onsdag 2 november 2011

Äntligen kommer det öl ifrån Lundabryggeriet.

Fick en liten leverans av öl ifrån Lundabryggeriet här i veckan, alltid kul att testa ny öl ifrån nya bryggerier så här kommer lite korta noteringar om ölen. Första (och enda) ölen jag druckit ifrån Lund innan var den andra ölen som släpptes i sommras, en IPA jag testade på fat på Green Lion, den finns tyvärr inte kvar men Piraten, Björnen sover och Djingis hittade till Helsingborg.

Först ut är Piraten en pale ale humlad Nelson Sauvin, Cascade, Centennial och Amarillo.
Några av mina favorit humlesorter detta bådar gott. :)

Färg: Ljusgul, lite vitt skum.

Doft: Fruktig, frisk, trevlig gräsig humlekaraktär, riktigt trevlig doft, känns som en lätt ljus ale med relativt mycket humle.

Smak: Jodå detta är en lätt ljus ale med en bra efterbeska och god humlekaraktär, trevlig "session beer". Bra pale ale, kul att man valt att använda Amerikansk humle.

Betyg: 6/10.

Nästa är Djingis en "Indie" pale ale som enligt etiketten är en ale som klarar en lång resa.

Färg: Bärnstensfärgad, väldigt lite vitt skum.

Doft: Fruktig, doftar lite eldigare än Piraten och har lite mer komplexa dofter med bla torkad frukt, blommig och lite "funky" doft, inte lika tydlig humle karaktär.

Smak: Lättsam ale, inte så mycket kolsyra, mycket frukt även i smaken, här är det inte bara Amerikansk humle utan även brittisk. Ölen har en lätt bitter eftersmak, som är ganska annorlunda, jag antar det är det man menar med INDIE pale ale...

Betyg: 5/10.

Sist ut blir Björnen sover en Skånsk Brown ale.

Färg: Mörkbrun, här är skummet lätt ljusbrunt.

Doft: Aningen rostad, lite nötig, med inslag av choklad och gräsig, kryddig humle doft, riktigt trevlig doft, detta lovar gott.

Smak: Lättare smak än vad jag väntat mig, men ölen har en lång eftersmak av bitter choklad. Härligt rostad, fyllig utan att bli söt, komplex och ganska smakrik, bitter eftersmak. Riktigt trevlig brown ale, det är inte min favorit stil, men eftersom denna brown ale inte är så söt tycker jag att beskan framträder mycket tydligare.

Betyg: 6/10.

Trevlig och lättsam öl, måste säga att piraten var min favorit, en stil jag gillar och med humle jag uppskattar, jag ser fram emot nya spännande öl ifrån Lundabryggeriet.

2 kommentarer:

Kristopher sa...

Har provat dessa också då dom tittar in på fat på Bishops i Lund med jämna mellanrum och jag måste säga att jag tyckte bäst om Björnen Sover.. Är inte heller någon större fan av brown ale men jag tyckte att den var riktigt trevlig :)

Stefan - Beer Drivel sa...

Djingis och Piraten kom till SMÖF, men tyvärr var nog båda infekterade. Kul att du fått tag på vad som verkar vara drickbara flaskor.