måndag 14 mars 2011

Lost Abbey + Noma = Sant!

Så var det då äntligen den 8/3 en dag jag sett fram emot länge, Beermakers Dinner med Tomme Arthur Lost Abbey/Port Brewing på världens kanske bästa restaurang Noma i Köpenhamn.

Middagen var fullsatt sedan länge och när jag fick se lokalen vi satt i och räknade till 16platser förstår jag varför.

Det blir inte så mycket text jag kommer inte ihåg exakt vad alla rätter bestod av, men maten var fantastisk, ölen funkade mycket bra till och det hela var mycket lyckat. Det fanns inte så mycket utrymme för att anteckna under middagen så jag fokuserade mer på att äta, dricka gott och ha trevligt.

Först blev det 8 olika serveringar av snacks som ni kan se på bilderna nedan.
Till snacksen drack vi Avant Garde Ale.

Vissa av växterna gick att äta.

Friterad mossa.
Havtorn och nypon.

Småkaka på späck, svartavinbär och gran.

Kycklingskinn, fiskrom, rågbröd.

Rökt syltat vaktelägg.
Rädisor, det intressanta här var att "jorden" gick att äta och att det var en örtcreme i botten som dipp.
Fiskskinn, örter och torskrom.

Första rätten: Variationer på lök.
Till denna rätt drack vi Red Barn Ale.

Andra rätten: Knivmussla, pepparrot serveras med spad på knivmusslan.
Till denna rätt drack vi Red Barn Ale.

Tredje rätten: Tunt skivad torkad pilgrimsmussla, gryn och sky på pilgrimsmussla smaksatt med bläckfiskbläck.
Till denna rätt drack vi Devotion Ale.

Fjärde rätten: Lätt halstrad havskräfta, (serverad på sten).
Till denna rätt drack vi Veritas Ale 2008.

Femte rätten: Variation på lök med buljong och tapioca.
Till denna rätt drack vi Amazing Grace.

Sjätte rätten: Picklade grönsaker och märg med en sky på oxmärg.
Till denna rätt drack vi Amazing Grace.

Sjunde rätten: Oxkind rödbetor och äpple, sås på rödbetor.
Till denna rätt drack vi Portbrewing Wipeout IPA.

Åttonde rätten: Valnötsglass och björnbär (fryst med kolsyreis).
Till denna rätt drack vi Lost And Found Ale. Detta var enligt mig den häftigaste och bästa kombinationen.

Nionde rätten: Dansk rågbrödspudding med sorbet och mjölkskum.
Till denna rätt drack vi Portbrewing Shark Attack.

Choklad och skummtoppar till petit four.
Till denna rätt drack vi Angels Share och kaffe.

Jag sett mittemot Tomme och bredvid Mike som också är chefsbryggare på bryggeriet, så det blev många frågor och intressanta diskussioner om öl och mat. Väldigt trevliga människor, jag blev inbjuden till att komma och besöka dom på bryggeriet, då skulle jag få testa duck duck goose och yellow bus, så det skall jag försöka göra senare i år. :)

Tack till Drikkeriget, Tomme och Mike för ett mycket lyckat arrangemang.

/Fredrik

6 kommentarer:

BeerSwedenDarren sa...

Wow. Just wow.

Albert sa...

Sjuk mat. Sjuk.

Alexander N sa...

Ser helt magiskt ut!

Gyllenbock sa...

Det där är inte längre mat, det blir mer som konst. Hörde att om man vill ha bord på Noma så måste man boka runt tre månader i förväg, förstås varför.

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...

Du gjorde helt rätt i att skippa anteckningarna och istället fokusera på upplevelsen!
Var där i Augusti och trippar fortfarande lätt på tå när jag tänker tillbaka. Dock fick jag inga öl när jag var där ;)