torsdag 17 juni 2010

Tiden går snabbare än tåget (nästan)...

Jaha eftersom tiden går fort och ett år passerar alldeles för snabbt missade jag mitt eget 1års jubileum som bloggare förra året, det tänkte jag inte göra detta år så detta inlägg kommer publiceras den 17/6 exakt 2år efter att jag publicerade mitt första inlägg här på bloggen.

Jag tänkte göra en liten krönika om det bästa och sämsta som hänt mig som öl-bloggare och ölentusiast de senaste 2åren. Here goes:

Vi börjar med de bästa:
1. För mig har det varit helt fantastiskt att fått så bra respons på ölmiddagarna vi startat på Gastro/Dahlberg, vi har haft Nögne ö, Dugges, Mikkeller, Alvinne och Garrett Oliver ifrån Brooklyn på besök. Tack alla som kommit och ätit och druckit gott under dessa middagar. Att Närke kommer i september och att det var fullt redan i mars gör mig otroligt stolt och glad.

2. Alla trevliga bloggare och ölentusiaster som jag träffat tack vara bloggen och delat några (eller ganska många öl med), och alla krögare och bryggare som uppskattar den tid och energi som man lägger ner på att skriva och göra lite reklam för att främja god ölkultur. Jag citerar Jugge på OT "bra grabbar skall ha bra öl" en fras jag tagit till hjärtat. De flesta ölnördar och bryggare är också väldigt trevliga och opretentiösa, inget snobberi här som man ibland kan hitta i vinvärlden och det trivs jag mycket bra med.

3. Alla goda öl man testat när jag började blogga hade jag 2633 betygsatta öl/cider nu ligger den siffran på 6005 alltså en rejäl ökning på bara 2 år.

4. Att som ölkrönikör få skriva artiklar i city har varit både utmanande och spännande, fantastiskt roligt och lite svårt samtidigt, tack för all positiv respons som jag fått här på bloggen, nu i juli publiceras 6:e och sista artikeln iaf på ett tag. Vi skall se om det blir någon fortsättning till hösten. Otroligt kul att få höra ifrån personal på systembolaget att ett par av ölen jag skrivit om tillfälligt tagit slut i sortimentet i butiken

Om man skall nämna något av det jag uppskattar mindre som bloggare/beerticker måste jag nämna de här:

1. Likgiltighet! Ibland känner jag att det enda som ger mig dom riktiga kickarna är lambic och riktigt bra Amerikansköl, det absolut bästa jag vet är ju suröl ifrån Russian river och lost abbey (och det är man ju inte bortskämd med). Jag är så trött på Belgisk/Tysk/Tjeckisk/Fransk (för att nämna några länders öl) att det nästan är löjligt, det finns så klart bra öl men... (jag kanske borde börja samla på frimärken istället, eller sluta ticka jag vet inte) ;)

2.Ibland tycker jag att intresset och entusiasmen inte infinner sig riktigt, att bloggandet blir mer ett jobb än ett intresse. Jag tycker att jag funnit min nisch att skriva om öl och mat och recensera öl som är lite ovanligare, det tänker jag nog fortsätta med, men kanske inte lika ofta... Det finns mycket kunskap och entusiasm där ute på våra svenska ölbloggar, sluta inte skriva och sluta inte med att lämna kommentarer och uppmuntra varandra, tillsammans är man ju mindre ensam, och kanske får vi några att våga testa något bättre än Sofiero på burk.

3. Alla som tycker att det är fel att ticka och anser att man måste testa en "hel" öl för att kunna betygsätta den, ärligt talat måste man dricka en hel pava whisky för att uppskatta den också??? Jag dricker gärna öl jag gillar! Eftersom mitt betygsystem är så enkelt (1-10), så bedömer jag inte färg, doft, smak, helhet eller vad ölet passar till (om jag inte gör en recension på bloggen).
Så vad är problemet? det är min lista och mitt intresse hur mycket (eller lite) jag dricker av varje öl är väl upp till mig, om jag testar 5cl av en öl så räcker det för att bestämma om den är bra eller dålig eller bara medelmåttig. Visst kan jag dricka pints och visst älskar jag öl, men jag tycker också att det är kul att ticka öl.

Så nog med kritik!!! Det är otroligt roligt att vara en liten del av ölsverige. Tack till alla som kommer på våra ölprovningar och uppskattar det vi skriver om. Kom gärna med synpunkter på kommande inlägg vad är bra/mindre bra, vad vill ni läsa mer om??? Något bryggeri som ni skulle vilja se på nästa BMD? kom gärna med förslag...

/Fredrik

12 kommentarer:

Alexi sa...

Keep up the good work, både på bloggen och på Gastro/Dahlbergs.

Du får anses vara skyldig till en ganska stor del av mitt ölintresse :)

eskamoe sa...

Kan inte annat än hålla med, kör på och trappa för guds skull inte ner ;)

Gyllenbock sa...

Jag följer din blogg med stort intresse, ja det har jag alltid gjort. Vore trist om även du tappade geisten, tråkig trend att många skriver alltmer sällan.

hirigalzkar sa...

GRATTIS!

Självklart behöver man inte dricka en hel öl för att kunna recensera den. Man får en ganska bra uppfattning av betydligt mindre än så. Och man vill ju hinna prova flera öl under en och samma kväll.

bark sa...

Hardenären!

Hans sa...

Det där med likgiltigheten låter lite bekymmersamt om jag får säga det. Jag har också hållit på som intresserad öldrickare i flera år nu, och jag ser en motsatt utveckling hos mig själv. Jag bryr mig allt mindre om alla dessa nördiga prestigeöl, utan börjar uppskatta vanliga, gedigna klassiker och gamla favoriter igen. Det var ett bra tag sedan jag köpte något dyrt och exklusivt ifrån mitt-i-månadensläppen till exempel, och det är inte något jag saknar.

Johan sa...

Grattis på jubileet :)

Fredrik sa...

Tack alla vänner!!! Och grattis själv Bark... Vi får se om jag känner som dig om något år Hans :)

Humlehenke sa...

Det är otroligt roligt att du är en del av ölsverige!

Humlehenke sa...

Det är otroligt roligt att du är en del av ölsverige!

Fred sa...

Grattis på 2-årsdagen (i efterskott)!

Nu när Anders har kastat in handduken hoppas jag du orkar hänga i ett tag till. BMD-satsningen är inget mindre än fenomenal och vi behöver alla öl-ambassadörer vi kan frambringa i NV Skåne.

Victor sa...

Här kommer ytterligare ett (något försenat) grattis! Och fortsätt ticka för vem vet kanske även nästa Belgiska/Tyska/Tjeckiska/Franska öl är ännu bättre! ;)