torsdag 20 maj 2010

Öl-äventyr på OT och Akkurat.

Var på besök på mina favoritrestauranger i Stockholm för några veckor sedan, var så klart tvungen att testa lite skön öl! Här är lite bilder på några av höjpunkterna.

Bells - Two hearted Ale 9/10 kanske den bästa ipa jag någonsin druckit och en öl jag druckit innan och bara älskar = Testa!

Terrapin - Coffe Oatmeal Imperial Stout var inte heller dum 9/10.

Jag käkade lamm på OT vilket jag kan rekommendera, sjukt bra kött och bland det godaste jag ätit på länge, blir fortfarande glad när jag tänker på det. Nåväl till lammet slank denna skönhet ner Brewworks - Hop'solutely Triple IPA = BESK 9/10 och till Chimay osten som vi blev bjudna på var det en klockren kombo... KÄRLEK i butelj.

Terrapin - Hopsecutioner 8/10 var en trevlig och välbalanserad ipa.

Till osttallriken på Akkurat blev det 2 barleywine, Dominion - Millennium & Millennium oak aged båda 9/10 starka söta och grymt bra till osten.

En öl jag letat efter ett bra tag Orval Pater Spezial 3.5% gott och lagrat sedan 2002, Orval är inte mitt favorit bryggeri ändå landar denna "folkis" på 7/10, och jag som inte är någon brett fantast.


Hansens Mead the Gueuze har jag velat prova ett tag, gueuze blandad med mjöd, ibörjan ganska konstig och söt, men den växte otroligt bra med lite luftning, och landade på smått fantastiska 9/10.
Men resans höjdpunkter var ändå 3Fonteinens Druiven Geuze 10/10 och riktigt bra till Akkurats Seabream och musslor, detta är en riktigt bra och välbalanserad Geuze, I LIKE!

Vi drack också Cantillon Cuvee Des Champions ifrån fat 10/10. Det blev hela 3 Cantillon glas av denna nektar under dom dagarna vi var uppe. Ni som säger att jag inte dricker om en öl/dricker en hel öl, jodå det händer ;)...

Helgens bästa och kanske årets bästa öl Eylenboch geuze 1984 "gammal" geuze smakar bra, helt sinnessjukt att denna flaska bara kostar 345:- det är overkligt, tack! tack!! tack!!! Akkurat!!! betyget blir 100/10 ;) buteljerad kärlek är inte lovord nog. Riktig välbalanserad, mogen och härligt syrlig. Bryggeriet stängde 1991.

Kvalitet är mer än vad man anser!!! Eller?
Tack till Rille, Jugge och CC för fantastisk service.

/Fredrik

13 kommentarer:

dempa sa...

Nice afton helt klart, men säkert inte billigt :)

Vill äta musslor på akkurat igen, det var ju så gott efter vi varit på SBWF förra hösten!!

Darren sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Darren sa...

Bloody Hell Fredrik - did you have to sell your flat to finance this night out?!

Gyllenbock sa...

Oj vilka gedigna och sköna aftnar! Nu blev jag sugen! :)

eskamoe sa...

Men herrejäklar, du försvinner en helg och hinner beta av så mycket gott? INTE OK! ;)

Baggen sa...

Du är galen! Det där lär ju ha kostat dig en slant men å andra hur kul är det med ölutflykter om man inte får unna sig lite lyx! Sjukt många trevliga öl där iaf!

Fredrik sa...

Ok det kostade en slant ca 3tusen bara på öl, men det var det banne mig värt, maten var också grym har ni inte käkat på OT eller Akkurat rekommenderar jag verkligen det.

dempa sa...

Du tog ingen "Drink your sorrows away" när du ändå höll på? ;)

S. Chepdaal sa...

Eylenbosch lade ner tidigare än så, 1989, då tog Keersmaeker (Mort Subite) över märket och produktionen under ett par år.

"Orval Pater Speziale" heter egentligen Orval Vert, kallas ibland för Petit Orval. De brygger den vanliga ölen och späder sedan ut jästanken med deras förträffligt goda källvatten.

Fredrik sa...

Okej då vet jag, det stog pater spez på listan, men jag har också hört petit orval, innan. Trevlig öl hur som den hade lagrats väl.

Nej Dempa just då fanns det inga sorrows att dricka bort, men när jag kom hem slog verkligheten mig med en knogjärn i nyllet :).

Johan sa...

Ja jäklar ja, inte illa Fredrik. Du är en sann ölvän :)

Härligt att höra att Cantillon Cuvee Des Champions (eller Cuvee de Saint-Gilloise, samma öl) smakade så bra, jag fick nämligen med mig en butelj hem från Bryssel :)

Fred sa...

Om det inte vore för att jag gillar dig så skulle jag (av avundsjuka) brista ut i "GRIS !!!".

Kul att se att Terrapin dykt upp igen. I mitt tycke gör de en del roliga experimentöl. Du såg inte om de hade något från deras Side Project produktion?

Fast å andra sidan så är kanske ditt minne lite grumligt efter en sådan helkväll.

Fredrik sa...

Fred: :) Som tur var var ölen uppdelad på två kvällar, och nej jag känner inte igen den serien ifrån Terrapin, men tack för tippset jag skall hålla ögonen öppna, gillar bryggeriet!!!