torsdag 27 oktober 2011

Charlis brygghus ifrån Kristianstad på besök i Helsingborg.

Fick besök på Dahlberg här om dagen av Kasper Schönhult bryggare på Charlis brygghus ifrån Kristianstad. Jag har varit i kontakt med Kasper för att vilja köpa öl ifrån honom sedan jag hörde att det fanns ett bryggeri i Kristianstad. Första ölen såldes i Maj och nu är man igång fast fortfarande i liten skala. Kasper hade med sig 5 olika öl och jag måste säga att kvaliteten var väldigt hög, bra beska och spännande smaker, hatten av för denna experimentslystnad som man inte alltid ser hos så här nya bryggerier (och inte äldre heller för den delen).

Detta var vad jag fick testa, det blev bara kortare smaknoteringar:
Vi börjar med ENKELT en Pale Ale på 4.2% med bla Amerikans humle, jag måste säga att förväntningarna inte alltid är så höga när man testar öl ifrån nya bryggerier man knappt hört talas om. Men detta var inte bara en ljus trevlig lättdrucken ale, det var en väldigt tydlig kryddig bitterhet med en lång gräsig humlekaraktär. Aromatisk utan att vara torrhumlad. Riktigt gott 7/10.
Sedan var det dags för IPALLA en IPA som skall passa det flesta, och detta kanske inte är en "hop junkies" favorit öl, men det är en balanserad öl, ganska fyllig, med bra maltprofil och med lång bitter eftersmak. Humlad med bla humle ifrån Nya Zeeland, en öl som verkligen växte efter några klunkar. 7/10.
Nästa öl blev CHOKLA en brown ale med rikligt med choklad malt, tydliga rostade smaker, mycket choklad och ovanligt bittert för att vara en brown ale. Fyllig lång eftersmak, som påminner om bitter mörk choklad. 8/10.

MANGOD var en fruktig ljus ale som är singel humlad med en av mina favorit humlesorter nämligen Citra, tropiskfrukt, mango, lite söt honungslik eftersmak, torkad frukt. Jäst med lagerjäst vid lite högre temperaturer, så det är typ en steambeer eller California common. 7/10.

LAKRIZ är slutligen en porter smaksatt med sölakrits, ölen är kryddig, parfymerad och har tydlig doft och smak av både lakritsrot och anis, relativt lättdrucken. betyget blir 7/10 här också men kunde kanske enligt min smak bli lite högre om ölen varit lite fylligare och hårdare rostad.

För att sammanfatta blev jag otroligt positivt överaskad över dessa öl ifrån Charlis, vi planerar faktiskt att i början av nästa år brygga en unik batch till Dahlberg/Gastro, vad det blir lovar jag att återkomma med. Tack Kasper för riktigt god öl och jag hoppas på fler spännande samarbeten i framtiden.

På Dahlberg kommer vi snart att servera IPA, Chokla & Lakritz. Välkomna!

2 kommentarer:

Gyllenbock sa...

tänk att det ska vara så långt till Dahlberg? Jag blir riktigt nyfiken på de där ölen.

Fredrik sa...

Men Gyllenbock du gillar ju öl och resor det är bara att komma förbi och testa ;) mvh Fredrik