zeitgeist gör nog ingen lycklig..

Mo sa...

...i arlighetens namn finns det rejalt mycket samre skit pa Bolaget an Zeitgeist!
Jag tycker det ar en hyfsad session beer om man ar trott pa ljusa medelbeska svensson-lager.

Niggze sa...

Tjena fredrik! Ringde du häromdagen?! Min telefon har helt flippat ur.

Fredrik sa...

Niggze! jag försöker igen!