tisdag 5 januari 2010

Middag ÖL vs VIN...

Passade på att vara lite ledig över helgerna, och packade bilen full med goda drycker för att hälsa på släkt och vänner. På juldagen var det dags för mig och min gode vän Lars att tillaga vår årliga avsmakningsmeny. I år var vi åtta personer så vi tog det lite lugnt detta år och gjorde "bara" en 6rätters meny. Förra året lagade vi en 11rätters och då åt vi dessert 05:30 och det blev lite overkill. Jag kom på iden att vi skulle dricka både öl och vin till varje rätt för att se vad som var bäst rent kombinationsmässigt. Efter lite planerande och en del handlande, såg menyn ut så här:

Carpaccio på rådjur och hjortfile med lingon, kantareller och västerbottenost.

Le Chaume de Kirwan 2001
(Chateau Kirwan's andravin).

VS

Stone 13th Anniversary.

Båda dryckerna fungerade mycket bra, detta är ett riktigt bra vin. Jag har varit på slottet och tycker mycket om Kirwan. Smakerna gifte sig perfekt med köttet svampen och lingonen.
Ölet var också riktigt riktigt bra, fylligt starkt välhumlat och sött, det tog lite för mycket plats enligt mig, men några av mina bordskamrater föredrog ölet. Jag hade stora förhoppningar för ölet till den här rätten men vinet funkade bättre.

VIN 1 - ÖL 0.

Pilgrimsmussla brässerad i brandy och smör, med tomater ungsbakade med vinäger.

Anna De Codornieu brut.

VS

Cantillon Gueuze.

Här var det väldigt gott med ett mousserande vin, det bröt av bra mot dom syrliga smakerna i tomaten och fettman i såsen, men vinet kunde ha varit lite kraftigare.
Cantillon däremot var alldeles lysande, gueuzen mötte upp syran hur bra som helst och smakerna gifte sig verkligen i munnen. Ölet tog inte överhanden utan var ovanligt snällt.
Jag blev positivt överraskad jag trodde faktiskt att gueuzen skulle bli för häftig till denna rätt men icke.

VIN 1 - ÖL1.

Halstrad gös, med ärtpuré och parmesanskum.

Farmers reserve Chardonnay 2008.

VS

Weihenstephaner hefeweissbier.

Här hade jag högst förhoppningar på ölet, jag är visserligen torsk på Amerikanska smöriga chardonnayer, men veteöl och fisk går nästan alltid hem.
Vinet var lite för kraftigt (och inte jättegott), det klarade inte syran hos ärtorna eller parmesanskummet alls lika bra som ölet gjorde. Ölet gifte sig totalt med maten och tog inte överhanden eller dominerade smakerna. Riktigt gott och fräscht.

VIN 1 - ÖL 2.

Rådjursadel, med Pure på bakadpotatis och bacon, kantarelsås och lingon.


Ridge Lytton Springs 2004.
&
Piaggia Riserva Carmignano 2005.

VS

Sigtuna Snowblind Strong Ale.

Här var det klurigare, 2 fantastiska viner framförallt Ridge föll mig i smaken, riktigt fylligt smakrikt och kraftigt. Även Piaggia Riserva var ett riktigt bra "viltvin" smakrikt lite syrligt och välbalanserat. Båda viner funkade utmärkt men det Italienska vinner rent kombinationsmässigt.

Hur gick det då för ölen? som var ganska välhumlad, mustig och med liten sötma, jag hade valt att dricka dom här vinerna framför ölet vilken dag som helst, men kombinationen mat/dryck var det viktiga här och då vinner ölet som inte är lika starkt som vinerna. Smakerna passade perfekt ihop. Potatisen, köttet, svampen och lingonen smälte ihop tillsammans med ölet i munnen. Det hade jag faktisk inte förväntat mig, jag var nog också ensam om att tycka så men jag gillade verkligen vinerna också men dom passade inte LIKA bra till.

VIN 1 - ÖL 3.

Ostar med fikonmarmelad.

Alpha Zeta Amarone 2006.

VS

The Lost Abbey Angel's Share Bourbon 2009.

Vi ölnördar har ju fattat grejen med ost och öl kombinationer så här trodde jag saken var avgjord redan innan jag smakat på dryckerna. Jag brukar tycka att ostar kräver sötma och gillar därför att dricka portviner eller söta vita viner till min ost. Här ville jag slå hål på myten om att röda viner och ost är gott ihop (generellt) men jag ville inte dricka något jag visste skulle bli dåligt, så det blev en Amarone (som kan ha lite restsötma). Och den funkade riktigt bra ihop till flera av ostarna, ölet blev nästan lite för kraftigt och bourbon karaktären störde lite, men detta är en fantastiskt bra öl, och tillsammans med fikonmarmeladen var den oslagbar. Men det hade passat bättre med en riktigt bra icke fatlagrad barleywine). Se tex DETTA inlägg jag publicerade för ett år sedan då jag jämförde ost med barleywine och portvin.

VIN 1 - ÖL 4.

Saffranspannacotta med shot på björnbär kokta i rödvin och svartpeppar.

Nivole Muscat 2008.

VS

Samichlaus Classic 2009.

Här blir det svårare, Samichlausen fungerade faktiskt över förväntan, passade riktigt bra ihop med både pannacottan och shotten. Men ett friskt mousserande vin gjort på muscat, med balanserad sötma är bättre, ett riktigt trevligt och prisvärt vin.

VIN 2 - ÖL 4.

En riktigt trevlig middag tack till alla som var med och åt och drack, även om ni inte tyckte det samma som mig om kombinationerna hela tiden ;-).

/Fredrik

13 kommentarer:

Joel sa...

Lysande genomgång, roliga kombinationer och fantastiskaxdrycker! Tack!

Fredrik sa...

Tack Joel, kul att jag inte är den enda människan uppe halv fem på morgonen.

Alexi sa...

Det ser fantastiskt gott ut :)

dempa sa...

LUKIN' GOOD!! :D

Weine sa...

Väldigt bra inlägg Fredrik! Du skriver Angels Share Bourbon men det var väl Brandy ni provade eller? Bourbon tappas väl inte på stora flaskor. Väldigt gott öl i båda versionerna hursomhelst!

Fler inlägg av denna typen tack.

ricke sa...

Mycket roligt inlägg! Saffranspannacotta låter för övrigt grymt gott.

Stefan - Ölsvamlarn sa...

Riktigt bra inlägg. Gillade att läsa detta och trots att jag precis kom tillbaka från lunchen så vattnades munnen ;)

Oh, jag glömde nästan: Go öl!!

Fredrik sa...

Tack! Det skall vara Bourbon Weine det står så bak på etiketten.

Gyllenbock sa...

Trevligt inlägg, trots det hyfsat sena timman blir jag lite lätt hungrig. :)

Erik sa...

Spännande genomgång! Till Samichlaus Classic (som gärna fått lagras minst ett år) så kan jag varmt rekommendera efterrätter innehållande mörk choklad som smaksats med apelsin. Smakerna gifter sig riktigt bra med Samichlaus Classic. Dessutom är det alltid kul att chocka de mindre ölnördiga gästerna när man korkar upp en öl till desserten. :D

Victor sa...

Roliga öl, rolig mat och roliga viner! Hade mer än gärna testat både Kirwan och Ridge!

Tomas K sa...

Oj, hur kommer man in i din vänkrets?

En annan sak; vad rekommenderar du för öl till choklad (ca 70%)? Själv tycker jag att en imperial stout funkar bra, men är öppen för andra förslag.

Fredrik sa...

Tomas: jag tror nog att stout/porter är det som funkar bäst till choklad, framförallt när den har så hög cacaohalt. Det kan funka med en bra mörk bocköl (som är lite sötare) men jag skulle nog föredra en stout.