tisdag 27 november 2012

Beermakers Dinner med Menno Olivier Brouwerij De Molen.

Vi var inte mindre än 86personer som samlats för att äta gott och dricka några goda öl under ledning av De Molens bryggmästare Menno Olivier förra fredagen på Gastro.

Vi startade med den fantastiska surölen Lief & Leed medans Menno introducerade sig och sitt bryggeri. En väldigt bra suröl lagom söt och syrlig ni som var på cbc förra året testa kanske Lief & Leed on cherries, både jag och Menno var överens om att denna som inte var smaksatt var mycket bättre, testa om du får chansen.

Till Förrätt fick vi råstekt hummer, ragu på svensk bläckfisk och panchetta, persiljecreme, skum på parmesan och jonstorpsägg, picklad lök, majs och zuccini.

I glasen Jaar & Dag och Gadds Fresh Hopped Bohemian Pilsner.
Jag tyckte bättre om pilsnern än saisonen, båda funkade mycket bra tillsammans med maten, men saisonen lyfte rätten utan att ta överhanden och smakade sådär lagom kryddigt och fylligt, en riktig fullträff om ni frågar mig.

Till varmrätt serverades Skånsk hjortrygg, selleripure, brysselkål, trattkantareller, svartrot, kakaosmaksatt rödvinssky.

Här drack vi IPA och Imperial Stout i form av Vuur & Vlam och Haver & Gort båda serverades ifrån en liten fat-anläggning som Menno hade med sig. Vuur & Vlam var just extra torrhumlad och hade en extremt grön och färsk humlekaraktär, och lång bitter eftersmak en grym IPA. Till maten tyckte jag att den funkade bra framförallt till grönsakerna och tillbehören, Imperial stouten tog lite förmycket plats. Jag misstänkte det därför smaksatte vi såsen med lite bitter kakao vilket hjälpte, men den var fortfarande för kraftig. Det var gott men inte så bra som jag hade hoppats på tillsammans, de flesta föredrog stouten före ipan vilket jag tyckte var konstigt men det är ytterligare ett exempel på att smak är otroligt subjektivt, det gör det hela mycket roligare också.


Till dessert serverades en osttallrik bestående av Extra lagrad Comte, Rochfort, Brillat Savarin Lina ifrån Villhelmsdalsgårdsmejeri, havtornsgele, hasselnötshonung och pain epice.

Till detta drack vi det mycket utsökta barley winet Weer & Wind på hela 16.2% som dessutom är Bourbonfatlagrad, detta var en mycket bra kombination till de flesta ostarna, jag hade beställt havtornsgele för att få lite syra som balas till allt det söta och det var mycket gott. Brillat Savarin är för övrigt min absoluta favorit när det kommer till ost.


Det var en mycket trevlig middag och vad jag förstod så var alla gäster också nöjda, Menno var väldigt trevlig och tyckte att det var mycket roligt att så många ville komma på en middag med honom. Jag blev inbjude till bryggeriet och kanske kommer vi hålla fler provningar iframtiden både här och i Holland vem vet? 

Ni kan läsa mer om middagen ifrån Manker Beer Blog HÄR!!!

Ni har väll inte missat att det blir en BMD till på Gastro redan den 26/2 då kommer Christian ifrån Beer Here och håller låda för oss, det finns platser kvar maila humleochmalt@gmail.com så fixar jag plats.  3rätter och minst 7öl ifrån bryggeriet 895:- Välkomna!

2 kommentarer:

Erik sa...

Det var en mycket trevlig middag!
Saisonen till hummerrätten var kvällens höjdare enligt mig.

Ulric sa...

Tack för en mycket trevlig middag. Mina toppar var nog surisen och BW.