tisdag 10 mars 2009

Vinterölsfestival i Manchester Jan -09

Efter att ha landat i ett kallt och regnigt Manchester blev jag hämtad av min gode vän Andreas Fält som arbetar för importföretaget Vertical Drinks i Leeds. Andreas berättar i bilturen till Leeds att det är många pubar, ett exklusivt besök på Robinsons Brewery och självklart vinterölsfestivalen inbokade på vårat schema. Det vattnas redan i munnen.
Strax efter jag satt ned väskan i gästrummet tog det inte lång tid innan jag satt mitt första betyg på resan *Tetleys Cask 7/10 på den lokala puben runt hörnet. Här provades även *Mauldons, Micawber’s Mild 5/10 och *Timothy Taylors, Landlord 7/10.

Vi åker tåget in till Leeds City och besöker puben The Brewery Tap som ägs av Leeds Brewery. En modernare pub med bra öl och mat. Vi provade *Leeds Brewery, Best 6/10, Pale Ale 5/10, Midnight Bell 7/10 och Resolution 7/10. Därefter gick vi till Scarbrough Hotel och provade *Saltaire Blonde 5/10, Hazelnut Coffee Porter 4/10, Titus Black 3/10, samt *Roosters Brewery, Roosters Special 7/10.


Dag två startade med en tur i Leeds utkant med familjen Fält där vi tar lite bilder på olika pubar vilka blir recenserade i slutet av Mars. Vi stannar på ett trevligt café efter lunchtid och det tar inte lång tid förrän den ölälskande svensken står bakom baren och pumpar Cask Ales till de lokala byborna (hahaha bara i England).

Vi packar en övernattningsväska och åker i till Manchester för att hämta upp Ola Eklund från kanal 5 Drickbart och hans supersköna kollega Thomas. En liten pubrunda i Manchester står på tur och vi går via en skön Italiensk restaurang till Brunswick, här provar vi *Bulmers, Cider äpple 5/10 och päron 5/10. *Thwaites, Lancaster Bomber 4/10. *Theakston, Best Bitter 6/10. Pubrundan går vidare till Wheaterspoon och här provas *Browar Staropolski, Zywiecki Lager 5/10 och *3 River, GMT 4/10. En liten nattfösare i Lobbyn på Hotel IBIZ blir en…två..tre…fyra *Worthington, Cream Flow 5/10.

Hotellfrukost och massor av kaffe startar denna festivaldag. Sedan bär det av till *Robinson Brewery som brygger den mycket populära Old Tom. Vi har en egen guide på bryggerituren och som avslutning går vi in i provrummet och provar sortimentet färskt från cask - Unicorn 6/10, Dizzy Blonde 6/10, Old Tom Cask 8/10, Hatters 4/10, Double Hop 6/10 Old Stockport 5/10 och Chocolate Tom 7/10. Turen går vidare till ultramoderna tappningscentralen och efter det blir det lunch på Fletchers Arms. Provar en härlig engelsk carvery med en pint Robinsons Unicorn, superläckert. Nu är vi klara för festival.

National Winter Ales Festival 2009 Manchester, England.

200 cask ales, ett stort utbud av flasköl från Europa och en liten avdelning för real Cider och Perry uppdelat i två stora lokaler inbjuder till en härlig eftermiddag och kväll. Jag går direkt över till den tyska caskavdelningen och startar detta ljuvliga öläventyr, här ett par godbitar:
*Brauerei Trunk, Vierzehnheiligen Nothelfer Silberbock Hell 8/10
*Black Isle, Yellowhammer 8/10
*Spire Br, Sgt Pepper Stout 7/10, Dark Side Of The Moon 7/10
*Oakham, Attila 8/10 Winterfestivalens 1:a plats
*Elland Br, 1872 Porter 8/10 Winterfestivalens 2:a plats
*Sarah Huges, Ruby Ale 8/10 Winterfestivalens 3:e plats
*Beowulf Br, Mercian Shine 7/10, Dragon Smoke Stout 7/10
*3 River, Yummi Figgy Pudding 6/10 Märkligast på festivalen
*Skinner Br, Jingle Knocker 7/10, Christmas Fairy 7/10
Cider och Perry
*Gwynt Y Ddraig, Haymaker 7/10, Scrumpy 6/10
*Troggi Cider, Troggi Bowmore Whiskey Cask 7/10
*Hecks Farmhouse Cider, Hecks Portwine Of Glastonbury Cider 8/10
*Minchews, Whisky Dabinett 7/10
Under festivalens gång hittade jag ett par medlemmar ur ölföreningen Malte som också hade en supertrevlig kväll. Jag fick en lång pratstund med John, personalansvarig på GBBF om cider och perry. Zak, årets ölskribent i England berättade glatt om sitt ölintresse och sin ölbutik BeerRitz som jag givetvis ska besöka när vi är tillbaka i Leeds.

Efter festivalen var det givetvis i sann svensk fylleanda en kebab som gällde och på nattklubben en Sierra Nevada Pale Ale. På hemvägen lyckades vi snurra in på en bakgata och då hittade Ola denna fantastiska skylt. Ingen nattfösare idag. God Natt, ses imorgon

Oj oj oj…idag var det tungt att gå upp. Kaffe…frukost…vila…sedan bilen tillbaka till Leeds igen, jag sover som ett barn hela vägen. Väl tillbaka i Leeds åker vi till Zaks ölbutik *BeerRitz och shoppar loss, mycket gott blev det. Ville stanna hela eftermiddagen men middag med familjen Fält väntade och sedan är det utgång i Leeds Centrum som gäller. Här är ett par godbitar från kvällen:
*Oakham Ales, JHB Bitter 6/10 och
*Newmans, Celt Experience Bronze 6/10
*Rooster, Outlaw Irisch Stout 9/10, Boneshaker IPA 8/10, Yankee Bitter 8/10
*Caledonian Br. Deuchard IPA 8/10
*Sierra Nevada, Weizenbock 8/10
*Goose Island, IPA 7/10 och Honkers Ale 5/10
Vi besöker totalt 6 olika pubar denna kväll, allt från moderna hippa livemusikpubar till de gamle männens inrökta, svettiga stampub. Det finns en sak de alla har gemensamt förutom god öl och proffsig service, det är en underbar stämning och en vänlig atmosfär – Jag gillar.
Sitter nu på planet tillbaka till Kastrup och summerar mina erfarenheter. Engelsk öl är god, lättdrucken och variationerna är många. Tröttnar man på en öl eller en pub finns det alltid ju alltid en ny runt hörnet. Jag kommer definitivt åka tillbaka …många gånger.

Kanske ska fråga Fredrik om det finns lite plats på bloggen för ett litet inlägg eller två… nää det vågar jag inte.

Cheers
Andreas

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Gott snack Andreas och välkommen, hoppas jag kan följa med nästa gång.

Syns på onsdag har några roliga specialare undanlagda, som bara väntar på att bli provade....

Fredrik

dempa sa...

Låter som du haft det helt okej :)

Vet du om det finns någon bra ölbutik i London? Gärna med lite amerikanare..