tisdag 21 juli 2009

The Original HY Super Beer.

Köpte in några buteljer av denna öl (och den lite mörkare varianten Cuvee) till Dahlberg för några veckor sedan.

Bryggd av Brouwerij Van Steenberge i Belgien för ett Italiensk importföretag som heter ZAGO.

Detta är en tripel på 11% brygd enligt Champagne metoden, dvs ett speciellt sätt att låta ölen få en andra jäsning på flaska (vilket inte är så ovanligt) men man tar bort jästen genom att långsamt vrida flaskorna under ganska lång tid tills jästen ligger i toppen på flaskan, sedan fryser man in toppen och öppnar flaskan, då "skjuter" den delen av ölen där jästen ligger (som är fryst) ut ur flaskan.

Det var den korta versionen mer info om méthode champenoise från wikipedia HÄR!!!

Så här tyckte jag om ölen:

Färg: Gyllengul, mycket vittskum och små fina bubblor.

Doft: Väldigt maltig, brödig, torkad aprikos, tropiskfrukt, jästig, fyllig, tydlig belgisk karaktär, eldig.

Smak: Påminner väldigt mycket om en belgisk triple (jag testade den innan jag kollade på ratebeer vad det var för stil), hyfsat välbalanserad, alkoholen slår igenom litegran, massor av tropiskfrukt även i smaken, lagom söt, ganska lång eftersmak, mycket kolsyra, inte direkt beska att tala om, eldig (alkoholig), lite för stark och metallisk, men på det stora hela en trevlig och god öl.

Betyg: 7/10.

/Fredrik

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul med en recension av just den här. Har länge undrat om den är något att ha. Blir lite småsugen på att testa den.

Jonas sa...

Bägge sorterna var med på öl och Whiskey festivalen och det var Cuvéen som jag fördrog iallfall.