söndag 10 mars 2013

Mikkeller & Mieckle Hurtigkarl Fokus på öl!

Den 8/2 var det dags för min 3:e ölmiddag på Mieckle Hurtigkarl, denna gång med smaksattaöl ifrån Mikkeller. Vi började med att få var sitt glas av Mikkellers öl med samma namn som restaurangen, en fyllig Belgian Blond fatlagrad på Chateau d'Yquemfat. Till ölen serverades några olika snacks.

Svartpeppartorkat Ankbröst.

Kalvtunga.

Lardo.


Färska ostron, "gammaldags" surkål, koriander, örter och benmärg.

 Spontanale smaksatt med korrianderjuice.

Första rätten består så klart av ostron som jag lovat mig själv att aldrig äta igen, nu var jag ju tvungen att prova lite, och tillsammans med örterna och den väldigt syrliga kålen är kombinationen med ölen riktigt bra. Det är syra och örter som möter syra och örter ibland fungerar det inte, men i detta fall så är det riktigt trevligt. Jag älskar koriander och tycker att ölen faktiskt funkar på egen hand, även om det är väldigt annorlunda. 


Rockavinge, rökt stenbitsrom, ramslök, picklad lök, smörsås och örtvinägrett.

Nelson Sauvignon smaksatt fyra timmar med torkad rökt tonfisk.

Till nästa rätt var maten riktigt god, rockan nästan smälte i munnen och löken och den rökta stenbitsromen bidrog med smak och konsistens. Ölen var inte så god för sig själv, men det var ju inte heller meningen på den här middagen, till maten så var det riktigt gott med den rökiga smaken av tonfisk och den friska karaktären ifrån Nelson Sauvignon. Smörsåsen knöt ihop det hela och det var på det stora hela en riktigt lyckad kombination.


Wagyu "burgare" på friterad brioche, lök, korianderskott, majo på misomarinerad vitlök.

It's alive smaksatt med Japanska torkade och saltade plommon (Umeboshi).

Jag var lite osäker på om det verkligen var "riktig" Wagyu som serverades, jag fick veta att köttet beställs ca ett år i förväg och att varje portion kostar nästan 400dkk så jag det är nog äkta vara. Köttet serverades rått sånär som på att man har bränt det lätt med en gasolbrännare, för att ge lite mer smak.
De är nog det möraste kött jag någonsin ätit, väldigt annorlunda och speciellt gott med lök och inlagdgurka till. Brödet är väldigt matigt och ölen är väldigt salt, nästan så salt att den inte går att dricka på egen hand. Tillsammans med köttet och brödet så smakar det hela förträffligt.

Nästa varmrätt var hälleflundra inbakad i bröd, man fick själv filea och servera fisken, jag fick dock lite hjälp här av Jacob Mieckle.


Saltdegsinbakad hälleflundra, rättika, krasseblomm, sojasås med tapioca.

Cognacsfatlagrad George smaksatt med färskpressad bergamott.

Fisken smakade jättebra, sojasåsen med tapioca bidrog med en intressant kontrast till det hela, rättickan med en trevlig syra. Tyvärr var ölen alldeles för kraftig till fisken, det smakade helt ok till såsen men till fisken blev det för mycket. Detta var den sämsta kombinationen. Ölen var mycket intressant, bergamott är citrusfrukten som man smaksätter earl greyte med så det påminde mycket om svart te både i smak och doft, väldigt gott.


Fudge, glass, crunch och chips på jordärtskocka.

Funky E* Sauternes barrel aged smaksatt med dulce de leche.

Ölen både såg ut och smakade som bailys, "desserten" om man kan kalla den så var mycket intressant, allt var gjort med jordärtskocka och smakade där efter. Väldigt vuxen smak och tydlig vegetabilisk karaktär :) Detta var den bästa kombinationen ölen funkade bra för sig själv men tillsammans med skockorna gifte det sig totalt, det är just sånt här man vill och får uppleva på en middag av den här kalibern. Det blev aldrig för sött utan smaken från grönsakerna och den söta mjölken i ölet var riktigt bra. Det var dock lite läskigt att ölen skiktade sig om man lät den står några minuter.


Bergamottglass, pistage-sponge cake, syltad juzo & kumquat.

Funky E* Chardonnay barrel aged smaksatt med ingefärsjuice

Ölen upplevdes inte så söt som jag kommer ihåg den och det var väldigt mycket ingefära i som gjorde att den upplevdes stark och frisk. Det var mycket intressant konsistens på desserten och mycket smak av pistage och citrusfrukt. Eftersom desserten inte var så söt så fungerar det mycket bra tillsammans med ölen som inte heller är så söt. Ingefäran tar över lite, men inte så att det stör.

Sammanfattningsvis en mycket trevlig och intressant middag, spännande att smaksätta öl på det här viset och detta var den första middag där jag varit med om det. På det stora hela riktigt bra och genomtänkta kombinationer, men så förväntar jag mig inte något annat när Mikkeller möter Mieckle & Hurtigkarl.


1 kommentar:

jesperhammer sa...

Hej Fredrik

Rigtigt godt indlæg om Mielcke & Hurtigkarl + Mikkeller.
Jeg skrev selv om middagen her:
http://blog.ulkloebben.dk/#post71.

Vi er vist meget enige om at det var interessant?

Hilsen Jesper