måndag 18 november 2013

Beermakers Dinner med To Øl.

Vi var ett trettiotal förväntansfulla gäster på Gastro i Helsingborg som skulle äta och dricka goda öl tillsammans med Tobias Emil Jensen ifrån To Øl i oktober.

Vi började med den välhumlade och mycket trevliga Total Hubris, Tobias hälsade oss välkomna och berättade om bryggeriets ganska korta historia, samarbetet med Mikkeller, baren på Nørrebro och om de galna namnen bakom flera av deras öl. Det är Tore och Tobias som startade "bryggeriet" som precis som Mikkeller är ett kontraktsbryggeri, namnet kommer ifrån bryggarnas namn som båda börjar med "To".  Mikkeller äger idag 1/3 av To Øl och det är en barndomsvän till Tore & Tobias som designar deras etiketter.

Tore berättade att de båda haft Mikkel som lärare i skolan och att de bryggde öl tillsammans som ett skolprojekt, det var med ett leende på läpparna han berättade att han faktiskt har smakat flera hembryggda öl ifrån Mikkel som inte smakat så bra.

Det var dags för första rätten:


Pankofriterad skotsk knivmussla, grillad marulk, ragu på bönor, panchetta, brynt lök och minestroneskum.
I glasen serverades Blossom & Reparationsbajer.
Den välhumlade wheat alen blossom som är smaksatt med torkade blommor tyckte jag vann kombinationsmässigt framför den lite fylligare och ganska beska pale alen Reparationsbajer. Men till den lite kraftigare pankofriterade musslan funkade pale alen bättre.
Som vanligt är det ca 50/50 bland gästerna som föredrar den ena ölen framför den andra, men det är ju iofs bra, för då var det ingen som skar sig med maten.

Allt var väldigt gott men detta var kvällens svagaste rätt ,som tur var skulle det bli bättre och bättre.

Till varmrätt fick vi:


Skånsk hjort, ankleverlierad kål, rostade svartrötter, svamp, viltsky smaksatt med bitter choklad.

I glasen Black Ball & Dangerously Close But No Cigar.

En fantastiskt bra varmrätt, perfekt balans mellan det väldigt möra köttet och den bittra såsen, kålen med en lätt touch av anklever gjorde inte saken sämre.

Black Ball är en fyllig robust porter med ovanligt hög beska och humle arom, Dangerously Close But No Cigar är en hybrid på Dangerously Close To Stupid som är en välhumlad ganska torr Dubbel IPA, Cigarr varianten är lagrad med cederträ spån för att ge ölen en annorlunda karaktär.

Det var jämt skägg mellan ölen även här, båda funkade utmärkt, portern gifte sig perfekt med köttet och såsen. Men för mig var DIPAn med cedarträ alldeles perfekt till grönsakerna och på det stora hela den bättre matchningen. 

Innan desserten var det dags för ost:

Gastros utvalda ostar med tillbehör.
I glaset Mine Is Bigger Than Yours BA Muscat.

Ostarna var Comte, Tryffel Pecorino, Reblochon & Rochefort, tillbehören var hasselnötshonung, kvittenmarmelad, pain de epice och knäckebröd.

Mine is Bigger Than Yours är en fyllig och smakrik, som sig bör ganska stark barley wine med en lätt ton av muscat faten som den lagrats på.

Jag älskar söta barley wines och ost med sött bröd och honung/marmelad så detta var helt underbart gott.


Och slutligen dessert:

Karamellisserad chokladglass, bavaroise på valnötter och äpplecreme.
Och i glaset By Udder Means BA Muscat.
Underbar avslutning på middagen mjölkchoklad, nötter och äpple, krämig och söt utan att vara sliskigt sött.
Ölen är ganska söt tack vare all laktos man tillsatt och den söta karaktären ifrån muscat faten bidrar med en trevlig twist. Normalt tycker jag att milk stouts är lite för söta, men denna är riktigt god.
Kombinationsmässigt tyckte jag att detta var kvällens bästa parning, och dessert och öl tycker jag brukar vara det som är svårast att kombinera.

Till kaffet var det dags för två världspremiärer.

Jule Mælk & Liquid Confidence BA Sherry.

Jule Mælk är en fatlagrad imperial stout med mycket laktos, fyllig och stark och med sina 15% fortfarande förvånansvärt lättdrucken.

Liquid Confidence är också en imperial stout, fast med flera olika sorters chili, denna version är fatlagrad på sherryfat, faten tyckte jag gjorde ölen mycket mer ballanserad och lite fylligare, mycket god.
Tack till Tobias och To Øl för en mycket trevlig middag, vi får se om och när vi kör nästa BMD i Helsingborg.

Inga kommentarer: