torsdag 26 juni 2014

Resan till Belgien med visit Flanders dag3.


Dag 3 började tidigt med ett besök på ett av mina favoritbryggerier, inga mindre än 3 fonteinen.
Vi började med en snabb rundvisning i bryggeriet av Armands fru Lydie, det dröjde inte länge innan vi skulle få pröva dagens första öl, klockan är inte långt efter 10 på morgonen men man tackar inte nej till lite lambic ifrån 3 fonteinen serverad från fat.


Lambic som är bryggd på det nya bryggeriet. Riktigt trevligt den tidiga timmen till trots.


Vi blev bjudna på Geuze också i den härliga vårsolen, Lydie och Armand berättade om bryggeriet ölen och flera av de problem man haft de senaste åren. Nu verkar det dock som att allt är på rätt håll och produktionen är igång igen.


Det har aldrig hänt mig förr att skummet på en öl lagt sig som ett lock på glaset.


Hela gänget som arbetar på bryggeriet och shoppen poserar i bryggeriet.
Ett väldigt trevligt besök, rekommenderas varmt om ni får chansen åk hit priserna på ölen var också väldigt snälla i butiken.


Stopp nr2 för dagen blev för mig helt nya Brouwerij De Kroon.


Bryggaren och kemisten Freddy Delvaux visade runt i det gamla bryggeriet som var mer som ett museum, och det nya bryggeriet som var extremt modernt och innehöll ett labratorium som var större än bryggeridelen. Freddy har jobbat som bryggare i över 40år.
Det gamla bryggeriet var verksamt mellan 1897-1983, man gjorde 11olika öl allt ifrån spontan-överjästa öl, de flesta runt ca 3%.

Det nybyggda och närliggande bryggeriet startade 2013, förutom att brygga egen öl så hjälper man andra bryggerier med kemiska problem, som tex skum i ölet osv. Labbdelen var som sagt väldigt avancerad och det kändes som att det var här som Freddy verkligen hade sitt stora intresse.
Han berättade stolt att de hade 350 olika jäststammar att experimentera med.

Vi stannade här och käkade lunch och provade lite öl så klart.
Alla ölen serverades på fat i restaurangen som också låg bredvid bryggeriet.

Delvaux en belgian strong ale 6/10.
Job en golden ale 6/10.
Super Kroon an amber ale 6/10.
Ölen smakade bra men det var ingenting som stack ut, det var en trevlig rundvisning, både ur ett historiskt och modernt perspektiv. Freddy var väldigt passionerad och gjorde en bra presentation av sitt bryggeri.

Efter lunch och en stunds åktur med bussen till vad som kändes som mitt ut i ingenstans kom vi till det lilla gårdsbryggeriet Hof Ten Dormaal.

Detta visade sig bli ett av mina mest minnesvärda upplevelser under hela resan, jag skall berätta varför.


Bryggaren och ägaren Andre Jansens tog emot oss i ett rum alldeles utanför sitt eget kök.
Andre brygger två gånger i veckan tillsammans med sina två söner, man använder både egen humle och malt, allt odlas på den lilla gården. Om du inte provat några öl ifrån bryggeriet så kanske det beror på att 80% av hela produktionen säljs i USA.

De började brygga för 5år sedan, tidigare arbetade Andre som revisor, han fick en stroke och var tvungen att sälja och avsluta sin verksamhet. Han drack inte öl alls vi den här tidpunkten, åkte på en semester till USA och provade där sin första öl efter att han fyllt 50år. Han bestämmde sig för att starta ett bryggeri när han kom hem till Belgien igen, och man gör både klassiska Belgiska ölstilar och fler mer experimentsfulla, både flera olika suröl och ekfatslagrade strong ales.


På gården finns en liten bar/flaskbutik där man både kan prova och köpa med sig öl, förutom en flaska lambic ifrån Drie Fonteinen så var det bara ekfatslagrade öl från Hof Ten Dormaal som fick följa med hem i resväskan.

Man försöker tänka så miljövänligt som möjligt, här plöjer man med hästkraft bland humleodlingen.

Vi fick såklart prova ganska många öl:
B-Wine riktigt bra barley wine väldigt vinös 8/10.
BA Project 2014 (Blonde Ale) Cognac strong ale (på bilden) med väldigt trevlig fatkaraktär 7/10.
BA Project 2014 (Blonde Ale) Jenever 7/10.
BA Project 2014 (Blonde Ale) Madeira 7/10.
Brand van Leuven en rökig bitter suröl skall påminna om Leuven under andra världskriget (rökig sur och bitter) 6/10.
Winter 2014 & Wit Goud två riktigt bra Belgian strong ales 7/10 till båda.
Alla öl var väldigt välballanserade, jag köpte med mig en Sauternes och en potvinsfatlagrad öl.

Efter detta trevliga, personliga och välsmakande bryggeribesök (där vi faktiskt aldrig fick se bryggeriet). Var det dags att åka in mot Leuven, och kvällens aktiviteter.
Som sagt tyckte jag detta var en av resans höjdpunkter, och rekommenderar varmt ett besök, om inte annat att ni provar några av ölen om ni får chansen.
Jag hade provat flera innan när jag varit i Belgien och några av de fatlagrade som någon köpt med sig till en provning i Danmark förra året. Det fatlagrade ölen är mer spännande men även de mer traditionella är väldigt välgjorda.


Vårt hotell låg bara ett stenkast ifrån Stella Artoise, min Norske reskamrat Knut Albert tog en bild på Stella Artoise "fabriken" la ut på facebook med texten "In the land of Mordor where the shadows lie" väldigt kul tyckte vi.

Vi besökte aldrig Stella utan första stopp skulle bli restaurang Zarza som var känt för både sin mat med tillhörande ölmeny.


Nu visade det sig tyvärr att Zarza hade slutat servera sin ölmeny, men man hade flera trevliga om än klassiska öl på sin öllista. Vi delade på en flaska Kortrijk-dUtsel 7/10 som var en ny tick. En ljus väldigt fruktig ale som nästan påminde om en torr cider väldigt god och passade utmärkt till både snacks och förrätt.


Jungfruhummer, bläckfisk, marinerad blomkål serverad med en creme på bläckfiskbläck.


Ibericogris, röktål, rödbetsmousse, pickladlök, kapris, rädisor och en örtcreme.


Lammkottlet, vitsparris, pickladcitron, yoghurtcreme med cury.
Jag beställde in en god flaska rött till lammet, det blev många öl denna resa och omväxling förnöjer ju faktiskt.


Ananaschibouste, choklad och honungsfondant, karameliserad ananas och jorgubsglass.

Detta var en riktigt bra matupplevelse utan tvekan den bästa under hela resan, maten var fantastiskt servicen otroligt bra, sund att de slutat med ölmenyer till maten. Men jag rekommenderar varmt ett besök, för det fanns bra öl att beställa till.

Det var dags att ge sig ut i Leuven och fast jag var så trött att jag helst skulle gått hem till hotellet, kunde jag inte säge nej till några nattfösare :)

Första stopp blev den lilla baren Blauwe-Kater, som hade en liten men bra öllista, kanske inte så att man ramlade av stolen men det blev några nya ticks, inget att skriva hem om.


Nästa ställe tyckte jag var desto bättre, The Capital. Stället skryter med att ha över 2000 öl på listan. Hurvida det stämmer vet jag inte?!


Betygen på ratebeer är inget vidare, men jag upplevde servicen som extremt snabb och påpasslig, det 3 ölen vi beställde kom efter bara någon minut alla fans och det var inga konstigheter.

Broeder Jacob Double Espresso 6/10
Broeder Jacob Double Port 6/10
Duvel Triple Hop 2014 Mosaic 7/10


Man kunde se ner i källaren där en person jobbade med att hämta de flasköl som beställdes, de skickades upp med en lite hiss i baren som ses på bilden ifrån baren.

Det serverades också enklare tilltugg som vi tyvärr inte provade, fortfarande mätt erfter besöket på Zarza, det får bli en annan gång.

Om någon vecka eller så kommer del4 och sista delen på denna underbara resa.

Inga kommentarer: