lördag 9 januari 2010

Bryggeribesök på Qvänum Mat & Malt.

Kvänum ligger bara 6mil ifrån Vänersborg (där jag kommer ifrån), så jag har länge velat besöka bryggeriet där. Och nu var det äntligen dags. Efter att ha avtalat tid med bryggaren Cleas Wernerson så gav vi oss iväg till Kvänum.

Vi blev väldigt väl mottagna och här berättar Cleas om sina öl som vi fick testa, direkt ifrån tankarna i bakgrunden. Vi fick prova:
McBrian en kraftig och smakrik ale med bra balans och sötma, bryggeriets första öl tror jag.
Havre Ale (fd MsBrian) som är en öl producerad med havre på hela 8%, riktigt smakrik och stark men väldigt bra balanserad smak. Jag tyckte att detta påminde mycket om en riktig bra weissbock, och kan varmt rekommendera att ni testar om ni får chansen.
En helt ny öl som inte finns på RB var en ekologisk ale, som var special bryggd till konserthuset i Vara, lätt ljus och med en ovanligt bra besk humleprofil, riktigt gott och törstsläckande. Det är så här man vill att en bra pilsner skall smaka. Om den släpps senare (aningen modifierad) kommer namnet antagligen att bli Ekologisk Ale.

Bland dom lite mer udda ölen jag fick chansen att prova hittade jag denna sour ale. Stallig och med hög syra, smaken var rund och mjuk, syran var välintegrerad i smaken och tog inte överhanden. Detta är inte alls min favorit typ när det gäller öl, men allt nytt är spännande att få testa. En riktigt bra öl som jag också fick testa var en Havre Ale som fått ligga 1månad på helt ny ek. Riktigt gott, men samtidigt väldigt annorlunda, ölen blev mjukare och får en väldigt tydlig ekfats karaktär, detta var en specialare som det bara fanns ett fat producerat av.

Cleas destillerar också och vi fick prova några olika brända drycker, innan det var dags att åka hem. Qvänum cacao akvavit, Qvänum "grappa" gjord på egna druvor, och kanske allra mest intressant Qvänum Humle, ett brännvin smaksatt med humle = riktigt najs med massor av humle karaktär. Nu är ju inte jag någon älskare av sprit, men detta var nog den mest intressanta "snaps" jag någonsin testat.

Jag rekommenderar varmt ett besök, har ni vägarna förbi så finns både restaurang och bed&breakfast. Jag "råkade" få med mig några lådor av McBrian och Havre Ale, samt en flaska cacao akvavit till Dahlberg så varmt välkomna till oss och prova.

Länk till Qvänum Mat & Malt HÄR!!!

Tack till Cleas och Annica för det varma mottagandet, och för att ni tog er tid att visa oss runt.

/Fredrik

6 kommentarer:

Weine sa...

Jag och Rojo delade på en flaska av McBrian på tre små rum för något halvår sedan. Tyckte att den var helt ok.

Fredrik sa...

Jag testade den också där första gången, det roliga är att Cleas inte har sålt några flaskor dit, så dom måste komma ifrån systembolaget i Vara.

Johan sa...

Hej där! Ny läsare av din blogg, har de senaste dagarna skummat igenom det mesta sen starten :)

Då jag själv är bartender (hojta om du har ett jobb till mig, jag är arbetslös just nu ;) ) är det lite extra kul att läsa en blogg av någon som jobbar i krogbranschen.

/Johan

Fredrik sa...

Johan: Då har du haft fullt upp den senaste tiden! Bor du i HBG? eller i närheten?

Johan sa...

Nej, jag bor i Dalarna, men man kan ju alltid flytta :)

Stefan - Ölsvamlarn sa...

Humlesprit? Fan vilken lysande idee!!