tisdag 5 oktober 2010

Ölbloggarstafett omgång #2. Mina 3 mest minnesvärda ölupplevelser.

Jag tackar Victor för stafettpinnen, detta är ett riktigt intressant ämne och jag har funderat mycket på vad jag skall skriva om. Det är inte helt enkelt att "bara" skriva om 3 saker, men jag skall göra ett försök.

ölbloggarstafett 2.3

Innan jag börjar skall jag berätta lite om min bakgrund och vad som fått mig att bli så intresserad av öl. Jag har redan som liten haft ett stort intresse i att samla på saker, innan öl var det musik, serietidningar, film och framför allt Star Wars, nu har jag ju inte slutat med något av minna andra intressen men öl är helt klart det som upptar mest av min tid. Jag utbildade mig till Sommelier i Göteborg 1998 och har hela tiden haft ett mycket stort intresse för goda drycker, jag har alltid varit mer intresserad av kvalitet framför kvantitet. Det samma när det gäller öl, jag kunde inte så mycket om öl men jag försökte att alltid testa nya öl när jag var på systembolaget, och testade ofta olika Ale, Stout/Porter. Jag har aldrig gillat internationell lager. Så att jag fastnat för öl (förutom att det är en fantastisk dryck) är själva "tickandet", man kan säga att jag samlar på ölbetyg.

Vändpunkten när jag mer inriktade mig på öl kom inte förrän ett av mina första besök på Bishopsarms i Helsingborg, det var faktiskt Andreas (min ölvapendragare och bästa ölticking-vän) som serverade. Vi var inte så bra vänner då, men det visade sig snart att det skulle bli ändring på det. Hursom så bad jag om en riktigt god och fyllig öl och fick en Thomas Hardy 2004, som jag verkligen älskade från första stund. Jag tänkte att om en öl kunde smaka så här bra förtjänar ölen mer uppmärksamhet, och jag tyckte det var pinsamt att jag som sommelier kunde så lite om öl. Inte långt efter det så började jag betygsätt öl och där befinner jag mig nu fast nästan 6år senare (och 6400 öl/cider senare).

Ok då skall jag försöka mig på att lista min 3 häftigaste ölupplevelser.

1. Onsdagen den 28/6 2006 var en dag som skulle förändra mitt liv för alltid. Jag hade testat några spontanjästa öl innan men ingenting som smakade så underbart som den här ölen. Jag har senare testat bättre öl ifrån detta bryggeri, som är mitt favoritbryggeri. Men i deras fasta sortiment finns det enligt mig ingen öl som slår denna, jag menar givetvis Cantillon Fou Foune. Andreas säger att han aldrig har sett mig le så mycket som när jag tog den första sippen av ölen, det var min 3:e öl ifrån Cantillon men deras första 10poängare. Det var kärlek vid första ögonkastet.

2. Lördagen den 21/2 blev en dröm verklighet. De 2 flaskor av Samuel Adams Millennium som Andreas köpt ifrån USA för 450dollar stycket ex frakt, skulle äntligen öppnas och testas. Ca 30personer var med och delade upplevelsen med oss, läs mer om den kvällen HÄR!!! Detta var en öl som vi velat testa så länge men inte fått tag på, det var också först här jag insåg att min 10gradiga skala inte alltid räcker till, jag vill ge millennium 11/10 :) En fantastisk upplevelse och en underbar provning.
Alla flaskor är signerade och numrerade, riktigt stiligt.

Bland det godaste och mest komplexa jag någonsin smakat.

3. Beermakers dinner #3.
Jag är otroligt stolt och nöjd över de olika beermakers vi haft i Helsingborg, alla har varit väldigt speciella och trevliga. Men om jag bara får välja en så måste det bli middagen med Mikkeller. Det som enligt mig gjorde den till den bästa var dels att vi hade 4rätter, en special öl som inte släppts någon annanstans (jordgubbslambicen). Men detta var också den 3:e middagen och från att ha varit mellan 30-35 på dom två första middagarna var vi nu 130personer bokade, uppdelat på två dagar. En mycket lyckad kväll som ni kan läsa mer om HÄR!!! och HÄR!!!

Det finns så mycket annat man skulle vilja ta upp som varit fantastiskt förutom alla goda öl jag druckit, alla beermakers ligger mig varmt om hjärtat, lika så alla trevliga mässor, ölprovningar, ölbloggar träffar och festivaler jag varit på de senaste åren.
Jag måste också passa på att nämna alla goda ölvänner, bloggare, bryggare och andra entusiaster som vi lärt känna. Vårt järngäng i Malmö "maltegänget" har gett oss så många trevliga ölprovningar så det är helt sinnesjukt, och det är vi väldigt tacksamma för.

Nu skall jag försöka lämna över stafettpinnen också och skulle vilja göra det till Johan på Portersteken. Eftersom jag också är mycket intresserad av öl och mat kombinationer skulle jag vilja få lite tipps! Vilka är de bästa öl/mat kombinationerna som du testat? Och kan du ge oss tips på några otippade kombinationer som gifter sig? Några riktigt dåliga kombinationer som du kan varna oss för hade också varit kul!

/Fredrik

6 kommentarer:

Stefan - Beer Drivel sa...

Mycket intressant inlägg. Blir lite törstig när man läser om ölen.

Johan sa...

Väldigt kul ämne, faktiskt så pass att jag funderar på att "sno" det och skriva om mina egna toppupplevelser någon gång framöver. Fast jag kanske borde vänta tills jag hinner prova Fou Fone? ;)

fajanen sa...

Fou Fone var min fjärde Cantillon jag drack och blev en stor favorit. Riktigt god.

Gyllenbock sa...

Trevlig läsning Fredrik. Jag har stor respekt för ditt och Andreas kunnande.

Fredrik sa...

Jag kan verkligen rekommendera er som inte testat Fou Foune att göra det. Sno det gärna Johan det är alltid kul att läsa om andras öl-wowupplevelser.

Gyllenbock: Kunnande och kunnande, vi gillar att dricka öl ;)

Victor Dahlberg sa...

Precis vad jag ville läsa! Mycket gött och inspirerande som väcker alla öllustar i hela kroppen!