torsdag 22 maj 2014

Resan till Belgien med visit Flanders dag2.


Dag 2 startar och vi har valet att besöka Brouwerij De Halve Maan eller vandra runt i Brugge. Jag har varit i Brugge innan och på Halve Maan också men gick aldrig rundturen så det blev det självklara valet.


Vi började dagen med att prova Straffe Hendrik Triple 5/10 och Straffe Hendrik Wild 6/10. En helt ok triple varken mer eller midre, den syrliga version var mycket mer intressant med tydlig brettig karaktär. Jens Skrubbe lyckades med lite charm och tjat att få köpa en Lentebier som säkert hade en tio år på nacken, han lovade att inte öppna den, fast vi provade ju den i bilen på väg till nästa destination 5/10. En helt ok Belgian Blonde Ale. Den hade nog stått lite för länge i restaurangen på display. Men den var otickad av både mig och Jens så vi var ju tvungna att testa den :)


Vår guide som visade oss genom det gamla bryggerietsom är det enda som finns kvar i Brugge. Det har varit familjeägt sedan 1856. Historiskt sett en intressant rundvisning med mycket gammal bryggeri utrustning, och nästintill omänskliga miljöer att arbeta på. Jag rekommenderar ett besök om ni är i Brugge, men kanske inte ett bryggeri man kör hit för att testa.


Det blev lunch i restaurangen som ligger i samma byggnad som bryggeriet, ölsoppa till förrätt.


Charkuteritallrik till huvudrätt. Enkelt och gott.


Nästa stopp var betydligt mycket mer intressant ur ölsynpunkt, nämligen De struise Brouwers.
Det nya bryggeriet ligger i en gammal skola, det är fortfarande inrett med skolbänkar och en griffeltavla, det är här man serverar ölen.


Carlo Grootaert tog hand om oss och vi fick prova många nya och goda öl här.
Cuvee Delphine Real Ale 8/10 Välgjord och smakrik Imperial Stout Real Ale versionen tycker jag har bättre balans än den vanliga.
Danko Power IPA (bryggd av Thomas Danko) 7/10 Session IPA med massor av humle.
Pannepeut Real Ale 7/10 Quadrupel väldigt god, men lite för söt och stark för mig.
Royalist 8/10 Väldigt bra Imperial Pilsner med mycket humle och väldigt lättdrucken trots sin styrka.
Sour Tan 8/10 Balanserad och mycket syrlig sour, den här blev det t.o.m. några påfyllningar på innan vi gick.
THREE BBA 7/10 Bourbon fatlagrad Triple, inte min favorit typ, men faten hjälper ölstilen mycket därav det höga betyget för en triple.
Struise har en intressant historia, Carlos berättade att han egentligen vill göra vin i Belgien, men han träffade Urbain Coutteau och tillsammans började de göra öl 2001 på en strutsfarm, därav namnet De Struise Brouwerij.
Första ölen man gjorde var en Witbier, lite senare använde man felaktigt karamellmalt i ölen och ölen Rosse var född. 3:e ölen blev Kloeke Blonde.
2004 började duon att brygga starkare och kraftigare öl, Pannepot föddes en fyllig, söt och väldigt stark öl. Det var den första ölen som bryggdes på ett "riktigt" bryggeri, problemet var att den var väldigt dyr att göra och kostade lite förmycket, så den sålde inte så bra i Belgien. 
Carlos skickade av en anledning jag inte kommer ihåg en flaska De Dolle til Jeppe (som då drev Ølbutikken i København) han skickade med en Pannepot som Jeppe verkligen gillade. Jeppe köpte in ölen till Danmark och efter det så rullade det på ordentligt, Shelton Brothers fick tag i ölen och började importera den till USA. 
Resten är historia, jag håller Struise som de bästa (icke Lambic producerande) bryggerierna i Belgien.


Kändes bra att vara tillbaka i skolan igen :) Jag kommer inte ihåg det så här men jag kan ha fel...


Efter en stund i vår minibuss kom vi fram till nästa stop De Heeren van Liedekercke, och på förhand resans stor höjdpunkt. Då världens bästa ölplats enligt ratebeer, (nu två och Akkurat etta).


Mina förväntningar var i taket man har ju hört mycket gott om denna restaurang. Den ser inte mycket ut för världen, men det är ju ölen (och maten) som räknas. Det är gemytligt och trevligt.

Ölet med stort Ö som jag bara var tvungen att prova var ju Heeren Geuze, en blend på 50/50 Cantillon & Drie Fonteinen lambic. Sjukt hypad så klart men värd varenda euro (65) och resans bästa öl 10/10 utan tvekan en öl jag vill prova igen. Believe the hype! Sjukt balanserad men syrlig geuze. Vi delade flaskan på 4 fast jag borde köpt en själv...


Hummersoppa med vitsparris och ägg blev det till aptitretare.


Så här såg menyn ut.


Scampi med witbier och curryskum, nordsjöräkor, pinjenötter, sallad på ruccola och tomater.

Toeteler Witbier

En trevlig kombination fruktigheten och fläderkaraktären i ölen funkade väldigt bra till skaldjuren, tomaterna och salladen.


Baren på De Heeren van Liedekercke.


Jag var bara tvungen att prova alla deras husöl som bara går att köpa här, detta var Heeren Bier från Boelens en Belgian Strong Ale som var förvånansvärt bra 7/10. Stark och fyllig men välgjord.


Sallad "Nicoise" med makrill, gurka, fänkål ånkokt med witcap och pastis, torkad lök och oliver.

Hopverdommeke från fat & Timmermans Geuze

Sötman och bitterheten i hopverdommeke funkar väldigt bra till fänkålen, makrillen och tonfisksåsen.
Jag var skeptisk till geuze till denna rätt men den funkar förvånansvärt bra till, tar dock lite förmycket plats. Den stora vinnaren är Hopverdommeke.


Papardelle med krämig Mozarella ifrån Puglia. Torkade tomater, pinjenötter och zucchini.

Leopold 7 & Kasteelbier Hoppy

Leopold fungerar bra till men jag tycker att den upplevs lite nötig tillsammans med maten. Kasteelbier är mycket bättre till syran i tomaterna och det krämiga i pastan och osten.


Det blev en Geuze Van De Velde 1985 mellan rätterna 9/10. Galet gott.


Lamm i två serveringar filet ifrån Nya Zeeland med vit sparris och westmalle dubbel sky. Cutlet på lamm med ravioli med bönor och getost.

Augustijn Grand Cru & Belgoo Arbo

Belgoo är jättegod till sparrisen och det stekta lammet. Tyvärr inte lika god till pastan cutleten. Augustijn Grand Cru är alldeles för stark och spritig, jag tycker inte det fungerar alls bra till någonting.


Fourme d'Ambert på carpacio på rödbetor med kriek, granite på kokos och ananas.
Desserten fick jag inte med på bild, men Vaniljglass med ägglikör och körsbär i jenever var det som serverades.

Boon Mariage Parfait Kriek 2009

 Här var jag också lite skeptisk, men krieken är väldigt god till både osten och rödbetscarpaccion och kokos graniten, det låter konstigt men smakerna är väldigt olika men lyckas ängå gifta sig väldigt bra.

Krieken är också väldigt bra till desserten som kanske inte är lika otippat, men detta är nog de två bästa kombinationerna på hela middagen.

Sen var jag inte bara helnöjd med De Heeren, förväntningarna var så klart väldigt höga och maten var god men långt ifrån fantastisk, detta skulle vara den bästa middagen på hela resan. Service var bra ibörjan men så fort restaurangen började att bli fullsatt, så fick vi vänta nästan en timme mellan rätterna. Det slutade med att vi fick välja om vi skulle ha ost eller dessert normalt sett skulle man fått både och, kaffet och petit fourer fick vi också hoppa över. Vi berättade att vi hade ett schema att följa när vi kom ändå drog vi över nästan en timme och då hoppade vi över två serveringar.
När vi frågade om öl på cuvee listan tog det nästan 30min för personalen att hitta några av ölen.
Jag gämför detta med akkurat som också har hysteriskt mycket att göra ibland men jag har aldrig fått så långsam service där. Vi gick upp och beställde i baren och blev då nästan utskälda för att vi inte beställde vid bordet, den stackars servitören hade inte så mycket tid till att ta våra beställningar.

Jag hoppas verkligen bara att vi hade otur denna fredag och att det normalt sett är mycket bättre än så här på det som skall vara världens bästa plats för öl.
Jag kommer iaf att ge dem en chans till om jag kommer tillbaka hit.


Nästa stora höjpunk för dagen var Lambicfestivalen De Nacht Van De Grote Dorst i Eizeringen.
Det är den lilla baren In De Verzekering Tegen De Grote Dorzt som bara har öppet söndagar mellan 10-13:30 som arrangerar denna festival där alla lambic bryggerier och blandare ställer ut med sina öl.
Festivalen fyllde 10år 2014 och följande bryggerier/blenderier ställde ut:
Boon, De Cam, Cantillon, De Troch, 3 Fonteinen, Hanssens, Girardin, Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL), Lindemans, Moriau, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin, Timmermans och Allagash. En gedigen lista om man gillar lambic :)


Själva baren, det hade varit kul att komma hit en "vanlig" söndag och få uppleva stämningen här, kanske en annan gång.


Många goda öl blev det, eftersom vi drog över tiden rejält på De Heeren, så kom vi lite sent till festivalen, allt från Allagash var slut. Cantillon och Drie Fonteinen hade bara sitt standard sortiment. Men det blev ett perfekt tillfälle att prova om några goda klassiker, man inte dricker lika ofta. De blev mycket Hansens och De Cam. Jag tog inte bilder på allt.
Men här dricker vi Hansens Oude Gueuze.


Hansens Oude Kriek.


De Cam Oude Kriek. Jag drack en flaska De Cam Framboise också.
Festivalens för mig bästa öl och faktiskt en ny tick blev Geuze Van't Kesteel 2013 Grote Dorst, en blandning på om jag kommer ihåg rätt alla lambicer på festivalen. 9/10. 



Jag blir sällan starstruck men när man träffar Frank Boon så är det nästan så att knäna skakar lite :) Han är en legend i lambicvärlden. För er som missade CBC så var han inbjuden av Mikkel, vi satt på Stefansgade och pratade i ett par timmar, vi hade ett sour event i baren med bla 4 olika Boon öl på fat, Frank var t.o.m. inne och serverade lite av sin egen öl ett litet tag. Sjukt stort.

Så på det stora hela en fantastiskt spännande dag i Belgien, mes Struise och Nacht van de grote dorst var de absoluta höjpunkterna. Dag3 inlägget kommer om en vecka eller två. Vi ses.

2 kommentarer:

Jonas sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jonas sa...

Heeren (ölet) verkar ju intressant, synd att servicen var bedrövlig. Jag hade nog tröttnat betydligt tidigare än er.

Frank is the man!