måndag 21 mars 2011

En grym helg i Bryssel.

Den 5/3 var det dags för Cantillon att bjuda in till öppen bryggdag, något jag velat vara med om ett tag nu. Så min fantastiska flickvän bokade resa så att vi skulle kunna besöka mitt favorit bryggeri.

Förutom att vi frossade i choklad, våfflor, musslor, shoppade, drack Krug (typ världens bästa champagne) och annat spännande så testade vi en del öl också :)

Första dagen besökte vi Bier Circus som tyvärr inte var så imponerande som jag hade hoppats på, nåväl vi testade några öl käkade lite ost och gick sedan vidare till Delerium cafe. Vi undvek den rökiga delen av baren och höll mest till på övervåningen där det var mycket gott på fat.

Jag kommer inte lista allt vi drack men några av höjdpunkterna var:
BrewDog IPA Is Dead - Bramling X fat 6/10.
BrewDog IPA Is Dead - Citra fat 8/10.
BrewDog IPA Is Dead - Nelson Sauvin fat 7/10.
BrewDog IPA Is Dead - Sorachi Ace fat 8/10.
Stillwater/Struise Jade fat 7/10.
Stillwater/Struise Outblack fat 8/10.
Oud Beersel Jonge Lambik cask 7/10.
Mikkeller Spontankriek 8/10.

På lördagen var det så dags för besöket på Cantillon:
Vi testade lite olika öl i baren köpte t-shirt och allt annat man bara måste ha när man är på plats, innan det var dags för den engelska rundvisningen.

Vår mycket entusiastiske guide.

Jag passade på att fråga Jean om han var intresserad av att komma och hålla en Beermakers dinner hos oss i Helsingborg, han fick mitt kort och vi skulle höras senare om saken. Man kan ju alltid drömma och hoppas.

Rundvisning på bryggeriet.

Det flamländska ordet för i himlen är Cantillon (eller?).

Efter visningen delade vi på en flaska Mamouche (Zwanze 2009) 9/10.
Cantillon Zwanze 2011 fat 9/10.
Cantillon Faro cask 7/10.
Cantillon Cuvée St-Gilloise fat 10/10.

Senare på kvällen/natten hängde vi på Moeder Lambic, ett mycket trevligt ställe och med massor av lambic på fat/cask. Det blev såklart en hel del bra öl här men nöjer mig med att lista lambicen.
3 Fonteinen Faro cask 8/10.
3 Fonteinen Lambic cask 9/10.
3 Fonteinen Kriek cask 8/10.

Cantillon Cuvee Des Champions 2009 fat 10/10.
Cantillon Iris fat 8/10.
Cantillon Kriek Cuvee Moeder Lambic fat 8/10.
Cantillon Rose De Gambrinus Framboise cask 10/10. Kanske den bästa ölen jag druckit i år, och nomalt sett en öl jag tycker är sådär (för att vara Cantillon), men på cask var den magisk tror jag drack 3 glas.
Cantillon Vigneron (Muscat) fat 9/10.

Något mycket spännande var att vi fick testa det nya lambicen och geuzen ifrån Tilquin. Det var sent när vi fick glasen (betygen är bra) men det lovar mycket gott.
Gueuzerie Tilquin Gueuze 10/10.
Gueuzerie Tilquin Lambic 9/10.

Jag och Tomme Arthur (Lost Abbey/Portbrewing).

Här träffade vi också lite trevliga ölentusiaster vi känner, mycket trevligt.
Tack till Lisa för att du tog mig till Cantillon och "stog" ut med alla öl. :)

/Fredrik

9 kommentarer:

Gyllenbock sa...

Vilken magnifik helg! Måste tillbaka till Bryssel, ja det är verkligen en schysst stad för en ölälskare. Vilket Moederlambic var det ni besökte?

Johan sa...

Jag känner också att det kanske vore på sin plats att åka till Bryssel igen snart :) Låter som att du har en fantastisk helg, inte dumt alls att ha en flickvän som gör sådana saker för en :)

Kristopher sa...

Vilken helg och vilken tjej! :) Jag har en resa till bland annat Bryssel, Amsterdam och Bamberg inbokad i sommar, väntan känns extremt lång..
Tänkte skriva om det om ett tag så jag tar gärna emot tips då på ställen att besöka :)

Weine sa...

Jag måste bara ner till Bryssel känner jag. Låter som en magnifik helg.

Anonym sa...

haha! jag var där samtidigt. (min tjej hade bjudit mig på resan för jag hade fyllt 30)

jag såg dig, men var inte helt 100% på att det var du så jag vågade inte gå fram och fråga...

synd nu att man inte sa hej i alla fall :)

/Myspanda @ iglaset

Fredrik sa...

Gyllenbock: Det närmast stan, mycket trevligt ställe.

Kristopher: Har bara varit i Bamberg 1gång men det var en mycket trevlig stad som jag gärna besöker igen vid tillfälle. Jag promenerade mest bara runt och testade öl på alla små ställen jag hittade. Men bland de bästa var Pils och weissbier ifrån Keesman. Sen är ju Schlenkerla också ett måste. I Bryssel kan jag mest bara rekommendera ställena jag var på förra helgen, framförallt Cantillon och Moeder Lambic.

Anonym: Du får komma fram och hälsa nästa gång ;)

Hannes sa...

Jösses, en hel del man blev avundsjuk på där. Kan tänka mig att verkligen fick lida för att tvingas dricka allt det där ;)

Anonym sa...

Vi var också i Bryssel den helgen, främst för att besöka Alvinne Craft Beer Festival och Zythos. Vi var också på Cantillon på lördagen och på Moeder Lambic på lördagkvällen (och söndagkvällen också iofs). Vi satt i baren ett par meter från där du tog ditt kort. Bizarrt. :-)

/David Lindholm

Kristopher sa...

Tackar för tipsen :) Ser verkligen fram emot den resan, ska bli riktigt kul att uppleva dessa städerna.. Ska skriva ihop ett lite mer strukturerat inlägg sen när det börjar närma sig om vart vi ska och så :) Tack!