måndag 5 april 2010

Middag ÖL vs VIN the return...

Jag och frugan hade 11årig bröllopsdag för några dagar sedan, detta skulle firas så vi bjöd in några av våra vänner för en trevlig 6rättersmiddag, vi valde att följa upp vår förra öl vs vin middag, som ni kan läsa mer om HÄR!!! Vi var 6personer som deltog och alla fick säga sin mening, nu var det alltså inte huruvida vinet eller ölet var godare än sin motståndare, utan vilket som passade bäst till maten.

Vinerna (utom dom två sista) köpte vi på plats på vingårdarna vi besökte när vi for runt i Europa i höstas, ölen är köpta på bolaget. Så här blev det:


Carpaccio på kalv med tryffelcreme, parmesan, pinjenötter och ruccola.

2003 Barbaresco Vinchio Vaglio Serra. 1 röst.

VS

North Coast Brother Thelonius. 5 röster.

En riktigt stor seger för ölet, jag var tveksam i början, för Barbarescon funkade också riktigt bra till, men efter några klunkar på ölen så var det avgjort. Den lite högre sötman och fylligare kroppen på ölet matchar helt enkelt lite bättre än de ändå ganska kraftiga/smakrika vinet som har mycket högre fruktighet.

Vin 0 - Öl 1

Halstrade pilgrimsmusslor, med risotto gjord på stout, parmesan, kantareller och sojabönor.

2006 Bourgogne Blanc Pierre Bouree. 3 röster.

VS

Stensbogaard IPA. 3 röster.

Det här var enligt mig den bästa rätten, ölet var helgjutet till, kanske en av de bästa kombinationer jag smakat på länge! Det är det som gör det så intressant med smaker, hälften tyckte att vinet var bäst, (det var gott) men syran i det vita vinet framträdde lite för tydligt ihop med risotton, ölet bara gifte sig, det var magiskt. Men här blev det ändå lika 1 -1.

Vin 1 - Öl 2

Stekt Piggvar, med "Rock n' Roll" gryta, (syrade ugnsbakade körsbärstomater, bönor, majs, lök, vitlök, fond, vittvin, smör och starkkorv).

2007 Bourgogne rouge Pierre Bouree. 0 röster.

VS

Sigtuna Bryghus Vårweizen. 6 röster.

Här var det solklart, vinet var grymt bra, kanske det bästa vinet vi drack under kvällen, men det klarade inte den starka korven, ölet mildrade hettan och "svalkade" smaklökarna. Utan korven vet jag inte om ölen hade vunnit, grytan är ett grymt gott tillbehör till fisk hursom.

Vin 1 - Öl 3

Grillad ryggbiff, med "världens godaste mos" (med getost, honung, bacon och persilja), hemgjord fond med lite mer en 1flaska rödvin nedkokt till några deciliter =koncentrerad sky, grön och vitsparris.

2006 Chateauneuf-Du-Pape Domaine Du Pere Caboche. 6 röster.

VS

BrewDog Zeitgeist. 0 röster.

Nuff said, ölet hade inte en chans det försvann helt, kändes bara smaklöst, medan vinet funkade perfekt, smakrikt och fylligt, riktigt gott.

Vin 2 - Öl 3

Ost, marmelad och paine d' epice.

2005 Castano Dulce Monastrell. 2 röster.

VS

2005 Tomas Hardys Ale Ohanlons Brewery. 4 röster.

Kanske den jämnaste motståndaren, detta är ett grymt bra vin som passar utmärkt till de flesta ostar, men Hardy + Ost = sant.

Vin 2 - Öl 4

Trilogi på pannacotta, Vanilj, saffran och mörkchoklad, kompott på apelsin, grape, hallon och passionsfrukt.

2008 Late Harvest Sauvignon Blanc Vina Sutil. 6 röster.

VS

2004 Schloss Eggenberg Samiclaus Bier 2liters flaska 0 röster.

Här var alla så mätta och trötta, vi kände att det inte var lönt att öppna en 2liters flaska på 14% eftersom vi inte skulle palla dricka upp den. Vinet funkade dock mycket bra till och vann på walkover ;)

Vin 3 - Öl 4

Tack till alla som deltog och gjorde vår bröllopsmiddag till en lyckad sådan.

/Fredrik & Anna.

10 kommentarer:

Victor Dahlberg sa...

Dessa middagar verkar verkligen toppenroliga! Roligt att du hittar många bra kombosar. Btw så borde du verkligen skriva ett inlägg om hur du tänker vid mat- och ölpairings. Känns visserligen som att man har någorlunda koll själv, men hade varit intressant att se hur experterna tänker! =)
Tack för igår förresten, riktigt trevligt!

Johan sa...

Verkar riktigt kul att prova öl och vin tillsammans till mat, det är något jag inte riktigt kommit till skott med än.

Men kändes inte Zeitgeist som en lite vek motståndare till Chateauneufen? :)

AndersAnd sa...

Nice skit! Blev fetsugen på Morbier..

Mats sa...

Jag vill återigen passa på att tacka! Supergott, och trevligt sälle :)

Fredrik sa...

Tack själv Victor det var en grym provning med trevligt sällskap. Jag skall fundera på ett öl/mat-pairing inlägg.

Johan kanske vek emot vinet kanske, tanken var att det skulle harmoniera bra med maten, nu gjorde det ju inte det, men det kändes som att det skulle funka på papperet (jag hade fel).

Anders: Ja Morbier är grymt gott!

Tack själv Mats det var trevligt.

Gyllenbock sa...

"världens godaste mos" låter underbart, exakt hur går man tillväga vid tillagningen?

Johan sa...

Ja det är klart att det inte alltid kan gå vägen. Något i stil med en dubbel kanske kunde ha fungerat bättre? Själv tyckte jag att en Jackie Brown borde ha funkat bra till kvällens lammentrecote men det funkade inte riktigt med all humle.

Annars håller jag med Victor, mer inlägg om mat+öl skadar aldrig och du är ju riktigt duktig på det :)

Fredrik sa...

Tack Johan det är en kul hobby! :)

Gyllenbock: Så här gör man, potatis kokas, saltas, peppras, mycket smör och grädde (lite mjölk kanske), rör runt så moset blir hyfsat slätt (men lite klumpar är gott). Blanda i getost, honung, stekt bacon och persilja efter smak. = antagligen världens godaste mos!!! ;)

Mikael sa...

Men vadå. Har du gått och gift dig?
Grattis som bara den!

Gyllenbock sa...

Fredrik: det låter perfekt, skall prova det där! Perfekt också att det är hälsokost. :)