På min Manchesterresa i januari var vi på en bryggeritour på anrika Robinsons Brewery. Bryggeriet har sedan 1838 varit i familjen Robinsons ägo som har drivit utvecklingen av bryggeriet framåt till ett modernt men dock traditionellt bryggeri. Här bryggs allt från bitter och golden ales till porter och det berömda barley winet Old Tom.
Här ses maltkvarnen i sin helhet - imponerande
Efter att malten krossats blandas den i de här stora behållarna
Efter att malten krossats blandas den i de här stora behållarna
Mäskning - det krossade maltet rörs om med varmt vatten. Under några timmar stiger temperaturen till ca 80 grader.
Vörten pumpas vidare till kokning i en jättestor kopparpanna. Bryggeriet har två stycken pannor varav en är av rostfritt stål.
Robinsons är ett av få bryggerier som fortfarande använder sig av en hopback vilken fungerar som en jättestor sil för att filtrera bort humlen efter koket.
Efter lagring körs ölet i tankbilar till det närliggande buteljeringscentralen. Som ni kan se är det ultramodernt och Robinsons buteljerar även åt andra bryggerier.
Detta var mitt första besök på ett sk tornbryggeri, alla bryggeriets olika rum finns staplade ovanpå varandra, detta för att utnyttja tyngdlagen så mycket som möjligt när man pumpar runt på malt- vört- och ölen. Byggnaden är gammal traditionsrik och rustik. Personalen var mycket kunnig och stolt av sina fina bryggder. Rundturen avslutas i provarrummet där vi fick gå igenom sortimentet i lugn och ro. Betygen finns i tidigare inlägg *här.
Cheers/Andreas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar