torsdag 29 oktober 2009

På genomresa i Belgien del1 Westvleteren.

Efter att ha besökt Champagne styrde vi kosan mot Belgien där det fanns ett par olika ställen som jag ville besöka, först ut blev Westvleteren.

När jag såg den här skylten var jag bara tvungen att stanna och ta ett kort, det var några Belgare i en trädgård som skrattade lite åt oss när vi stannade och fotograferade, dom tyckte nog att vi var lite väl "turistiga" men det bjuder jag på detta var mitt första besök på klostret.

Jodå jag hade kollat upp innan så att det var öppet, jag hade bestämt mig för att inte köpa någon öl med mig, man var ju tvungen att ringa några dagar innan och boka, man fick köpa en låda öl per dag tror jag, nu var det iofs 12:an som var till salu men jag nöjde mig med att testa den på plats, vilket inte heller var fy skam.

Billigare än på krogen i Sverige var det också jag tror att 12:an kostade ca 40:- och 8:an några kronor mindre vi testade så klart båda två och köpte lite av klostrets egna ost som tilltugg.

Detta var otroligt hypat för mig att äntligen få komma hit, men jag måste tyvärr säga att restaurangen där man kan dricka ölen och äta lite till var väldigt o-charmig, servicen var ok men det var nästan svårt att få plats.

Jag var ändå glad över att vi åkte hit det var ingen lång omväg och det var trevligt att få se klostret (även om man inte får gå in), det var ännu trevligare att få dricka ölen på plats och jag fick se en av munkarna men kunde inte med att fråga om jag fick ta ett kort på honom.

Det visade sig att man fick lov att köpa med sig ett 6pack av 8:an när vi var där, vilket jag självklart gjorde, det fanns 3flaskor av 12:an bakom disken så jag frågade om jag kunde få köpa dom 3 och 3st av 8:an, men det fick man ju absolut inte göra, nu säljer vi nr8 fick jag berättat för mig av den lite vresiga expediten, ok tänkte jag bättre än inget.

/Fredrik

söndag 25 oktober 2009

Vinner Cantillon blåbär på lagring???

Eller vilken årgång är bäst, 2007 eller 2009? (jag har ingen 2005 kvar men jag tyckte att 2007 var bättre när jag provade 2005 mot 2007).

Glaset med mest skum är 2009 batch1, glaset med mindre skum är 2007 batch1.

Så här tyckte jag om dom:

2007:

Färg: blåröd, ljusrött skum, grumlig, skummet lägger sig snabbt.

Doft: Tydlig Cantillon, lite kemisk, fruktig/syrlig, jag förnimmer lite alkohol, inte alls lika fruktig som 2009:an, stall, väldigt hög syra och lite blåbär också förstås.

Smak: Hög syra, smakar mycket lingon (!?), frisk, med betydligt bättre mognadston, lång syrlig eftersmak med citrus och grape smak, smakar också blåbär såklart, mycket högre syra än 2009:an, blåbärs karaktären blir tydligare ju varmare ölet blir, detta är ett mästerverk.

Betyg:
Fredrik 10/10
Andreas 20/20

2009:

Färg: Blåröd, mycket rödare än 2007:an, mycket bitar av blåbär i skummet och ölen.

Doft: Yngre, bärig, fruktig (blåbär, hallon, björnbär, svarta vinbär), inte alls lika mogen, men Cantillon's hus stil känns igen, stall dofterna finns inte alls lika tydligt som i 2007:an, doften är lite sötare än i den lite äldre 2007:an.

Smak: Smaken är mycket fräschare och yngre, massor av mörka bär även i smaken (blåbär, hallon och björnbär). 2009:an smakar mycket mer blåbär än 2007:an. 2009:an har märkbart mindre kolsyra, mindre syra och mycket mer bärsötma, undrar om det är mer blåbär per liter öl i denna batch. Någon som vet?

Betyg:
Fredrik 9/10
Andreas 19/20

Båda ölen är fantastiska, men jag håller 2007:an som en mycket bättre öl med mycket mer syra och mycket tydligare Cantillon doft och smak. Det verkar vara mer blåbär i den senare, men jag tycker det är lite konstigt att 2007:an känns syrligare och bittrare, det är ju karaktärer som borde mildras med åren. Bärigheten försvinner väl iofs så det kanske gör att 2007:an upplevs syrligare, jag vet inte? Är det någon annan som upplevt samma sak?

Tidigare betyg jag satt på Cantillon Blåbär:
Batch 1 2005 9/10.
Batch 2 2007 10/10.
Batch 3 2007 10/10.
Batch 4 2009 9/10.
Batch 5 2009 9/10 (senaste).

/Fredrik

fredag 23 oktober 2009

Nya grymma öl till Dahlberg.

Vi tar en paus i Europa inläggen för att göra lite reklam, dessa trevliga öl finns nu på Dahlberg.

Mikkeller - The American Dream.
Dieu du Ciel - Aphrodisiaque.
Haandbryggeriet - Aqua Vita Porter.
Mikkeller - 黑 / Black (Peated Cask Edition).
Mikkeller - 黑 / Black (Whisky Edition).
Mikkeller - Beer Geek Breakfast (Speyside Edition).
Nøgne Ø - Tyttebær.
Lost Abbey - The Angels Share 2008.
Ale Smith - Speedway Stout.
Ridgeway - Insanely Bad Elf 2009.

Välkomna!!!

/Fredrik

tisdag 20 oktober 2009

På genomresa i Europa del4 Frankrike.

Ok det kommer bli lite skrivande om vin i detta inlägg (jag drack ju inte bara öl hela tiden, bara nästan ;-) första stopp i Frankrike blev det ganska kända vindistriktet Chateuneuf du Pape i södra Frankrike.
Denna ruin är det ända som står kvar av påvarnas slott, här fanns det inte så mycket kul öl, vi åt en trevlig lunch och testade lite vin innan vi åkte vidare.

Jag måste också berätta att jag drack kanske en av de sämsta ölen jag någonsin druckit här.

Jag testade ett tiotal olika strong lagers på burk på vårt hotellrum denna dag, ingen var god och det mesta hälldes ut.
Frugan som satt och läste och drack ett gott glas vin tyckte att jag borde söka hjälp eftersom jag testade dom här ölen och bara spottade och fräste, (är man en "ticker" så är man, det är ett skit jobb men någon måste ju göra det).

Atlas 7.2% InBev Belgium 2/10.
Martens Luxus 8.3% 1/10.
Kronenbourg 7.2% Brasseries-Kronenbourg 1/10.
Schoenbrau Brasserie de Saverne 2/10.
Tequieros Les Brasseurs De Gayant 3/10.
Amsterdam Explorator Grolsche Bierbrouwerij Ned 2/10.
Amsterdam Navigator Grolsche Bierbrouwerij Ned 1/10.
St. Wendeler Brauburger Extra Forte 8.0% Karlsberg Brauerei 1/10.
Schoenbrau Brasserie de Saverne 2/10.
Om den bästa ölen på en provning är smaksatt med tequila och lime då är dom som är sämre riktigt dåliga.
Vinnaren äckligaste ölen på riktigt länge måste nog ändå bli denna:
Björnebryg 12% Harboe Bryggeri (Bear Beer Super Strong) 1/10. UNDVIK!!!

På morgonen efter åkte vi norrut mot Bourgogne där vi också stannade och testade lite trevliga viner, efter lunch körde vi till Champagne och hittade en riktigt trevlig camping där vi slog upp vårt tält.
Denna lilla servering på campingområdet hade förstås champagne vi köpte en halvflaska för 130:- vilket är typ halva priset mot hemma mycket trevligt.

Här fanns också lokala microbryggda öl, jag testade alla så klart:
Ardwen Ambree La Brasserie Ardennaise Ardwen 4/10.
Ardwen Blanche La Brasserie Ardennaise Ardwen 3/10.
Ardwen Blonde La Brasserie Ardennaise Ardwen 3/10.
Det kändes som att det fanns en lite störand infektions syra i ölen ifrån Ardwen som inte borde finnas där tyvärr.
Orgemont Blanche Brasserie d’Orgemont 4/10.
Orgemont Blonde Brasserie d’Orgemont 3/10.
Orgemont Brune Brasserie d’Orgemont 6/10.
Orgemont Triple Brasserie d’Orgemont 6/10.
Ölen ifrån Orgemont var bättre utan att vara fantastiska.

Nästa dag åkte vi och besökte Champagnehuset Pommery.
Här kunde man köpa en guidad visning i deras källare och få prova deras champagne så klart.

Dom olika gångarna som sträckte sig flera kilometer underjord hade namn efter Europeiska huvudstäder, vi fanns representerade
När vi kom upp ovan jord igen var det dags att få prova lite champagne.

Vi passade på att köpa ett smakprov av deras prestige champagne 17euro för detta glas, man kunde köpa ett 3pack av Cantillon 37.5cl gueuze för 7euro (det säger lite om hur sjukt prisvärt det är på Cantillon).

Men dit kommer vi snart i del 5 Belgien.

/Fredrik

fredag 16 oktober 2009

På genomresa i Europa del3 Italien.

Nästa dag var det dags att åka mot Italien som var en av resans höjdpunkter.

Här sitter jag i Venedig och testar öl ifrån en liten pub:
Forst Heller Bock 3/10.
Forst Kronen Speciale 3/10.
Forst Sixtus Doppelbock 5/10.
Frugan skrattade när hon tog den här bilden för det var inte så sällan som hon såg mig med näsan i ett ölglas och skrivande i min bok.

Vi besökte flera vingårdar, åt massor av god Italiensk mat, pizza (så klart), mycket ost och skinka konsumerades, men även mycket god pasta, det blev en hel del badande i havet, massor av restaurangbesök, och en del turistande bla på den Italienska rivieran men resans kanske absoluta höjdpunk var ändå i Piemonte.

Här skulle vi besöka vingården La Spinetta som jag gjorde ett inlägg om när Giorgio Rivetti var på besök i Helsingborg länk HÄR!!! På Spinetta blev vi mycket väl mottagna med rundvisning provning av bla deras bästa viner, vi blev också bjudna på en 4-rätters lunch på en av Alba's bästa restauranger = mycket gott.


Dagen innan hittade vi ett B&B som hette I Grilli och som bara låg några kilometer ifrån vingården som var belägen i Castagnole Delle Lanze, här blev vi kungligt mottagna vi var ensamma på detta lilla "hotell" med bara 4 rum. Vi tyckte att det var så trevligt här att vi ville stanna en natt till och blev då bjudna på middag bestående av Pimontesiska specialiteter, med goda Italienska viner, glass gjorde dom själva och vi fick välja vad den skulle smaksättas med (det blev citron).
Solen går ner över Piemontes vingårdar och vi sitter och äter en underbar middag med utsökta viner och ett par Italienska öl.

När vi skulle åka blev vi också bjudna på lunch bestående av hemmagjord pasta som Enzo (ägaren) började förbereda tidigt på morgonen, vi fick också med oss deras hemmagjorda grappa bara för att jag gillade den. Allt detta blev vi bjudna på vi betalade bara för två övernattningar, fantastiskt gästfria människor som vi absolut kommer att åka ner och hälsa på och bo hos igen.

Jag berättade för Enzo på I grilli att jag tyckte mycket om öl, då tipsade han mig om den här bryggeripuben i närheten Birrificiocitabiunda.
Vi trodde först att vi kommit fel eftersom bryggeriet verkligen låg mitt ute i ingenstans, framemot kvällen kom det fler och fler gäster och drack goda öl, man serverade också trevlig "bar mat" vi testade lite hemmagjorda hamburgare som kvällsmat.

En liten restaurang/brewpub med 6 olika öl:
Birrificio CitaBiunda Cinnamon Girl 7/10 en otroligt fyllig och mjuk bitter smaksatt med kanel.
Birrificio CitaBiunda Mary 6/10 detta var en kryddad ale god men inte lika välbalanserad som cinnamon girl.
Birrificio CitaBiunda SensuAle 6/10 Amber ale som var riktigt trevlig, kunde dock ha varit lite mer välhumlad.
Birrificio CitaBiunda Serpica 6/10 En välbalanserad tripel som var helt ok.
Birrificio CitaBiunda Biancaneive 6/10 en riktigt frisk veteöl sparsamt kryddad och med ganska mycket kolsyra.
Birrificio CitaBiunda Black Rebel 6/10 väldigt mycket mint i doften inte lika mycket i smaken nästan så att det blev för mycket, hade stouten varit lite kraftigare kanske det hade blivit mer balanserat, men på det stora hela en riktigt häftig öl.

Här serverar bryggaren oss en av dom 4 olika öl som fanns på fat, han hade tidigare jobbat som bryggare på Baladin som bara låg ca en timmes bilfärd härifrån.

Här var dom ölen som fanns att tillgå på flaska.

Och en liten bild ifrån själva bryggeriet.

/Fredrik

tisdag 13 oktober 2009

På genomresa i Europa del2 Österrike.

Efter lunch bestående av knödel, surkål och griskött, nedsköljt med weissbier, var vi redo att besöka Fässla brygghus innan det var dags att åka vidare mot Österrike.

Jag hade dock fattat fel på öppettiderna (mein deutsch ist nicht so gut) så det var stängt för dagen, som tur var så hade jag köpt alla öl från Fässla som fanns i en souvenirbutik i Bamberg så det var inte hela världen, fast det hade varit roligare att få dricka dom på plats.

Efter några timmar och mil in i Österrike hittade vi ett trevligt litet B&B några mil ifrån Innsbruck,
utskicken ifrån vår balkong kunde vi inte klaga på:

Här testade vi dom sista ölen ifrån Bamberg som vi köpte med oss:
Fässla Gold-Pils 4/10, Lagerbier 3/10, Weizla Hell 6/10, Zwergla 4/10.

Det blev också en Ottakringer Radler 3/10.

Efter att snabbt ha testat igenom dessa öl begav vi oss ut på promenad i denna lilla by som inhyste 2 restauranger och typ inte så mycket mer, vi åt lite wienerschnitzel så klart och hittade
en trevlig öl ifrån ett mikrobryggeri i Innsbruck:
Tiroler Bier Märzenbier Brauerei Harald Baumgartner 4/10 som bara fanns på 1liters flaskor men den var trevlig att dela på medan solen gick ner utanför restaurangen.

/Fredrik

söndag 11 oktober 2009

På genomresa i Europa del1 Bamberg.


Jag och frugan startade bilen lite efter 05:00 på morgonen den 29/8 för att köra iväg på lite bilsemester i Europa.

Siktet var inställt på Italien där vi hade bestämt tid för besök på La Spinetta i Piemonte (en av mina favorit producenter av bla Barolo/Barbaresco), besöket skulle äga rum nästa fredag så vi hade nästan en vecka på oss att "hitta" dit.

Första dagen körde vi nästan 90mil och när vi skulle bestämma oss för vart första stopp för natten skulle vara tittade jag på kartan och upptäckte till min förtjusning att vi bara var några mil ifrån Bamberg.

Efter lite letande hittade vi ett trevligt men enkelt hotell, nu var vi rejält hungriga och väldigt törstiga, vi hittade fram till den gamla delen av Bamberg där det fanns massvis med restauranger och pubar.

Efter en rejäl portion med knödel, surkål och fläsklägg, som vi sköljde ner med pils och weissbier var vi redo för en liten pubrunda.

Vad jag inte visste innan var att denna relativt lilla stad hyser inte mindre än 9 bryggerier, vilket betyder mycket jobb för en beerticker som mig ;-).

Detta var vad vi testade under våra två dagar i denna fantastiska stad:

Aecht Schlenkerla Märzen Brauerei Heller Gravity 7/10.
Se bilderna längre ner.

Ambräusianum Dunkel 3/10, Hell 2/10, Bernstein Weizen 3/10.
Ambräusianum var ett av dom få ställen där man kunde köpa bier proben dvs testa 1dl av dom öl som fanns på fat, tyvärr var detta också det sämsta vi drack i Bamberg, kändes nästan som om dom hade en liten infektion.

Augustiner Edelstoff 3/10, Lagerbier 3/10.

Hartmann Felsenweisse 5/10.

Huppendorfer Pils Brauerei Gasthof Grasser 4/10.

Keesmann Bamberger Herren Pils 5/10, Sternla Lager 5/10, Weissbier 7/10.
Keesman verkar vara ett riktigt stabilt bryggeri, att en bra Tysk Weissbier får 7 poäng är inte så konstigt men 2 lager på 5poäng det är bra, riktigt bra faktiskt.

Krug Ebelsbach Altfränkisches 4/10, Golden Pils 4/10.

Lösch-Zwerg Herb Privatbrauerei Schimpfle 3/10.

Mahrs Bräu E.T.A. (Ernst Theodor Amadeus) Dunkles Lagerbier 4/10, Kellerbier Ungespundet Hefetrüb 3/10, Pilsner 4/10.

Ringlas Helles 3/10.

St. Georgen Bräu Pilsener 4/10, Weissbier 6/10.

Tucher Hefe Weizen Leicht 5/10, Dunkles Hefe Weizen 6/10, Helles Hefe Weizen 7/10,
Pilsener 4/10, Urfränkisch Dunkel 5/10.

Veldensteiner Weißbier Kaiser Bräu 7/10.

Weizenland Weissbier Hefetrub Kaiserdom Privatbrauerei 4/10.

Söndag runt lunch på Schlenkerla Biergarten, det som var intressant var att dom bara serverad sin märzen här (den som finns på bolaget) det betydde att alla som satt här och drack öl och det var ganska många drack en mörk rököl, så hade det inte fungerat i Sverige, hade jag bara serverat denna öl på Dahlberg hade jag nog inte haft så många ölgäster efter ett tag.

Ölen serverades direkt ifrån ett fat med en kran som slogs in i fatet, real lager någon?

MMMM mer behöver jag väl inte säga :-)

Denna kasse med de nio bryggeriernas logga hittade vi i en liten souvenir butik där vi köpte flera öl från de olika bryggerierna.

Detta var första delen av min Europa resa, det kommer fler och jag lovar att inte tråka ut er med en massa semesterbilder (någon enstaka kanske).

Jag testade över 130 nya öl under mina 2 veckor i Europa det blev väldigt mycket european strong lager på burk och del radler sådana öl kommer jag inte att skriva så många rader om :-).

Snart kommer vi till Österrike och Italien, kanske Frankrike, definitivt Belgien och lite Danmark på hemvägen.

/Fredrik

torsdag 8 oktober 2009

Fler provningar på Gastro Höstterminen 2009.

12/11 Mjöd bara för vikingar? 19:00.

Vi kommer att testa 6st olika mjöd:
Heidrun California Avocado Blossom
Heidrun California Orange Blossom
Mountain Meadows Meadery Cranberry Mead
Sky River Dry Mead
Spoldzielnia Pszczelarska Apis Dwojniak Staropolski
Spoldzielnia Pszczelarska Apis Poltorak Jadwiga
(Världens bästa mjöd enligt ratebeer).

Begränsat antal platser 10st 295 kr.

27/11 Humle malt jäst vatten och andra smaker 19:00.

Vi testar 6st smaksatta öl:

Southern Tier Pumking (Pumpa & kryddor)
Southern Tier Jah-Va (Kaffe)
Southern Tier Creme Brulle Stout (Vanilj & mjölksocker)
Abita Purple Haze (Hallon)
Founders Cerise (Körsbär)
Dieu du Ciel Aphrodisiaque (Cacao & vanilj)
195 kr

Boka plats på 042-124344

/Fredrik

torsdag 1 oktober 2009

Lite ölprovnings reklam :)

15 oktober, kl 19:00 på Gastro i Helsingborg.

Vi kommer att få prova sex spännande öl från olika delar av världen, både under- och överjästa.
Jag kommer att guida oss genom de olika ölstilarna och ge förslag på passande mat.
Provning av 6st öl 245 kr.
Efterföljande varmrätt med öl och kaffe 250 kr

Varmt välkomna.

För bokning ring 042-243470.

/Fredrik